xcounter
#

Поляки думали, що російський Су-30СМ над Чорним морем збив F-16 чи Patriot, і на це теж треба звернути увагу

90773
Російський Су-30СМ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Російський Су-30СМ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як медіа наших сусідів можуть сприймати наші можливості в ППО, і на що це може потім впливати

Вранці 12 вересня 2024 року Головне управління розвідки повідомило, що під час операції в акваторії Чорного моря бійці спецпідрозділу ГУР МОУ збили із ПЗРК російський літак Су-30СМ, який належав до 43-го авіаполку морської авіації (місце базування – аеродром "Саки" в тимчасово окупованому Криму).

Таким чином, у ворога мінус один літак, і так заодно було підтверджено неофіційні повідомлення про можливу втрату окупантами Су-30 СМ, що до цього циркулювали у соцмережах.

Читайте також: У США показали дешеві далекобійні ракети Barracuda, які можна зібрати викруткою та запустити з піддона

На цьому тлі може здаватись, що уже не було особливого резону звертати увагу на публікацію польського профільного порталу Defence24 від 11 вересня 2024 року, де вони заявили власні версії, чим наші воїни могли збити цей ворожий Су-30СМ. Але на цей факт публікації все ж варто звернути окрему увагу, мотиви ми пояснимо нижче.

Якщо стисло, то у своїх припущеннях польські журналісти виходили з того, що цей Су-30СМ наші захисники могли збити взагалі із комплексу Patriot чи з винищувача F-16.

Вони тут виходили з того, що російський літак упав за 75 кілометрів від берегової лінії, і на такий дистанції цей ворожий "борт" можна було дістати лише двома вищевказаними засобами. Але на крайній випадок, автори публікації зробили припущення й про те, що Су-30СМ міг бути втрачений через ймовірний вибух при пуску ракети Х-31П, носієм якої власне й виступав цей літак.

Перші F-16 в Україні, серпень 2024 року

Здавалось би, навіщо взагалі звертати увагу на такого роду повідомлення. Бо описане вище виглядає схожим на феномен, який час від часу циркулює і в нашому інфопросторі, а саме – приписувати будь-яку незвичайну втрату російських окупантів бойовій роботі ЗРК Patriot або ж F-16.

Але з іншої сторони, тут йде мова про те, як наші можливості в протиповітряній обороні можуть сприймати медіа сусідньої країни, Польщі, яку наша країна просить долучитись до збиття російських дронів та ракет для захисту неба України.

І тут цілком може вийти так, що формат політичного рішення Польщі по долученню до протиповітряного захисту України може залежати зокрема й від того, як тамтешні медіа сприймають наші можливості в сегменті ППО.

Читайте також: Bayraktar TB2 коригував спецоперацію ГУР МОУ, в якій збили Су-30СМ: рідкісні кадри роботи цього БПЛА