xcounter
#

Це дійсно важливо, коли західна країна купила для ЗСУ одразу дивізіон САУ 2С22 "Богдана"

24568
Це дійсно важливо, коли західна країна купила для ЗСУ одразу дивізіон САУ 2С22 "Богдана"

Це яскравий приклад і поштовх для інших країн закуповувати озброєння для ЗСУ безпосередньо в українського виробника

Сили оборони України вже протягом декількох місяців мають отримати на озброєння одразу 18 одиниць самохідних артилерійських установок 2С22 "Богдана", виробництво яких було профінансовано Данією на базі офіційних рекомендацій від оборонного відомства України, а також міністерства з питань стратегічних галузей промисловості.

"Прийнято рішення виділити 1,2 млрд данських крон [174,35 млн доларів] з фонду "Україна" для закупівель української оборонної промисловості", — йдеться у повідомленні міністерства оборони Данії, хоча там не уточнюють, що у контексті цієї суми йдеться саме про закупівлю "Богдани".

Читайте також: Які характеристики має САУ "Богдана" у варіанті на шасі Tatra 8x8
САУ 2С22
Один з варіантів 155-мм САУ 2С22 "Богдана", фото — 47 ОАБр, 2024 рік

Разом з тим, це фактично перший приклад, коли наші закордонні партнери за власні гроші замовляють виробництво українського озброєння для потреб нашого війська — в міноборони Данії наголошують, що сьогодні можливості українських зброярів з виробництва ОВТ виходять за рамки наявного фінансування. "Я сподіваюся, що більше країн йтимуть за данською моделлю закупівель в Україні", — наголосив міністр оборони Данії Троель Лунд Поульсен.

Ще на початку цього року під час візиту очільника оборонного відомства Данії в Україну було підписано лист про наміри, який передбачає закупівлю озброєння в української "оборонки" за кошти, виділені у рамках оборонної допомоги.

А закупівля САУ 2С22 "Богдана" стала пілотним проєктом такого співробітництва, як акцентує очільник данського оборонного відомства. Він наголошує, що навесні переконався у "можливостях підтримки України шляхом закупівлі безпосередньо через українську оборонну промисловість. Міністр акцентує на логістичних перевагах такого рішення, а також допомогу в розбудові нашої оборонної промисловості.

Нагадаємо, що Данія відіграє важливу роль в посилення Сил оборони України різноманітним озброєнням. Наприклад, у травні цього року стало відомо, що країна виділить одразу близько 815 млн доларів на закупівлю системи протиповітряної оборони, передачу винищувачів F-16, і також на артилерійські системи.

І тоді ж стало відомо, що частину з цих коштів країна планує інвестувати у виробництво озброєнь безпосередньо на території України.

Постріл зі 155-мм САУ
Постріл зі 155-мм САУ "Богдана", фото — Ольга Вікарчук / АрміяInform

Щодо САУ "Богдана", то якщо брати теперішні темпи виробництва, то виконати "данський" контракт наша оборонка може дійсно у доволі стислі терміни (якщо ж виробляти машини суто у рамках цього замовлення).

Так, нагадаємо, що у квітні темпи виробництва САУ 2С22 "Богдана" виросли до 10 одиниць на місяць, тоді як наприкінці 2023 року цей показник становив 6 САУ.

Читайте також: Броня САУ "Богдана" витримала влучання "Ланцета", і це дуже цікаво