xcounter
#

Данія надає 0,8 млрд доларів на ППО, F-16 та артилерію

3496
F-16 ПС Данії
F-16 ПС Данії

​Данія зробила черговий та дуже потужний фінансовий внесок у посилення обороноздатності України

Уряд Данії офіційно оголосив про виділення чергового траншу допомоги для України, який сягнув позначки 5,6 млрд крон - близько 815 мільйонів доларів США.

Ці кошти будуть спрямовані на закупівлю систем ППО, артилерійських систем, протитанкових мін, а також пов'язані із передачею країною багатоцільових винищувачів F-16.

Читайте також: КНДР має зменшену копію ракет KN-23, якими РФ била по Україні

При цьому на посилення протиповітряної оборони зарезервовано одразу 349 млн доларів. А частина грошей стане прямою інвестицію у виробництво необхідного озброєння в Україні.

"Має сенс виробляти зброю там, де вона застосовується, і тими, хто її застосовує. Йдеться також про майбутнє обороноздатності України. Україна має навички, але не вистачає фінансування. Сподіваємося, що більше країн зможуть надихнутися цією моделлю допомоги", - повідомив міністр закордонних справ Ларс Льокке Расмуссен.

З боку Defense Express зазначимо, що наразі невідомо про які системи ППО йдеться. Але чітке відокремлення суми може прямо натякати на вже узгоджені контракти чи внесок у закупівлю. Тим паче, що Данія не виробляє засоби протиповітряної оборони.

Також слід зазначити, що у минулих пакетах, Данія також виділяла кошти для посилення української протиповітряної оборони - закупівлі зенітних ракет. А загалом Данія більш ніж активно допомагає Україні, часом абсолютно всі свої системи. Зокрема країна віддала всі свої САУ Caesar й ще замовила для ЗСУ додаткові.

САУ Caesar
Данський САУ Caesar

Також, звісно, Данія стала одним з донорів F-16 для України. Більше того, скоріш за все стане першою країною, яка посилить ними Повітряні сили. Наразі мова йде про літо, при цьому данці планують загалом передати 19 винищувачів F-16.

Окрім того, Данія посилює Україну новими БМП CV90, постачання яких також було профінансовано країною у розмірі 238 млн доларів.

Читайте також: У РФ показали, як тренуються відбивати атаки Magura V5 аж на Тихому океані