xcounter
#

США послали есмінці "ловити" субмарини РФ в Атлантиці, будуть менше патрулювати біля окупованого Криму

2425
США хочуть поставити рубіж, який загороджуватиме прохід російським субмаринам в Атлантику
США хочуть поставити рубіж, який загороджуватиме прохід російським субмаринам в Атлантику

Американські ВМС проводять "перерозподіл" своїх сил для стримування РФ, на фоні загострення агресії Китаю проти Тайваню. Тому, схоже, американський флот деякий час не зможе посилати свої есмінці у води Чорного моря

Минулого тижня стало відомо, що військово-морські сили США утворили так звану "оперативну групу Greyhound" із есмінців типу Arleigh Burke, завдання якої – "полювати" на субмарини ВМФ РФ в Атлантичному океані та "реагувати на інші виклики". Ця подія накладалась на наступний контекст.

Есмінці типу Arleigh Burke зазвичай виконують "ударні" функції та виступають носіями крилатих ракет Tomahawk, тепер їм доведеться взяти на себе і завдання протичовної боротьби

РФ вирішила продемонструвати, що отримала перевагу над США у розробці гіперзвукових ракетних систем для ведення на війни на морі. Зокрема, наприкінці вересня російське державне видання ТАСС повідомило про завершення повного циклу випробувальних пусків гіперзвукової ракети "Циркон" із надводного носія, усього було виконано"понад 10 пусків".

Читайте також: США оприлюднили кількість своїх ядерних боєзарядів: Росія поки мовчить

А 4 жовтня 2021 року стало відомо, що РФ провела перший пуск гіперзвукового "Циркона" з атомного підводного човна К-560 "Северодвинск" проекту 885 "Ясень".

Гіперзвуковий "Циркон" входитиме до арсеналу російських підводних човнів проекту 885 "Ясень"

Росіяни у всіх випадках показували лише момент запуску "Циркона", не показували момент влучання цієї ракети у мішень, але тут не це важливо. ВМС США поки взагалі не мають гіперзвукових ракетних систем морського базування, матимуть не раніше 2025 року.

Першим носієм гіперзвукових ракет флоту США будуть есмінці типу типу Zumwalt

Китай нарощує градус агресивності дій проти Республіки Китай, він же Тайвань. Зокрема, 4 жовтня стало відомо, що протиповітряну оборону Тайваню прорвала ескадра одразу в 52 китайські літаки, зокрема 12 важких бомбардувальників Н-6.

За три дні, 7 жовтня 2021 року стало відомо, що американська субмарина USS Connecticut зіткнулась із "невідомим об’єктом" у Східно-Китайському морі. І тут цілком закономірно, що для посилення своєї тихоокеанської бази на острові Гуам США вимушені перекинути навіть одну з двох батарей "Залізного купола", хоча цей ЗРК призначений для передачі Україні в 2022 році.

Китайський важкий бомбардувальник Н-6 може виступати носімєм крилатих та гіперзвукових ракет, і так загрожувати американським авіаносцям у Тихому океані

Втім, як зараз пише портал Naval Post, завдяки створенню "оперативної групи Greyhound" із есмінців типу Arleigh Burke ВМС США намагаються запобігти скоріше загрозам "стратегічного характеру", що матимуть місце за декілька років

Командування американських ВМС мислить так: зараз росіяни мають лише дві атомні субмарини проекту 885 "Ясень", але до 2028 року у них буде уже вісім таких підводних кораблів; підводні сили ВМФ РФ зможуть прорватись до Західного узбережжя США і так створити непереборну загрозу.

Росіяни добудували уже третю атомну субмарину проекту 855 "Ясень" - К-561, але її ввід у стрій ВМФ РФ із-за технічних неполадок на підводному кораблі неоднократно переноситься

Тому мовляв описану вище загрозу "закупорити" одразу, та виставити протичовновий рубіж із есмінців типу Arleigh Burke. Так, ці кораблі відомі як носії крилатих ракет Tomahawk, боєзапас яких може сягати 96 одиниць. Але ж окрім "Томагавків", у комірках вертикальної пускової установки на есмінцях типу Arleigh Burke можуть також розміщуватись і протичовнові ракети VL-ASROC із дальністю пуску до 22 кілометрів. Цим і будуть погрожувати російським субмаринам.

Запуск протичовнової ракети VL-ASROC із есмінця типу Arleigh Burke, ілюстративне фото з відкритих джерел

Все описане вище означає зокрема, що ВМС США будуть вимушені поступово зменшувати свою присутність у водах Чорного та Середземного морів, аби поступово нарощувати свої сили у водах Атлантичного океану для полювання на росіяни.

Відомо, що у склад "оперативної групи Greyhound" мають увійти есмінці USS Donald Cook, USS Thomas Hudner, USS Cole та USS Gravely, які протягом 2014-2021 років виконували епізодичні патрулювання у водах Чорного моря для стримування сил РФ в окупованому Криму.

Есмінець ВМС США USS Donald Cook (DDG-75), фото ілюстративне

Зараз ВМС США говорять про концентрацію своїх сил у водах Атлантичного океану, хоча на початку 2021 року вони говорили про зовсім інші пріоритети.

Зокрема у березні цього року американці "злили" інформацію, що посилили засоби протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби для боротьби з російськими ракетами на чотирьох есмінцях, що базуються в іспанському порту Рота та регулярно ходять у води Чорного та Середземного морів.

Дивізіон протиракетних комплексів "Бал" Чорноморського флоту РФ виконує стрільбу в окупованому Криму, фото ілюстративне

У тому ж березні 2021 року ВМС США почали переозброєння на новітній Tomahawk Block V. Заявлялось, що такі ракети ставитимуть в першу чергу на кораблі, що патрулюватимуть в Тихому океані або ж біля берегів окупованого Криму.

США мають потужний флот, однак розучились ремонтувати свої бойові кораблі. І це визнали самі американські ВМС у своїй доповіді у червні 2021 року. Тому схоже, перенос зусиль на води Атлантичного океану – це також і спроба скоротити "логістичне плече" для доставки кораблів на ремонт до Батьківщини, на випадок якщо будуть якісь пошкодження під час протистояння з росіянами.

Американський есмінець USS Fitzgerald (DDG-62) після отриманого пошкодження біля берегів Японії, фото ілюстративне. Ремонт такого типу пошкоджень в американських ВМС може вимагати затрат на понад півмільярда доларів

Можливо, Пентагон "переключиться" на більш "гнучкі інструменти" демонстрації своєї військової місці у водах Чорного та Середземного морів.

Тим більш, що на днях ВПС США оголосили про створення Bomber Task Force-Europe в складі чотирьох стратегічних бомбардувальників B-1B Lancer, які базуватимуться у Великій Британії. І ці літаки будуть виконувати польоти від Британських островів до "Африканського рогу". Можливо, і до України також залетять.

Понад півроку американські стратегічні бомбардувальники B-1B були "прикуті до землі" через проблеми із силовою установкою
Читайте також: "Вкрали" ідею для нашого "Нептуна": РФ провела в Чорному морі стрільби ПКР по наведенню з БПЛА