xcounter
#

"Вкрали" ідею для нашого "Нептуна": РФ провела в Чорному морі стрільби ПКР по наведенню з БПЛА

5250
Стрільби проводились із комплексу "Бастион"
Стрільби проводились із комплексу "Бастион"

Під час своїх тренувань російські окупанти в Криму відстріляли дві надзвукові ракети "Оникс", що мають дальність стрільби понад 600 кілометрів

Є ідея, що коли перший дивізіон протикорабельного комплексу "Нептун" для ВМС України стане на бойове чергування, цілеуказання для його ракет можна буде виконувати за допомогою безпілотних літальних апаратів.

Тим більш, що створення системи постійного моніторингу надводної обстановки для нашої країни – уже "перезріло".

Читайте також: РФ вивела "парадне" "Земледелие" для дебюту на навчаннях "Запад-2021"
"Парадна" демонстрація складових комплексу "Нептун", зображення з відкритих джерел

Але подібну ідею уже встигли втілити російські окупанти в Криму. Міноборони РФ заявило, що розрахунки протикорабельних комплексів "Бастион" провели реальні пуски ракет по мішені, що імітувала групу кораблів. Цілеуказання при цьому виконувалось із допомогою БПЛА невказаного типу. У відкритому доступі уже з’явилось відео цих навчань:

Звісно, автори цього відео з числа російських окупантів в Криму постарались створити достатньо "візуальних перешкод". Наприклад – тут використовується ефект багатократного повтору, щоб скласти враження, що було відстріляно декілька ракет "Оникс". Хоча Міноборони РФ у своєму текстовому повідомленні зазначало, що було випущено лише дві такі ракети.

"Стоп-кадр" з відео Міноборони РФ про нові пуски комплексів "Бастион" Чорноморського флоту в окупованому Криму

Також на цьому відео ми можемо побачити три машини із пусковими установками, але у кадрі нема інших складових комплексу "Бастион". Бо окрім машин із СПУ, до складу комплексу також можуть входити одна-дві машини бойового управління К-342П, або ж мобільна РЛС "Монолит-Б".

І тут можемо зробити два однаково ймовірні припущення: або росіяни просто не стали "світити" такі машини в кадрі, або ж застосування БПЛА й справді дає можливість обійтись без "польового" використання таких елементів, як мобільна РЛС або машина управління протикорабельного комплексу.

Мобільна РЛС "Монолит-Б", що може придаватись до складу протикорабельного комплексу "Бастион", фото з відкритих джерел

Росіяни системно працюють над тим, як використовувати безпілотні літальні апарати для своїх військово-морських операцій у Чорному морі.

Відомо, наприклад, що липні 2020 року Чорноморський флот РФ в окупованому Криму провів експериментальну стрільбу по морській цілі з ракетного комплексу "Искандер", при цьому для цілеуказання використовувався безпілотний комплекс "Форпост".

Підготовка російського БПЛА "Форпост" до запуску, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ми також розповідали, що 26 травня цього року ЧФ РФ проводив крупні стрільби, під час яких було виконано "понад 10" реальних пусків ракет, фіксація результатів стрільб виконувалась за допомогою БПЛА.

Також варто пригадати епізод із невдалою атакою росіян на британський есмінець HMS Defender в Чорному морі 23 червня цього року. Тоді росіяни показали, що у них є система постійного моніторингу надводної обстановки за допомогою БПЛА, але використовувати таку систему для координації дій при веденні операцій на морі – вони не вміють.

Схоже, для РФ це стало дошкульним ударом, і був потрібен час, щоб оговтатись.

Тому, наприклад, у липні 2021 року Чорноморський флот РФ під час своїх навчань замість "інноваційних" БПЛА "Форпост" для ведення розвідки на морі підняв у повітря "архаїчні" літаки Бе-12.

Чорноморський флот – єдиний серед чотирьох флотів РФ, де досі зберігаються на озброєнні амфібії Бе-12

Минуло три місяці, і росіяни знову наважились хизуватись, що вони вміють використовувати дрони для військових операційна морі. Але автор цього тексту не виключає, що під час навчань "Об’єднані зусилля-2021", які триватимуть до 30 вересня і будуть супроводжуватись зокрема реальними стрільбами ракетних комплексів на полігоні "Ягорлик", наші Збройні Сили покажуть росіянам "симетричну" відповідь.

Тобто – роботу розвідувально-ударного контуру в складі комплексів Bayraktar TB2 та "Нептун".

"Нептун" виконував ракетні стрільби під час навчань "Об'єднані зусилля-2020"
Читайте також: "Урагани" ЗСУ тренувались уражати цілі в тилу ворога за допомогою БПЛА (відео)