xcounter
#

Кремль вчинив провокацію проти британського есмінця у водах України: що на це відповість Лондон?

2769
Британські урядовці заявляють, що їх HMS Defender "не помітив" російського обстрілу
Британські урядовці заявляють, що їх HMS Defender "не помітив" російського обстрілу

Схоже, у відповідь Велика Британія розгорне "гібридну війну" в Чорному морі проти РФ так, щоб Кремль не заважав Лондону захоплювати домінування на Близькому Сході

Збройні сили РФ заявили, що вчинили напад на есмінець HMS Defender військово-морських сил Великої Британії.

Інцидент відбувся у територіальних водах України, біля мису Фіолент, берег тимчасово окупованого півострову Крим. Як випливає із цього повідомлення, HMS Defender покинув Одесу буквально вчора, 22 червня цього року.

Читайте також: Авіація ВМС США готується воювати із російськими Су-57. Бої будуть над Чорним морем?

Про цей інцидент західні профільні ЗМІ уже пишуть. Зокрема, уже можемо послатись на публікацію британського порталу UK Defence Journal (щоправда, його автори при відтворенні деталей вимушені також посилатись на повідомлення російських ЗМІ та офіційних структур).

Зараз маємо позицію міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, яку він висловив у Twitter: "Саме тому я наголошую, що необхідна якісно нова взаємодія членів НАТО з Україною у Чорному морі".

Також уже маємо і офіційне повідомлення від прес-служби посольства Великої Британії в Україні, котре в свою чергу посилається на прес-офіс Міноборони Великої Британії.

Текст цього повідомлення укладений таким чином, що з однаковим успіхом можна трактувати – !ніякого інциденту не було", або ж "РФ справді вчинила напад, але британські ВМС демонструють свою психологічну перевагу".

Напевне, читачів зараз більше цікавить, якою ж може бути реальна відповідь Великої Британії на агресивні дії Кремля, не тільки в дипломатичній, але й у воєнно-політичній площині також.

Тим більш, що епізод, коли росіяни як мінімум проголосили, що їх Су-24 виконав "попереджувальне бомбометання" по курсу прямування британського корабля в українських водах тільки посилює "вакуум безпеки" в Чорноморському регіоні.

РФ прагне перетворити Чорне море у "російське озеро", щоб мати надійний тил для агресивних в Середземному морі. На фото - ракетний крейсер "Москва" та фрегат "Адмирал Эссен" проходять протоку Босфор в напрямку Середземного моря, 18 червня 2021 року

Автор цього тексту робить наступне припущення: Велика Британія буде збільшувати рівень своєї військової присутності у Чорному морі, із залученням своїх "молодших" союзників по НАТО.

В даному випадку – може бути мова і про збільшення кількості саме британських кораблів у Чорному морі, і про збільшення тривалості їх перебування у цих водах, і про збільшення активності демонстративних дій на захист України. І навіть – про обхід у "гібридний спосіб" обмежень конвенції Монтре, яка зокрема обмежує 21 днем можливий строк перебування кораблів нечорноморських країн у Чорному морі.

Американський есмінець USS Laboon, британський есмінець HMS Defender та голандський фрегат HNLMS Evertsen проводять спільні навчання в Чорному морі, 19 червня 2021 року

Реальна мета таких дій – не вступати у пряму воєнну конфронтацію із РФ на морі, але – посилити градус пресингу так, щоби Кремль не наважувався створювати для Лондона проблеми ще й у Чорному морі.

Як розповідав Defense Express, нині Велика Британія вперше за 20 років залучила свої авіаносні сили для ведення бойових операцій, у даному випадку – проти ІДІЛ в Іраку.

Авіаносець HMS Queen Elizabeth в Середземному морі. Як можемо зауважити з цього фото, як мінімум один гвинтокрил радіолокаційного дозору Merlin HM2 - постійно у повітрі

РФ при цьому намагалась імітувати протидію – наприклад, відомо, що за діями британського авіаносця HMS Queen Elizabeth спостерігав фрегат Чорноморського флоту РФ "Адмирал Григорович".

Але у британців мета значно ширша, аніж бавитись із росіянами у їх гру "кошки-мышки": Лондон прагне перехопити із рук США панування на Близькому Сході на тлі того, що американські війська зараз покидають Афганістан.

Британські F-35B летять бомбити цілі ІДІЛу в Іраку

Говорити так про можливі подальші дії Великої Британії в Чорному морі маємо наступні засновки.

Сьогодні, наприклад, той же ресурс UK Defence Journal (ще до того, як стало відомо про інцидент з британським есмінцем) на своїх шпальтах виклав ось такий блог. Автор цього тексту висловив просту думку: військово-морські сили Великої Британії мають посилювати свою присутність в Чорному морі, зокрема для захисту вод України, за потреби – залучати для спільних дій кораблі "молодших союзників" по НАТО, зокрема – тієї ж Румунії або Голландії.

Кораблі ВМС Великої Британії регулярно виконують маневри в Чорному морі спільно з кораблями країн-партнерів по НАТО. На фото - британський есмінець HMS Dragon та румунський фрегат "Мерешті", жовтень 2020 року

На минулому тижні, 18 червня, трапилась історичної ваги подія: палубна авіація військово-морських сил Великої Британії вперше в своїй історії виконала операції в небі над Чорним морем.

Прес-служба британських Королівських ВПС тоді сповістила: їх винищувачі Eurofighter відпрацьовують спільні дії із винищувачами F-35B, що входять до складу авіагрупи авіаносця HMS Queen Elizabeth, і також – із винищувачами МіГ-21 ВПС Румунії.

Eurofighter ВПС Британії, румунський МіГ-21 та палубні F-35B Великої Британії в одному строю

І головне завдання, яке відпрацьовували ці літаки - прикриття з повітря есмінця ВМС Великої Британії HMS Defender (D 36) та фрегата ВМС Нідерландів HNLMS Evertsen (F 805), що якраз прямували до Одеси.

Ось таку тактичну конструкцію – кораблі із складу авіаносної ударної групи йдуть під прикриттям палубних літаків із свого флагманського корабля – уже можна вважати таким собі "гібридним" обходом обмежень конвенції Монтре. Бо британські авіаносні сили змогли проектувати свою міць на регіон Чорного моря у той час, як флагман HMS Queen Elizabeth фізично знаходився у Середземному морі.

В складі АУГ Великої Британії є як мінімум один британський корабель, оснащений крилатими ракетами Tomahawk - атомний підводний човен HMS Artful. Цей підводний корабель не застосував свої "Томагавки" проти ІДІЛу в Іраку, очевидно - "притримує" свій "головний калібр" для стримування РФ
Читайте також: Велика Британія починає "гібридну війну" проти РФ на морі: в хід йдуть гідрографи та підводні дрони