xcounter
#

Літаки з британського авіаносця HMS Queen Elizabeth проводять польоти над Чорним морем

1448
Окрім британської палубної авіації, для польотів були залучені Eurofighter ВПС Британії та румунські МіГ-21
Окрім британської палубної авіації, для польотів були залучені Eurofighter ВПС Британії та румунські МіГ-21

F-35B британських ВМС відпрацьовували повітряне прикриття кораблів НАТО, що нині прямують до берегів України

Схоже, сьогоднішній день можна буде назвати історичним, бо саме сьогодні палубна авіація військово-морських сил Великої Британії вперше в своїй історії виконує операції в небі над Чорним морем.

Прес-служба британських Королівських ВПС сповіщає: їх винищувачі Eurofighter відпрацьовують спільні дії із винищувачами F-35B, що входять до складу авіагрупи авіаносця HMS Queen Elizabeth, і також – із винищувачами МіГ-21 ВПС Румунії.

Читайте також: Авіація НАТО вже вдруге у цьому році перехоплювала Ту-160 над Балтійським морем
Британський Eurofighter та румунський МіГ-21

Це офіційне повідомлення має вкрай мало деталей: відзначається, що усі ці літаки відпрацьовували завдання по прикриттю з повітря есмінця ВМС Великої Британії HMS Defender (D 36) та фрегата ВМС Нідерландів HNLMS Evertsen (F 805), що в свою чергу входять в ескорт того ж авіаносця HMS Queen Elizabeth.

Пара британських Eurofighter

Цікаво, що за добу до цього повідомлення прес-служба британських Королівських ВПС виклала й інше повідомлення: їх винищувачі Eurofighter тренувались проводити повітряні перехоплення за участі румунських МіГ-21, і також – відпрацьовували прикриття французького протичовного літака Atlantique, і також – британського літака радіолокаційного дозору E-3D.

В свою чергу, французький Atlantique та британський AWACS E-3D також відпрацьовували захист згаданих вище кораблів HMS Defender та HNLMS Evertsen.

Французький патрульний літак Atlantique пролітає поряд з голандським фрегатом HNLMS Evertsen

Яке озброєння на борту могли нести британські палубні літаки F-35B – офіційно не розкривається. Defense Express розповідав, що на початку цього року британські ВМС оголосили закупівлю крилатих ракет SPEAR3 для озброєння літаків F-35B.

Вартість угоди про купівлю - 550 мільйонів фунтів стерлінгів, яку кількість ракет має бути придбано на цю суму – даних нема.

Графіка концерну MBDA, що демонструє формат застосування ракет SPEAR3 як озброєння F-35B та Eurofighter Typhoon

Один винищувач F-35B. може нести до восьми ракет SPEAR3 на внутрішній підвісці. SPEAR3 має дальність стрільби до 140 кілометрів, заявлена вага ракети – всього 90 кілограмів, швидкість польоту – дозвукова. SPEAR3 може уражати наземні цілі та кораблі до класу "фрегат" включно.

Британський F-35B готується до злету з палуби авіаносця HMS Queen Elizabeth, червень 2021 року

Винищувачі другого покоління МіГ-21 поряд із літаками п’ятого покоління F-35B – виглядають більш ніж раритетно. Але підняти у повітря такі літаки для Румунії – акт скоріше вольовий, для демонстрації вагомості своєї участі в структурах НАТО.

Винищувач МіГ-21 військово-повітряних сил Румунії

Як розповідав Defense Express, в кінці березня цього року румунські ВПС отримали останній із 17 замовлених вживаних винищувачів F-16. Поки військові пілоти Румунії ці літаки освоюють, повітряний простір країни, в тому числі від можливої агресії Кремля, захищає наряд сил "повітряної поліції" НАТО.

Винищувачі Eurofighter іспанських ВПС, що належать до наряду сил "повітряної поліції" НАТО в Румунії
Читайте також: Кораблі Великої Британії та Голандії йдуть на захист України. РФ підніме бойову авіацію?