xcounter
#

Британський авіаносець Queen Elizabeth досяг початкової оперативної готовності: коли ударна група рушить у похід

4675
Британський авіносець HMS Queen Elizabeth був спущений на воду в липні 2014 року та введений у стрій британського флоту в грудні 2017 року
Британський авіносець HMS Queen Elizabeth був спущений на воду в липні 2014 року та введений у стрій британського флоту в грудні 2017 року

Для посилення ударних спроможностей свого авіаносця британське Міноборони вирішило закупити на 550 мільйонів фунтів стерлінгів ракети SPEAR3 для винищувачів F-35B.

Британський авіаносець HMS Queen Elizabeth та його ударна група досягли стану початкової оперативної готовності.

Цей статус свідчить, що усі складові авіаносної ударної групи HMS Queen Elizabeth – сам авіаносець, його авіагрупа, кораблі та субмарини супроводу – об’єднані в єдине ціле та можуть між собою успішно взаємодіяти, зокрема забезпечувати протичовнову оборону флагмана групи.

Читайте також: Ударний ефект Bayraktar TB2: після війни у Нагірному Карабаху Велика Британія шукає такі безпілотники для власної армії

Про це сповістило Міністерство оборони Великої Британії, пише портал Naval News.

Брексіт
Довжина корпусу HMS Queen Elizabeth сягає 280 метрів, ширина – 73 метри, повна водотоннажність - 70 тисяч тонн. Швидкість ходу – до 25 вузлів/год, дальність плавання – до 10 тисяч миль

Відомо, що у перший свій похід ударна група авіаносця HMS Queen Elizabeth вирушить у 2021 році, ескадра пройде Середземне море, Перську затоку та Тихий океан. Авіагрупа флагмана, за різними даними, налічуватиме від 12 до 24 винищувачів F-35B.

Максимальна чисельність авіакрило HMS Queen Elizabeth наразі складає 40 одиниць, із можливістю розширення чисельності до 70 одиниць. HMS Queen Elizabeth може бути носієм винищувачів F-35B, багатоцільових гелікоптерів Merlin та конвертопланів V-22 Osprey.

Brexit
Гелікоптер Merlin був прийнятий на озброєння британських ВМС в 2014 році. Контракт передбачає поставку 25 таких гелікоптерів. На фото - гелікоптер Merlin у модифікації для ведення дального радіолокаційного дозору

Повної оперативної готовності ударна група авіаносця HMS Queen Elizabeth має досягти до грудня 2023 року.

Міноборони Великої Британії також сповістило, що для посилення ударних спроможностей авіаносця HMS Queen Elizabeth британські військові закуплять ракети SPEAR3 для озброєння літаків F-35B.

Брексіт
Перші посадки винищувачів F-35B на палубу авіаносця HMS Queen Elizabeth пройшли у жовтні 2019 року

Відома лише вартість угоди із концерном MBDA про закупівлю SPEAR3 - 550 мільйонів фунтів стерлінгів. Яку кількість ракет буде придбано на цю суму – даних нема.

Один винищувач F-35B. може нести до восьми ракет SPEAR3 на внутрішній підвісці. SPEAR3 має дальність стрільби до 140 кілометрів, заявлена вага ракети – всього 90 кілограмів, швидкість польоту – дозвукова. SPEAR3 може уражати наземні цілі та кораблі до класу "фрегат" включно.

Брексіт
Графіка концерну MBDA, що демонструє формат застосування ракет SPEAR3 як озброєння F-35B та Eurofighter Typhoon

Перед поставкою SPEAR3 для авіагрупи HMS Queen Elizabeth концерн MBDA має провести контрольні стрільби такими ракетами з винищувачів Eurofighter Typhoon.

Як раніше повідомляло Defence Express, британська оборонна компанія BAE Systems завершила роботи по будівництву багатоцільової субмарини Anson, п’ятого атомного човна типу Astute. При цьому BAE Systems будує для ВМС Великої Британії ще дві субмарини типу Astute.

Протистояння Кремлю
Британська багатоцільова субмарина Audacious типу Astute. Можливо, або саме цей корабель, або ж інший "сістер-шіп" рушить у перший похід ударної групи авіаносця HMS Queen Elizabeth в 2021 році
Читайте також: Велика Британія рекордно збільшує свій оборонний бюджет заради глобальної модернізації