xcounter
#

Кораблі Великої Британії та Голандії йдуть на захист України. РФ підніме бойову авіацію?

4469
Конвенція Монтре дозволяє перебувати в Чорному морі до 21 дня
Конвенція Монтре дозволяє перебувати в Чорному морі до 21 дня

Для захисту України від можливої агресії Кремля прямують бойові кораблі, характеристики яких дозволяють протистояти масованому пресингу російської авіації

Сьогодні, 14 червня 2021 року, до акваторії Чорного моря з протоки Босфор зайшли два бойові кораблі, що входять до складу ескорту британського авіаносця HMS Queen Elizabeth – есмінець ВМС Великої Британії HMS Defender (D 36) та фрегат ВМС Нідерландів HNLMS Evertsen (F 805).

Дізнатись про це можемо одразу із двох джерел. Зокрема, про захід цих бойових кораблів до Чорного моря на своїй сторінці у Facebook написав Андрій Клименко, головний редактор порталу BlackSeaNews та керівник Моніторингової групи "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень".

Читайте також: Новий "Карабах" Путіна: Альянс України і Туреччини змусить Кремль поступатися у Криму

І також – на твіттер-акаунті британського есмінця HMS Defender було розміщено відео проходу цього корабля через протоку Босфор до Чорного моря.

У підводці до відео було також вказано, що британський есмінець йде разом із фрегатом HNLMS Evertsen, саме відео було зняте "від першої особи".

Тут варто нагадати таку передісторію. Спочатку планувалось, що кораблі із складу британської АУГ до Чорного моря на захист України від можливої агресії РФ зайдуть на початку травня, і тоді мова була склад в один фрегат Type 23 та один есмінець Type 45.

Але час приходу кораблів довелось перенести, бо і сам вихід авіаносця HMS Queen Elizabeth затримався.

Голандський фрегат HNLMS Evertsen в Стамбулі

На початку травня цього року з’явились дані, що в складі з’єднання окрім двох британських кораблів буде ще й голландський фрегат HNLMS Evertsen. Але в підсумку наряд сил виявився саме таким - британський есмінець Defender та голандський фрегат Evertsen.

Основне завдання, яке виконував есмінець британських ВМС HMS Defender, що належить до кораблів Type 45 – це захист свободи судноплавства та забезпечення протиповітряної оборони. Для цього цей корабель озброєний восьма протикорабельними ракетами Harpoon та має 48 зенітних ракет комплексу Sea Viper.

HMS Queen Elizabeth зі своїм ескортом

У 2019 році корабель HMS Defender виконував завдання в рамках місії по підтриманню свободи судноплавства в Ормузькій протоці, біля берегів Ірану.

Читачі можуть пригадати, що одному із есмінців британських ВМС у 2018 році доводилось відбивати пресинг одразу 17 російських літаків з окупованого Криму – це був есмінець HMS Duncan, однотипний із HMS Defender.

Есмінець HMS Duncan

Голандський фрегат HNLMS Evertsen призначений для виконання завдань ППО.

І цьому кораблеві також доводилось протистояти пресингу російської авіації, але в Балтійському морі, в 2017 році, і тоді мова була лише про два літаки Су-24.

Голандський фрегат ППО HNLMS Evertsen, літаки та гвинтокрили авіагрупи HMS Queen Elizabeth

Портал UK Defence Journal наголошує, що з’єднання у складі HMS Defender та HNLMS Evertsen вирішило таки йти в Чорне всупереч прямим погрозам РФ.

Тому цілком можна допустити, що в якості елемента психологічного тиску росіяни і на цей раз спробують організувати масований пресинг бойовою авіацією, котра злітатиме з аеродромів окупованого Криму.

Кораблі ВМС Великої Британії регулярно виконують маневри в Чорному морі спільно з кораблями країн-партнерів по НАТО. На фото - британський есмінець HMS Dragon та румунський фрегат "Мерешті"

Тим більш, маємо такі фонові дані: на летовищах в захопленому півострові може бути зосереджено мінімум півсотні літаків тактичної авіації типів Су-27СМ, Су-30СМ, Су-24М та Су-34, штурмовиків Су-25СМ3, котрі "засвітились" у квітні цього року під час "раптової перевірки боєготовності" та чергової ескалації агресії Кремля проти України.

Російська авіація на одному з аеродромів в окупованому Криму, зображення з відкритих джерел інформації
Читайте також: "Богданою" по десанту противника: як можна застосувати САУ для берегової оборони