xcounter
#

Десантні кораблі з Балтики, Мурманська та Каспію, авіація та БТГ з Кавказу: РФ завершує посилення військ у Криму

Флот РФ сконцентрував у Чорному морі 11 великих десантних кораблів
Флот РФ сконцентрував у Чорному морі 11 великих десантних кораблів
4315

В окупованому Криму армія РФ завершує формування ударно-десантного угрупування

Міноборони Російської Федерації значно посилило угрупування військ в окупованому Криму завдяки перекиданню сил з інший регіонів. Характер перекинутих сил свідчить про значне збільшення десантних можливостей армії РФ, фронтової авіації та можливостей прориву по суходолу.

Зокрема, 17 та 18 квітня до Чорного моря увійшли одразу чотири великі десантні кораблі, які приписані до інших флотів РФ. Це "Калининград" (102) та "Королев" (130) Балтійскього флоту, "Кандопога" (027) та "Александр Остраковский" (031) Північного флоту РФ.

Читайте також: Відбити наступ Росії: відповідь України на можливу агресію (сценарії)

Всі ці кораблі належать до класу великих десантних кораблів проекту 775 та здатні забезпечити десантування (у стандартній комбінації) 10 танків або БТР/БМП та 340 морських піхотинців.

Кандопога
Великий десантний корабель "Кандопога" (027) Північного флоту РФ

Додамо, що одночасно з ними через Керченську протоку до Чорного моря увійшли 15 кораблів з Каспію у складі якої ще 8 десантних катерів - тобто всі наявні десантні кораблі Каспійської флотилії РФ. Загальна десантна місткість цих катерів: до 8 танків чи до 14 БТР/БМП або до 662 морських піхотинців.

Крім того, у складі Чорноморського флоту РФ перебуває сім великих десантних кораблів: три одиниці проекту 1171 та чотири корабля вже згаданого проекту 775, а також п’ять десантних катерів. Ці сили і так дозволяли здійснити висадку, орієнтовно, 100 танків або 175 БТР/БМП та 2800 морських піхотинців.

Николай Фильченков
ВДК проекту 1171 "Николай Фильченков"

Таким чином тепер десантні можливості РФ у Чорному морі становлять, приблизно, до 150 танків або 230 БТР/БМП та до 4,8 тисячі морських піхотинців у першій хвилі висадки на берег, що забезпечують 11 великих десантних кораблів та 13 десантних катерів.

морска піхота РФ
Відпрацювання висадки за допомогою ВДК морською піхотою РФ

Окрім того, будь-яка масштабна десантна операція включає і так званий вертикальний маневр з перекиданням вертольотами або транспортними літаками сил у тил.

армія РФ
Відпрацювання висадки за допомогою вертольотів армією РФ

Паралельно з посиленням десантних можливостей до окупованого Криму зі Ставропольського краю на оперативні аеродроми півострова перекинуто штурмовики Су-25СМ3. Також "заходи з бойової підготовки" проходять понад 50 літаків оперативно-тактичної авіації на півострові, парк яких складається з багатофункціональних винищувачів, Су-27СМ, Су-30СМ, фронтових бомбардувальників Су-24М та Су-34, а також вже згаданих штурмовиків Су-25СМ3.

Су-34 Су-30СМ
Су-34 та Су-30СМ ВКС РФ

Цілком відкрито Міноборони РФ також повідомило про розміщення у Криму з’єднань 58-ої загальновійськової армії, штаб якої знаходиться у Владикавказі, а підрозділи мають постійні пункти дислокації у Чечні, Дагестані та Південній Осетії. Проте саме у Криму вони відпрацювали "учбово-бойові задачі у складі різнорідних тактичних груп". Тобто офіційно повідомлення про формування батальйонних та ротних тактичних груп.

Цікаво, що всі ці масштабні навчання Кремль подає під виглядом "оборони морського узбережжя". Водночас на оприлюднених міноборони РФ фото демонструються танки Т-72Б3 126-ої окремої бригади берегової оборони із встановленими протимінними тралами.

армія рф крим тактичні знаки
Навчання у Криму армії РФ, тактичний знак у вигляді п'ятикутника належить до 126-ої окремої бригади берегової оборони армії РФ

А у відповідному повідомленні російського міноборони цитується порада командуючого військами південного військового округу РФ Олександр Дворніков: "Необхідно використовувати засоби дистанційного розмінування та димові завіси для маскування". Що аж ніяк не корелюється із офіційно оголошеним задумом навчання.

Морська піхота РФ
Висадка морської піхоти РФ під маскуванням димовою завісою

Загалом, зараз загальна чисельність посиленого російського угрупування оцінюється у 40 тисяч військових.

Водночас Збройні Сили України вже проводять додаткові заходи з посилення обороноздатності південного напряму. Наприклад, 14 квітня пройшли навчання з відбиття наступу противника силами маневрових артилерійських та танкових з’єднань.

Булат Крим
Навчання ЗСУ поблизу Криму

А у Херсонській області СБУ, ЗСУ та Нацгвардія проводять "антитерористичні навчання" із пошуком можливих диверсійно-розвідувальних груп та введенням певних "обмежувальних заходів на окремих територіях", а також взяли під посилений контроль важливі інфраструктурні об’єкти.

Читайте також: "Шпаргалка" для України у цифрах та зразках: глобальне оновлення авіації та ППО Польщі до 2035 року