xcounter
#

Відбити наступ Росії: відповідь України на можливу агресію (сценарії)

Керівництво ЗС України має опрацьовані варіанти відбиття російської агресії за різними сценаріями. Фото: Глеб Гараніч
Керівництво ЗС України має опрацьовані варіанти відбиття російської агресії за різними сценаріями. Фото: Глеб Гараніч
8240

Нарощування російських військ поблизу кордонів України та у Криму розглядається військовим та політичним керівництвом нашої країни, а також світовою спільною як загроза з можливістю переростання у нову фазу відкритого збройного протистояння. Керівництво ЗС України має опрацьовані варіанти відбиття російської агресії за різними сценаріями, проте кожен день реальності вносить свою динаміку у ці процеси.

У січні-березні 2021 р ЗС Росії почали підтягувати війська до українського кордону, а вже у квітні, під прикриттям "перевірки за зимовий період навчання", біля кордонів України йде значне нарощування військ Росії.

Наступ РФ
Біля кордонів України йде значне нарощування військ Росії.

До 28 наявних батальйонним тактичних груп (БТГ, включаючи 18 у Південному ВО) приєднаються ще 25. Особливо активно це відбувається у Південному ВО (у т.ч., у Криму).

Читайте також: Росія терміново подвоює кількість батальйонних тактичних груп на кордоні з Україною: звідки вони йдуть (аналіз)

Експерти пояснюють це тим, що у Криму почалася гуманітарна та екологічна катастрофа, викликана вичерпанням прісної води у його водосховищах, та Росії необхідно або домогтися від України постачання води, або здійснити агресію та окупацію півдня України, щоб захопити контроль над Північно-кримським каналом та вийти до Дніпра.

БПМ-3 армії РФ
БПМ-3 армії РФ

Для цього ЗС Росії можуть висадити з Криму на південне узбережжя України (на захід та на схід від півострова) морські та повітряні десанти для захоплення Таврійська, Мелітополя тощо.

З Донбасу на Мелітополь (для створення сухопутного коридору у Крим) може наступати інша група військ РФ. Першою може нанести удар група військ з Криму, чи з Донбасу, або удари можуть бути нанесені одночасно.

При цьому Росія використає своє значну перевагу у силах на море та у повітрі. Внаслідок операції військами РФ може бути захоплена частина Херсонської, Запорізької та Донецької обл. від Донецька до Херсона (на південь від Дніпра та Каховського водосховища), що відріже Україні від Азовського моря.

БМД-2К-АС
Завантаження БМД-2К-АС на літаки Іл-76МД російської військово-транспортної авіації

У Криму зараз зосереджується ударна група військ РФ, здатна здійснити таку десантну операцію. Там вже дислокується 22-й армійський корпус (АК) у складі 810-ої окр. бригади морської піхоти (ОБрМП), 126-ої окр. бригади берегової оборони (ОбрБО), 8-го артполку (Ап), 1096-го зенітного ракетного полку (ЗРп), 127-ої окр. розвідувальної бригади (ОРбр), 68-го окр. морського інженерного полку (ОМІп) та 224-го окр. б-ну управління (ОбУ), а також 171-го десантно-штурмового б-ну 7-ої десантно-штурмової дивізії (ДШД).

БТР-82
Також МО повідомило, що б-н 810-ої ОБрМП у Темрюку отримав 40 БТР-82А.

Крім того, головнокомандувач ЗСУ Р. Хомчак повідомив, що у Криму після березневих навчань залишилися 2 БТГ 247-го ДШп 7-ої ДШД. З 810-ої ОБрМП, 126-ої ОбрБО та 247-го ДШП за даними ГУР створено 6 БТГ (у т.ч. 4 на БТР-82А та 2 на БМД-2).

Наступ РФ
Перекидання техніки армії РФ наземним транспортом

На додаток, керченським мостом у Крим перекинуті підрозділи 42-ої мотострілецької дивізії (МСД) 58-ої ЗА (ймовірно 1-2 БТГ на БТР-82А 71-го МСп, 1 д-н СГ 2С19М1 та 1 – РСЗВ "Град" 50-го Ап), підрозділи 76-ої ДШД (2 БТГ на БМД-4М 104-го ДШп). Це 3-4 БТГ (1-2 на БТР-82А та 2 на БМД-4М). Загалом у Криму 9-10 БТГ (5-6 на БТР-82А, 2 на БМД-4М та 2 на БМД-2). Це середні та легкі сили на БТР-82А та БМД-2/4М, а також гаубиці та РСЗВ.

Також МО повідомило, що у 2021 р до Криму буде перекинута з Камишина 56-та ОДШБр з танками Т-72Б3, БМП-2 та БМД-2 для створення 56-го ДШп 7-ої ДШД.

Наступ РФ
Танки Т-72Б3 та БМП-2 армії РФ

Перекоп та Чонгар дуже укріплені Україною та їх легко захистити, але ЗС РФ можуть використовувати морські та повітряні десанти. Можливості ЗС РФ щодо десантування в Україні військ з Криму наведені нижче.

Для перевезення та висадки морського десанту ЧФ має 197-му бригаду десантних кораблів (3 БДК пр.1171, 3 пр.775 та 1 пр.775М). Їх досить для висадки лише 2540 осіб та 187 ББМ, тобто 3 БТГ на БТР-82А. Цього недостатньо для успішної десантної операції.

наступ РФ
Відпрацювання завдань висадки десанту

Але у березні МО повідомило, що 3 БДК БФ пр. 775 здійснювали перехід з Балтійського у Середземне море. Це майже усі БДК БФ. На 8 квітня 2 з цих БДК перебували на ВМБ Тартус (Сирія) у складі постійного оперативного з'єднання ВМФ Росії у Середземному морі. Там же стояли й 2 БДК Північного флоту пр.775.

Ці 4 ВДК можуть висадити ще 1 БТГ, та якщо вони з'являться у Чорному морі (як й інші кораблі цього з'єднання: 2 підводні човни пр.636.3 та фрегат пр.11356 ЧФ, 2 корвети пр.20380 БФ), це може стати сигналом можливості десанту .

Наступ РФ
Росія може затосувати різні варінати висадки на узбережжя

Крім того, у рамках "здачі перевірки" понад 10 десантних та артилерійських катерів (1 ДК пр.21820, 4 ДК пр.11770 та 5 АК пр.1204) Каспійської флотилії (Кфл) перейшли з Каспійського до Чорного (або Азовського) моря. Це майже усі ДК та АК Кфл. Мабуть, вони призначені для висадки десанту на азовське узбережжя (РФ закрила Азовське море для іноземних військових кораблів до жовтня).

ЗС Росії на півдні, у разі нападу на Україну спробують досягти тактичної раптовості. Їх передбачувані дії можуть розпочатися з електронної атаки (частини РЕБ спробують придушити зв'язок та РЛС ЗСУ). А розвідники Су-24МР та БЛА "Форпост" здійснять додаткову розвідку цілей.

Искандер
"Искандер" вважається важливим елементом бойової міцності армії РФ

Потім, з метою завоювання панування у повітрі, по пунктах управління та зв'язку, авіабазах, РЛС та позиціях ЗРК можуть бути нанесені удари 72 ОТР "Искандер-М" з 36 ПУ трьох ракетних бригад Південного ВО, 112 КР "Калибр" з 6 підводних човнів, 7 МРК та 4 СКР ЧФ та Кфл (а можливо й сотень КР Х-101 з літаків Ту-95МС та Ту-160). Значна частина літаків, РЛС та ЗРК ЗСУ буде знищена, а управління порушено.

Су-35С
Су-35С

Потім ударні літаки Су-34, Су-24М та Су-25СМ/СМ3 у супроводі винищувачів Су-30СМ та Су-27СМ/СМ3 можуть нанести ракетно-бомбові удари по військах України у місцях висадки десантів.

На чорноморське узбережжя у Скадовська та азовське у Генічеська можуть висадитися по 2-3 БТГ у комбінованих морських та вертолітних десантах (також можлива висадка низки ДРГ та імітацій десантів). Вогневу підтримку здійснять 100-мм та 76-мм гармати кораблів ЧФ, штурмовики та ударні вертольоти.

Ці міста займаються військами РФ. Потім чорноморська група може захопити Колончак, Мирне, Чаплинку, а азовська – Новоолексіївку, Новотроїцьке, Громівку. Після цього обидві групи можуть взяти Строганівку, оточити війська ЗСУ, що обороняють Перекоп/Чонгар та примусити їх до здачі. Загородження можуть бути зруйновані саперами РФ та через Перекоп/Чонгар з Криму зможуть пройти інші війська 22-го АК з танками та артилерією.

Росія шантажує світ наступом на Україну

Посилена чорноморська група захоплює Таврійськ та зону каналу, а азовська – Мелітополь, у якому раніше можуть висадити повітряний десант (1 БТГ), який захопив аеродром. Зі сходу може наступати ударна група з Донбасу (до 14 БТГ з танками, БМП, артилерією та РСЗВ) на Пологи й Токмак, щоб у Мелітополі з'єднатися з азовською групою.

Далі війська РФ можуть взяти Василівку та почати зміцнення усіх зайнятих позицій. Таким чином, від України можуть бути відрізане її азовське узбережжя, а також частина чорноморського південніше Дніпра та Дніпровського лиману (до Очакова). Цей сценарій – один з найбільш негативних для України, але його можна уникнути.

наступ РФ
Війська агресора напоготові

При цьому треба враховувати, що агресія Росії, як попереджають експерти, може початися через 1-3 місяці.

Тому необхідно негайно почати активну підготовку до відбиття агресії, використавши для цього усі наявні сили та можливості у військовій, внутрішньополітичної, зовнішньополітичної та економічної сфері.

Ніякі вимоги керівництва Росії щодо постачання води до Криму не повинні прийматися, інакше потім воно зажадає від України визнати свою анексію Криму, потім – прийняти свої умови щодо Донбасу тощо.

Наступ РФ
Армія РФ активно відпрацьовувала взаємодію військ на полі бою

ЗСУ мають досить наземних військ для відбиття морських десантів. Необхідно організувати оборону ділянок узбережжя, придатних для їх висадки.

Крім регулярних військ треба задіяти війська Національної гвардії (ВНГ) та війська територіальної оборони (ВТО).

Кожне місто на узбережжі (та місто з аеродромом) повинне мати б-н ВТО, кожне село – роту або взвод. Бійці ВТО повинні бути навчені та оснащені (у т.ч. стрілецькою зброєю, РПГ, СПГ, мінометами та автомобілями).

Стрільби зі 122 мм РСЗВ БМ-21 "Град" ЗСУ

Підрозділи ВТО повинні стати стаціонарними елементами оборони, регулярні війська та ВНГ з танками, ББМ та артилерією – мобільними. Проти висаджених повітряних десантів треба готувати дії десантно-штурмових військ ЗСУ, що мають 7 бригад (5 ОДШБр, 1 ВДбр та АМбр).

Буде доцільно провести серію демонстративних навчань з відбиттям морських та повітряних десантів за участю формувань ВТО, ЗСУ та НГУ, а також морської піхоти та повітрянодесантних військ закордонних партнерів.

Сухопутні війська
Сухопутні війська ЗС України мають до 19 бойових бригад

Загалом СВУ мають до 19 бойових бригад (3 ОТбр, 9 ОМбр, 5 ОМПбр та 2 ОГПбр), 1 Рбр, 5 Абр, 1 РеАбр, 2 РеАп, 4 ЗРп тощо. Це 145 тис. осіб, 832 танки, 1425 ББМ, 1041 гармат та 348 РСЗВ. У т.ч. Південне оперативне командування має 1 ОМбр, 3 ОМПбр, 1 Абр та 1 ЗРп. Але їх дислокація далека від кримського напрямку.

ВМСУ мають 2 ОБрМП (у Одеській обл. та Миколаєві), Абр з гарматами 2А36 та РеАбр. Але на кримському напрямку стоять лише кілька окр. б-нів, тому туди необхідно направити додаткові війська.

2С1
Стрільби зі 122 мм САУ 2С1 "Гвоздика"

Крім того, ЗСУ мають загалом 180 152-мм гармат 2А36 (дальність стрільби 28,4 км). А у 100-мм гармат на кораблях ЧФ дальність 21 км. Також на складах ЗСУ є до 90 203-мм СП 2С7 (дальність 37,5 км). Ще ЗСУ мають до 500 100-мм ПТ гармат МТ-12 (для боротьби з БТР та БМД). З усіма цими гарматами можна сформувати нові артилерійські бригади та д-ни для оборони узбережжя.

Су-27
Українські Су-27 у небі

Але ЗСУ мають критичний недолік – малі Повітряні сили (125 застарілих бойових літаків, у т.ч. 37 МиГ-29, 34 Су-27, 14 Су-24М, 31 Су-25).

Також ЗСУ мають 98 вертольотів (у т.ч. 35 ударних Ми-24). А лише один Південний ВО Росії має вдвічі більше бойових літаків - 274 модернізованих та нових (69 ударних, у т.ч. 36 Су-34, 76 штурмовиків Су-25СМ/СМ3, 105 винищувачів, у т.ч. 20 Су-30СМ, а інші Су-27СМ/СМ3 та 24 розвідника). Вертольотів у Південному ВО Росії втричі більше – 299, переважно нових (у т.ч. 168 ударних, з них 111 Ми-28Н та Ка-52)

ЗРК С-300ПС
ЗРК С-300ПС

А війська ППО ЗСУ мають 322 ПУ ЗРК (250 С-300ПТ/ПС та 72 "Бук-М1"), але вони застаріли та не модернізовані. Ці ЗРК можуть бути частково знищені ударами ОТР та КР ЗС Росії.

Тобто ЗС РФ, маючи панування у повітрі та ситуаційну обізнаність, ударними літаками та вертольотами, штурмовиками, а також артилерією придушать наземні формування ЗСУ з їх танками, ББМ та артилерією, висадять морські та повітряні десанти й займуть Приазов'є України з частиною Причорномор'я.

Тому ЗСУ доцільно продемонструвати можливості організації ППО спільно з ЗС інших країн НАТО та США.

ЗРК Patriot
Захист під російської навали - спільними зусиллями

Україна повинна показати керівництву Росії здатність до оборони країни та народу (аж до організації масової партизанської війни), а її закордонні партнери – здатність до підтримки України (й не тільки шляхом санкцій, постачання озброєння, військових технологій та даних розвідки).

САУ 2С1
Стрільби зі 122 мм САУ 2С1 "Гвоздика"

Ймовірно, російському керівництву потрібна "маленька переможна війна", воно намагатиметься обмежити масштаби вторгнення та задіяти лише готові до бою війська, не вдаючись до широкої мобілізації.

Фото: Сергій Супинський, AFP

Тож Україна має показати, що ця "маленька переможна війна" може стати ВЕЛИКОЮ ВІТЧИЗНЯНОЮ ВІЙНОЮ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ ПРОТИ ЗАГАРБНИКIВ.

Олексій Яровий, спеціально для Defense Express

Читайте також: CША спрогнозували війну між Росією та Україною у 2021 році: ризик - помірний, ймовірність - середня, але ...