xcounter
#

"Богданою" по десанту противника: як можна застосувати САУ для берегової оборони

9090
Морська піхота ВМСУ до 2025 року хоче отримати вітчизняну колісну артустановку на озброєння їх частин, оборона побережжя - найбільш ймовірний функціонал
Морська піхота ВМСУ до 2025 року хоче отримати вітчизняну колісну артустановку на озброєння їх частин, оборона побережжя - найбільш ймовірний функціонал

Самохідна артилерія може взяти на себе ураження десантних катерів та плавучих бронемашин противника, але потрібно організувати розвідку та протиповітряну оборону

На перший погляд може здаватись, що протикорабельні ракетні комплекси – це абсолютна зброя для оборони берегів від ворожого вторгнення. Але ні, у цьому випадку є своя ніша і для самохідних артилерійських установок сухопутних частин.

Ролі розподіляються наступним чином: ПКР – можуть уражати бойові та десантні кораблі противника, САУ – можуть уражати десантні катери, амфібійні машини та інші маломірні цілі противника.

Читайте також: Уроки для України з основного етапу міжвидових навчань збройних сил Росії у Криму
Чорноморський флот РФ готовий задіяти не тільки великі десантні кораблі, але й десантні катери також

При цьому для ефективності дій самохідних артилерійських установок проти ворожого десанту потрібно забезпечити контур розвідки та видачі цілеуказання, і також – дати прикриття з повітря.

Такий спосіб дій відпрацьовують збройні сили країн світу, які мають на порядки більші сили для захисту своїх берегів, наприклад – ті ж Китай чи Польща.

Портал Janes пише: на початку червня цього року 71 група китайської армії відпрацювала застосування своїх колісних САУ PCL-181 калібром 155 міліметрів для виконання задач по захисту свого побережжя.

Самохідні артилерійські установки PCL-181, стоп-кадр з китайського державного телебачення

Навчання відбувались за наступним сценарієм та методикою. Декілька цих самохідних артустановок були встановлені за дамбою, цілі для ураження – були розміщені на горбистому острові біля узбережжя, розвідку та цілеуказання забезпечував безпілотник ASN 209.

Стрільби тривали протягом 10 годин, за змінної погоди – туман, дощ, і також – стрільби тривали і в нічний час.

Запуск китайського безпілотника ASN 209

Польський портал Defence24 пише, що аналогічні навчання армія Польщі провела на початку березня цього року.

Для таких маневрів були залучені підрозділи артилерії 16 механізованої дивізії, яка відпрацьовувала дії по захисту своїх секторів відповідальності на побережжі Балтійського моря.

Польська САУ Krab

Для стрільб при захисту узбережжя польська армія задіяла САУ Krab калібру 155 міліметрів, і також – реактивні системи залпового вогню Langust.

Для прикриття цих артустановок з повітря були задіяні зенітно-ракетні комплекси малої дальності Poprad.

Зенітно-ракетний комплекс Poprad

Командування нашої морської піхоти хоче взяти на озброєння САУ "Богдана", до 2025 року.

А описані вище приклади – можуть підказати, як же найбільш ефективно можна буде застосувати вітчизняну самохідну артустановку при захисті нашого побережжя від російського десанту.

Морська піхота ВМС України прагне стати самодостатнім родом військ, для цього потрібна гнучкість в застосуванні наявних сил та засобів
Читайте також: Поки чекаємо на перший дивізіон "Нептуна": Китай показує, як можна уражати цілі на морі за допомогою РЗСВ