xcounter
#

Командування морської піхоти хоче на озброєння "Богдану" та "Вербу"

9393
Оснащення такими системами артилерії прописано в планах переозброєння цього роду військ на 2025 рік
Оснащення такими системами артилерії прописано в планах переозброєння цього роду військ на 2025 рік

Основу парку бронетехніки мають скласти не тільки нові БТР-4Е, але й модернізовані БТР-80

Минулого тижня відбувся форум "Україна 30.Безпека країни", під якого очільники родів військ заявили плани переозброєння на 2025 рік, і Defence Express робив відповідну публікацію.

При цьому залишилась певна прогалина по темі – які ж плани переозброєння має морська піхота ВМС України.І цю прогалину закриває інтерв’ю виданню "Укрінформ" Командувача морської піхоти ВМС ЗСУ генерал-лейтенанта Юрія Содоля.

Читайте також: Сенсаційні побажання: Командувачі родів військ ЗСУ розповіли, яке нове озброєння вони хочуть
Морська піхота - аж ніяк не перший рід військ ЗСУ, що стали в чергу за ще не доведеною до серійного виробництва вітчизняною колісною САУ

Зокрема, як розповів генерал-лейтенант Юрій Содоль, морська піхота ВМС України до 2025 року має отримати самохідні артилерійські установки "Богдана" та реактивні системи залпового вогню "Верба М1".

Окрім цього планується, що батальйони морської піхоти отримають бронемашини "Козак-2М1", в якості базових моделей – розглядаються бронетранспортери БТР-4Е та модернізовані БТР-80.

Випробування адаптованого для морської піхоти БТР-4Е, грудень 202 року

Окрім бронетехніки, Морська піхота ВМС України має отримати засоби РЕБ та безпілотні літальні апарати, зокрема Bayraktar ТВ2.

Також, командувач Морської піхоти флоту України також розкрив, яке оснащення та озброєння уже отримав цей рід військ.

Поки що тільки Повітряні Сили ЗСУ володіють безпілотним комплексом Bayraktar ТВ2

Зокрема, у 2018-2019 роках морські піхотинці отримали протитанкові ракетні комплекси "Стугна-П" та "Корсар", безпілотні комплекси українські виробництва та комплекси контрбатарейної боротьби іноземного виробництва.

У 2020 році акцент був зроблений на системах зв’язку та іншому радіоелектронному обладнанні – тобто малогабаритні засоби протидії ворожим безпілотникам, сотні одиниць радіостанцій КХ/УКХ діапазону, апаратура внутрішнього зв’язку та комутації виробництва HARRIS.

Стійкий зв'язок - запорука успіху дій для будь-якого роду військ

Паралельно відбувалась розбудова інфраструктури підготовки морських піхотинців флоту України.

Зокрема, на полігоні в Олешківських пісках були збудовані та введені в експлуатацію клас динамічних тренажерів, тактичний клас, клас тактичної медицини, класи тренажерів екіпажів танків Т-80, навчально-методичний клас, клас інженерної підготовки, клас тренажерів БМП та класи протиповітряної оборони.

Навчальна висадка українських морських піхотинців із десантного катеру "Сватове"

У 2021 році Морська піхота ВМС України отримала від уряду США малі човни типу ZODIAK, та мають отримати - снайперські системи Барет MRAD, прилади нічного бачення, тепловізійні приціли, а також антибатарейні радари.

У лютому 2021 року США передали Військово-морським силам України 10 катерів та 70 човнів

Як наголосив Командувач морської піхоти ВМС ЗСУ генерал-лейтенант Юрій Содоль, мета таких переоснащення та підготовки – підготовка до проведення десантних операцій, наступальних та оборонних дій у різних місцевостях, відбиття російської агресії на Сході України.

При цьому програми підготовки прописані з урахуванням досвіду морської піхоти США.

Морська піхота ВМС України прагне бути самодостатнім родом військ, але при цьому - невирішена проблема нестачі кораблів для висадки десанту
Читайте також: Лопаті від "Мотор Січ" до вертольотів Мі-24 прийняті на озброєння ЗСУ