xcounter
#

"Пожежна команда" на випадок десанту РФ: які завдання відпрацьовує українська морська піхота

5544
Такий тип завдань вимагає в першу чергу вміння застосувати саме "наземні" роди зброї
Такий тип завдань вимагає в першу чергу вміння застосувати саме "наземні" роди зброї

Після війни за Нагірний Карабах між Азербайджаном та Вірменію 2020 року однією з панівних стала концепція "мереже-центричної війни", котра передбачає зокрема гнучкість та диференціацію сил та засобів при вирішенні конкретної задачі. Простішими словами – "мереже-центрична" війна вимагає від воєначальника уміння вчасно перегрупувати свої сили та засоби залежно від того, як змінюється задум противника, і також – залежно від втрат, які уже могли отримати свої сили від дій противника.

Схоже, саме за таким принципом готується діяти морська піхота ВМС України у випадку "великої війни" із Російською Федерацією в Чорноморському регіоні.

А базове завдання, яке відпрацьовують наші морпіхи – висадитись на непідготовлене узбережжя та виступити "пожежною командою", що має стримати наступ російського війська на приморському напрямку.

Читайте також: Авіація ВМС США готується воювати із російськими Су-57. Бої будуть над Чорним морем?
На фото - майбутні офіцери-морські піхотинці відпрацьовують висадку із десантного катеру "Сватове", 11 травня цього року

Наприклад, в неділю 20 червня прес-служба Військово-Морських Сил України на своїй сторінці у Facebook повідомила про проведене тактичне навчання корабельної десантної групи, під час яких відбулись зокрема бойові стрільби із бортового озброєння кораблів по мішеням Tomato Killer, відпрацювання групового переходу десантних кораблів та висадка морської піхоти за підтримки армійської авіації ЗСУ.

До цього повідомлення була прикріплена окрема ефектна фотогалерея, що може виступати окремим джерелом інформації.

Тактична група десантних кораблів ВМСУ прямує до місця проведення навчань по висадці десанту

Офіційно повідомлені деталі все рівно можна прочитати ось за цим повідомленням, тому краще одразу перейти до "неофіційних" деталей, які можна взяти із тих же супровідних деталей.

Першою новацією цих навчань можна вважати той факт, що наші ВМСУ відпрацювали висадку десанту не тільки із спеціально призначених для цього плавзасобів – десантного катеру "Сватове" та середнього десантного корабля "Юрій Олефіренко", але й також – висаджували десант із борту артилерійського катеру проекту В-376, котрі взагалі-то не призначені для таких цілей.

Всупереч класифікації, озброєння артилерійських катерів проекту В-376 - спарена кулеметна установка калібру 12,7 міліметрів

Інша новація – тактичне угрупування наших десантних кораблів йшло без супроводу патрульних катерів типу Island або ж МБАКів. Тому, очевидно, ми і могли спостерігати на фото такий своєрідний епізод, як ведення вогню із СПГ-9, встановленого на палубі малого розвідувального корабля "Переяслав".

Це аж ніяк не перша "десантна" місія для малого розвідувального корабля "Переяслав" - у серпні 2019 року цей корабель доставив персонал та техніку 503 батальйону морської піхоти в Грузію для участі в навчаннях Agile Spirit 2019

Третя новація – якщо зазвичай наші морпіхи відпрацьовують висадку за підтримки ББМ "Козак", БТР-3 чи БТР-4, то на цей раз для підтримки дій нашої морської піхоти були використані автомобілі "Хаммер", на які були встановлені кулемети ДШК.

Лінійка "Хаммерів", вивантажених із СДК "Юрій Олефіренко"

Четверта і мабуть найбільш незвична новація – спроба використання навчально-бойових літаків L-39 як засобу вогневої підтримки наших військ. В теорії, "Альбатрос" має два вузли підвіски, на кожен з яких можна підвісити до 50 кілограмів бойового навантаження, наприклад легка авіабомба чи блок некерованих авіаційних ракет. На практиці – Повітряні Сили переважно використовують L-39 саме як "літаючу парту", а не як засіб вогневої підтримки військ.

Пара L-39 летить виконувати завдання по підтримці підрозділів морської піхоти

Узагальнити оці чотири пункти можемо наступним чином: командування та особовий склад морської піхоти ВМСУ готувався діяти за умов, коли 1) Повітряні Сили зможуть надати підтримку з повітря у вкрай обмежених "порціях" - тобто десантно-штурмові гвинтокрили Мі-8 та озброєні "літаючі парти" L-39, та 2) застосувати для підтримки морського десанту "звичні" бронемашини "Козак", або ті самі БТР-3/БТР-4 буде неможливо, наприклад, із-за критичних втрат серед такого роду бронетехніки, і 3) наші ВМСУ не зможуть надати підтримку за допомогою бойових катерів, але тактична обстановка вимагатиме задіяти максимально можливу кількість доступних плавзасобів для доставки до умовної лінії фронту наших морпіхів.

Вцілому, як відзначили ВМСУ, ці навчання були "підготовчі", та були проведені успішно.

Схоже, ввідні для проведення наступних навчань морської піхоти ВМСУ будуть ще більше ускладнені

В таку ж канву лягають і навчання реактивної артилерії Командування морської піхоти ВМСУ, про факт проведення яких стало відомо сьогодні, 22 червня.

Відомо, що на полігоні "Широкий лан" розрахунки реактивних систем залпового вогню "Ураган" із складу артилерії морської піхоти відпрацювали ураження опорних пунктів, груп ворожої піхоти, колонн військової техніки противника тощо.

Морпіхи готуються до стрільб із "Ураганів"

Свою стрільбу "Урагани" виконували із закритих вогневих позицій на дистанцію понад 10 кілометрів. Зазначається, що завдання цих навчань були виконані повністю та успішно.

Між іншим, сама послідовність таких навчань – тобто спочатку висадка десанту із кораблів тактичної групи, і через два стрільби реактивної артилерії на "Широкому лані" - можуть вказувати, що Командування морської піхоти готується до дій за умов, коли ввірені йому підрозділи опиняться розкидані на значних відстані та не зможуть виконувати єдине завдання на єдиній ділянці фронту.

Колонна морської піхоти ВМС України на марші, фото ілюстративне
Читайте також: Армійська авіація Росії: тренди розвитку, загрози і вразливі місця