xcounter
#

Велика Британія заново вчиться воювати авіаносцями: відбомбились по ІДІЛ в Іраку

981
Це був перший із 1943 року епізод, коли американські палубні літаки виконували польоти з іноземного авіаносця
Це був перший із 1943 року епізод, коли американські палубні літаки виконували польоти з іноземного авіаносця

Востаннє авіаносці Королівських ВМС виконували бойові завдання наприкінці 1990-х та початку 2000-х років, під час війни в Югославії та С’єрра-Леоне

Поки в нашій Одесі стоять та виступають майданчиками для важливих подій два кораблі з ескорту британської авіаносної групи - британський есмінець HMS Defender та голандський фрегат HNLMS Evertsen - сама АУГ Королівських ВМС Великої Британії виступає учасником значно цікавіших подій.

Портал The Drive пише: учора американські та британські ударні літаки F-35B почали виконувати бойові вильоти з палуби авіаносця HMS Queen Elizabeth для завдання ударів по об’єктам ІДІЛу в Іраку. І це був перший за 20 років епізод, коли британський авіаносець брав участь у веденні бойових дій.

Читайте також: Приклад для українських морпіхів: морська піхота США озброюється баражуючими боєприпасами
Авіаносець HMS Queen Elizabeth в Середземному морі. Як можемо зауважити з цього фото, як мінімум один гвинтокрил радіолокаційного дозору Merlin HM2 - постійно у повітрі

Попередні епізоди застосування британських авіаносців для ведення бойових дій – участь в повітряних ударах по Югославії в 1999 році, і також участь в врегулюванні кризи у С’єрра-Леоне у 2000 році.

Відомо, що для виконання своїх бойових місій американські та британські ударні літаки F-35B із складу авіагрупи HMS Queen Elizabeth були оснащені керованими авіабомбами GBU-12 та JDAM, керованими ракетами класу "повітря-повітря" AIM-120 AMRAAM та AIM-9X Sidewinder.

Американський F-35B в ангарі британського авіаносця HMS Queen Elizabeth

Польоти американських та британських F-35B забезпечував одразу цілий флот допоміжних "сухопутних" літальних апаратів. Зокрема, для ведення розвідки і виконання радіолокаційного дозору були задіяні два літаки E-3D Sentry типу AWACS ВПС Великої Британії, розташовані на Кіпрі. Також - один літак радіоелектронної розвідки RC-135W Rivet Joint, що вилетів із авіабази в самому Сполученому Королівстві.

Для виконання функцій AWACS також було задіяно до трьох гвинтокрилів Merlin HM2, що входять до складу авіагрупи HMS Queen Elizabeth.

Британський винищувач F-35B та британські гвинтокрили Merlin HM2 на палубі авіаносця HMS Queen Elizabeth

Окрім цього, за деякими даними, для виконання дозаправки літаків F-35B із авіаносця HMS Queen Elizabeth були задіяні два «повітряні танкери» Voyager британських ВПС. Сумарно – до 8 літальних апаратів з допоміжною функцією проти 18 літаків F-35B основного ударного складу. До речі, яку саме кількість F-35B із наявних 18 одиниць, і також – скільки літаків могла максимально налічувати зведена група для виконання ударів по ІДІЛ – поки що не розкривається.

Британські F-35B летять бомбити цілі ІДІЛу в Іраку

Також є показова деталь – до складу британської АУГ входить зокрема атомна субмарина HMS Artful типу Astute, котра (за деякими даними) має на своєму борту крилаті ракети Tomahawk.

І щоб ці ракети застосовувались по об’єктам ІДІЛ в Іраку – також даних нема.

Британський авіаносець HMS Queen Elizabeth та британський атомний підводний човен HMS Artful

Які бойові результати дали польоти американських та британських F-35B – поки невідомо.

Але тут, як наголошують автори The Drive, важливішим є інший момент: офіцери ВМС Великої Британії відновлюють свої навички застосування палубної авіації, відновлюють свої навички ведення бойових дій в складі авіаносної ударної групи. Останні свої "Харієри" британці списали ще в 2010 році, тому відповідно палубна авіація у них ці всі 11 років була відсутня як тип зброї.

Британські палубні літаки "Харієр", фото зразка 2004 року

А ось ця кількість "сухопутних" літаків, які були підняті забезпечення палубних F-35B – до п’яти розвідувальних "бортів" та "повітряних танкерів" - вказує, що британському флоту доведеться працювати над вдосконаленням своїх логістичних та розвідувальних спроможностей для ведення автономних бойових дій у значній відстані від власних баз.

Дозаправка у повітрі британського F-35B

Втім, як також наголошують автори того ж порталу The Drive, британські військові при цьому змогли виконати інше важливе для себе завдання – провести моніторинг наявних сил РФ в Сирії.

Тим більщ, що росіяни самі послали стежити за діями британського авіаносця HMS Queen Elizabeth свій фрегат "Адмирал Григорович".

Російський фрегат "Адмирал Григорович" проходить протоку Босфор, 18 червня цього року

А в свою чергу, ось цей епізод із бойовим дебютом флагмана британських ВМС вказує, що Велика Британія прагне перехопити з рук США провідну роль на Близькому Сході, особливо – на тлі того, що американські військові зараз покидають Афганістан.

За таких умов, британські авіаносці HMS Queen Elizabeth та HMS Prince of Wales виступатимуть як "плавучі фортеці" при проектуванні сили Лондона на регіон Близького Сходу
Читайте також: "Пожежна команда" на випадок десанту РФ: які завдання відпрацьовує українська морська піхота