xcounter
#

Конфлікт навколо Гібралтару тліє: Іспанія намагається закривати прохід атомним субмаринам

3384
Схоже, таким чином іспанці намагаються відвадити від свого порту Сеута підводні кораблі з крилатими ракетами на борту
Схоже, таким чином іспанці намагаються відвадити від свого порту Сеута підводні кораблі з крилатими ракетами на борту

На цей раз приводом для конфлікту став візит британської атомної субмарини HMS Artful, що входить до складу авіаносної ударної групи флоту Великої Британії

Британський профільний портал UK Defence Jornal розмістив ось таку публікацію, із якої ми можемо отримати одразу декілька новин.

До складу авіаносної ударної групи Королівських ВМС на чолі з авіаносцем HMS Queen Elizabeth таки включили багатоцільову атомну субмарину типу Astute, і це – підводний корабель HMS Artful, котрий став до строю лише в 2014 році.

Читайте також: "Арктичний виклик": НАТО відпрацьовує "композитні" повітряні бої
Ось так виглядав прийом HMS Artful в акваторії військово-морської бази в Гібралтарі

На борту цього підводного човна є не тільки важкі торпеди Spearfish, але й крилаті ракети Tomahawk Block IV, усього – 38 одиниць такого озброєння на борту.

Поки основний склад британської АУГ проводить маневри в Середземному морі, цей підводний човен HMS Artful зайшов на короткочасну стоянку до британської військово-морської бази в Гібралтарі.

Атомний підводний човен типу Astute виконує запуск крилатої ракети Tomahawk з перископної глибини, фото ілюстративне

І найголовніший меседж – сили берегової охорони Іспанії, що базуються в порту Сеута, намагались завадити проходу в Гібралтар цього атомного підводного корабля HMS Artful.

Хоча по суті, одна країна-член НАТО намагалась завадити проходу корабля належності іншого члена НАТО, і це все – під час першого за 38 років походу ударної групи флоту Великої Британії, сам факт якого має на меті посилити безпеку усіх країн-учасниць НАТО.

Після "Брекзіту" Великій Британії довелось посилити захист своєї колонії та військово-морської бази в Гібралтарі

Автори UK Defence Jornal зазначають, що робити спроби завадити заходу саме атомних підводних човнів Великої Британії та інших союзників по НАТО в Гібралтар іспанська берегова охорона активізувала з квітня 2017 року, після "Брексіту".

Попередня спроба пресингу відбулась буквально в квітні цього року, коли в Гібралтар заходила американська атомна субмарина USS Florida типу Ohijo, на борту якої було 154 ракети BGM-109 Tomahawk.

На фото - катер Берегової охорони Іспанії намагається завадити проходу атомної субмарини USS Florida
Читайте також: Іран продав Венесуелі свої ракетні "катери-москіти", США обіцяє їх зупинити