xcounter
#

Іран продав Венесуелі свої ракетні "катери-москіти", США обіцяє їх зупинити

2431
Кожен такий катер може нести лише дві протикорабельні ракети
Кожен такий катер може нести лише дві протикорабельні ракети

При цьому, можливо, частини Корпусу стражів ісламської революції уже виконують операції на території Венесуели

Зазвичай військових новин про "країни-ізгої" мало, тому кожна подібна звістка викликає певний переполох.

Американський портал U.S. Naval Institute News пише, що наприкінці квітня цього року з одного із іранських портів в супроводі фрегату ВМС Ірану в напрямку Венесуели. вийшов корабель Корпусу стражів ісламської революції IRINS Makran. На палубі цього корабля було помічено мінімум сім ракетних катерів типу Peykaap-II.

Читайте також: Іран та його бойові безпілотники: огляд зразків та можливостей
На цьому знімку зображений корабель RINS Makran перед виходом у рейс до Венесуели

Відомо, що катери типу Peykaap-II мають довжину корпусу до 17 метрів, та озброєні двома китайськими протикорабельними ракетами С-802, дальність стрільби яких – до 120 кілометрів.

У коментарі U.S. Naval Institute News представники Пентагону не змогли ані спростувати, ані підтвердити факт, що іранські кораблі дійшли до Венесуели, і відповідно – передали покупцям ракетні катери.

Іранський ракетний катер типу Peykaap-II на автомобільному причепі

Але представники Пентагону також запевнили, що зроблять усе можливе, аби режим Мадуро таки не отримав іранські ракетні катери. Інакше – обидві "країни-ізгої" можуть створити загрозу для безпеки судноплавства в районі стратегічно важливого для США Панамського каналу.

Автори U.S. Naval Institute News наголошують, що Венесуела та Іран змогли налагодити стійку співпрацю у воєнно-політичних питаннях, як "брати по нещастю", що знаходяться під санкціями Заходу.

Іранські ракетні катери та плавбаза КСІР

Венесуелі потрібні малі кораблі для контролю вод Карибського моря. Командування КСІР співпрацює із венесуельською армією ще з початку 2000-х років, але ця співпраця стала особливо інтенсивною в останні декілька років.

Ймовірно, що частини самого КСІРу уже виконують операції на території Венесуели.

Фрегат іранських ВМС, що прямує до берегів Венесуели

Окрім цього, було зафіксовано, що Венесуела неоднократно купувала нафту для переробки, і також – продовольство та обладнання для модернізації нафтопереробних заводів.

В свою чергу, Іран розглядає Венесуелу як таке собі "вікно у світ" Західної півкулі, в якому заодно добути необхідні собі економічні ресурси: за поставку зброї та обладнання режим Мадуро розплачується тоннами чистого золота.

Бійці Корпусу стражів ісламської революції на палубі корабля IRINS Makran
Читайте також: Іран будуватиме субмарини для Корпусу стражів ісламської революції: контролюватимуть шляхи доставки нафти