xcounter
#

Іран будуватиме субмарини для Корпусу стражів ісламської революції: контролюватимуть шляхи доставки нафти

1321
Іран уже налагодив будівництво малих та середніх субмарин на власних потужностях
Іран уже налагодив будівництво малих та середніх субмарин на власних потужностях

Водночас три найбільші підводні човні іранського флоту, збудовані в РФ "Варшавянки", уже тривалий час стоять в доках без жодних ознак активності

Оборонна промисловість Ірану уже в цьому році почне виготовляти для Корпусу стражів ісламської революції (КСІР) малі та середні підводні човни.

Про це заявив глава організації морської промисловості Міністерства оборони та матеріально-технічного забезпечення Збройних сил Ірану контр-адмірал Амір Растегарі, пише портал Naval Post.

Читайте також: Іран та його бойові безпілотники: огляд зразків та можливостей
Будівництвом флоту субмарин Іран намагається компенсувати власне відставання від США в потужності військово-морських сил

Він також наголосив, що оборонна промисловість Ірану уже зменшила залежність від іноземних комплектуючих від рівня 70% до рівня 20%. І також – що КСІР стане володарем повноцінного підводного флоту вже за декілька років.

При цьому операційні зони для бойового плавскладу Корпусу стражів ісламської революції та власне збройних сил Ірану будуть розподілені таким чином: надводні та підводні кораблі КСІР контролюватимуть операційну зону, що простягатиметься від вод Перської затоки до вод Ормузької протоки, кораблі ВМС Ірану – операційну зону від східної частини акваторії Ормузької затоки до вод Оманського моря та Індійського океану.

Іранська баржа, що імітує американський авіаносець. Цей плавзасіб ВМС Ірану регулярно використовують для власних маневрів

Таким чином, КСІР отримає контроль за частиною світового трафіку нафтопродуктів: за деякими даними, близько 25% світової перевалки сирої нафти проходить через акваторію саме Ормузької протоки.

Показовий момент: зараз найпотужніші за своїми характеристиками підводні човни військово-морських сил Ірану – три збудовані в РФ субмарини типу "Варшавянка" - уже тривалий час стоять в сухих доках без жодних ознак активності. Коли іранські "варшавянки", що мають місцеве позначення Tareq, повернуться до строю – наразі невідомо.

Інфографіка, зроблена на основі супутникового знімку

Відомо, що зараз військова промисловість Ірану виготовляє декілька типів субмарин.

Fateh – тип середнього підводного човна, за деякими даними ВМС Ірану має два таких кораблів, загалом планують збудувати 10 таких субмарин. Їх характеристики:

  • підводна тоннажність – 593 тонни;
  • довжина корпусу – 48 метрів;
  • швидкість ходу – 11 вузлів надводна, 14 вузлів підводна;
  • набір озброєння – чотири торпедні апарати калібру 533 мм, шість торпед та/або протикорабельних ракет, або ж вісім морських мін.
Підводний човен типу Fateh на стапелі

Ghadir – тип малого підводного човна, що складає основу підводного флоту ВМС Ірану. За деякими оцінками, таких підводних кораблів в строю – від 14 до 20 одиниць. Їх ТТХ:

  • підводна тоннажність – 125 тонн;
  • довжина корпусу – 29 метрів;
  • швидкість ходу – 10 вузлів надводна, 8 вузлів підводна;
  • набір озброєння – два торпедні апарати калібру 533 мм.
Інфографіка, що узагальнює наявні дані про підводний флот ВМС Ірану станом на 2019 рік
Читайте також: Іран збудував військовий катер-катамаран: технології для виробництва могла надати Північна Корея