xcounter
#

Саміт Байден-Путін: Чорноморський флот РФ вирішив "перегнати план" по ракетним стрільбам

1920
Кремль веде стійкий курс на посилення напруги в Чорному морі
Кремль веде стійкий курс на посилення напруги в Чорному морі

Країни НАТО відповідають польотами розвідувальних літаків та стратегічних бомбардувальників

Міноборони РФ сьогодні, 26 травня, заявило: фрегат Чорноморського флоту "Адмирал Григорович" виконав ракетні стрільби зенітним комплексом "Штиль", для навчань були залучені також станціонарний ракетний комплекс "Утес" та мобільний комплекс "Бал".

При цьому, як заявили росіяни, вони виконали "більше 10 реальних пусків" ракет лише в рамках цього епізоду бойової підготовки. Для порівняння: як заявляло саме Міноборони РФ, у 2020 році сили усього Чорноморського флоту виконали усього 33 реальні пуски ракет.

Читайте також: РФ провела п’яту за місяць провокацію на морі проти України
Пускова установка берегового ракетного комплексу "Утес", фото 2019 року

Цікаво, що для фіксації результатів нинішніх ракетних стрільб в Чорному морі росіяни використовували безпілотні літальні апарати.

Це вказує, що РФ продовжує свої експерименти по темі, як налагодити видачу цілеуказівки на ракетні комплекси за допомогою БПЛА.

Для своїх "безпілотних" вправ по управлінню ракетними стрільбами РФ зазвичай використовує БПЛА "Форпост"

Можна стверджувати, що Кремль повів стійкий курс на ескалацію воєнної напруги в Чорному морі. І тут варто нагадати хронологію подій.

30 квітня цього року флагман Чорноморського флоту РФ ракетний крейсер "Москва" провів ракетні стрільби своїм "головним калібром" - ракетою П-1000 комплексу "Базальт", що має дальність пуску до 600 кілометрів. Акваторія для таких стрільб була перекрита ще з 27 квітня цього року, дальність фактичної стрільби ракетою склала 30 кілометрів.

Завантаження ракети П-1000 комплексу "Базальт" на борт корабля

18 травня цього року до порту "Одеса" прибув британський патрульний корабель HMS Trent.

Його при цьому "вів" фрегат Чорноморського флоту РФ "Пытливый", котрий паралельно відпрацьовував "електронні пуски" зенітних ракет на "умовне ураження" безпілотників "умовного противника".

Сторожовий корабель "Пытливый" проекту 1135М із складу Чорноморського флоту РФ, в акваторії окупованого Севастополя

Того ж 18 травня РФ вперше цьогоріч провела демонстративний проліт над Чорним морем двох стратегічних бомбардувальників Ту-95МС.

А учора, 25 травня, демонстративний переліт на авіабазу "Хмеймім" у Сирії виконали три російські бомбардувальники Ту-22М3.

Один із трьох російських Ту-22М3 на базі "Хмеймім"

В свою чергу, НАТО дає свою відповідь на ескалацію агресії РФ в Чорноморському регіоні.

Зокрема, як сповістил портал UK Defence Journal, учора 25 травня свій політ до берегів окупованого Криму виконав британський розвідувальний літак RC-135.

Британський літак RC-135, ілюстативне фото із відкритих джерел

А сьогодні, 26 травня, пише портал Defence Blog, стратегічні бомбардувальники B-52H ВПС США виконали тривалий політ над акваторіями Егейського та Чорного морів.

Кількість літаків – не уточнюється, але вказується, що B-52H імітували атаки на військові об’єкти РФ.

Своє повідомлення про політ B-52H над Чорним морем Defence Blog проілюстрував ось таким фото

Замість висновку можна вжити метафору, що описане вище – це така собі "розстановка фігур на геополітичній шахівниці" напередодні запланованого на 16 червня цього року саміту в Женеві між президентом США Джозефом Байденом та керманичем Кремля Володимиром Путіним.

Збройні Сили України готуються до усіх можливих варіантів розвитку подій

Читайте також: Британія відправила у похід авіаносну групу, її кораблі прийдуть на захист України