xcounter
#

РФ провела п’яту за місяць провокацію на морі проти України

1718
Українські військові моряки можуть застосовувати усі доступні засоби для відсічі провокаціям агресора
Українські військові моряки можуть застосовувати усі доступні засоби для відсічі провокаціям агресора

На цей раз – кораблі країни-агресора намагались завадити навчанням наших сил в Азовському морі

Наприкінці минулого тижня Військово-Морські Сили України у взаємодії з Морською охороною проводили тактичні навчання в Азовському морі, і таким маневрам намагались завадити кораблі Берегової охорони ФСБ РФ. Про це йдеться в публікації видання АрміяInform.

Загалом для проведення навчань в Азовському морі було залучено до десяти катерів ВМС та Морської охорони, зокрема два МБАКи - "Вишгород" та "Аккерман".

Читайте також: Аналог "Нептуна": Румунія витратить чотири роки, щоб озброїтись комплексом NSM
Кільватерний стрій катерів ВМС та Морської охорони України, що вийшли на навчання в Азовському морі

Завдання, які відпрацьовувались під час навчань – проведення пошуково-рятувальних операцій, прикриття висадки з вертольота на море десантно-штурмової групи, морський бій з кораблями ворога.

У проведення цих навчань росіяни спорядили три кораблі ФСБ. Один із цих російських кораблів вийшов прямо на курс катерів ВМС України, намагаючись змусити маневрувати й відхилитися від курсу, ігнорував усі попередження командира катера.

Один із кораблів Берегової охорони ФСБ РФ, які намагались завадити навчаннях наших сил в Азовському морі

Однак, наголошує АрміяInform, як тільки екіпаж корабля ФСБ РФ побачив, що українські артилерійські катери стрімко наближаються – росіяни одразу ж вийшли на зв’язок та передали по рації, що зрозуміли попередження та виконають вимогу покинути район проведення навчань.

МБАКи Військово-Морських Сил України на стоянці в порту "Маріуполь"

Якщо опиратись на джерела відкритої інформації, то можемо стверджувати, що це був як мінімум п’ятий за останній місяць випадок агресивних дій РФ проти України в басейнах Чорного й Азовського морів.

Зокрема, як розповідав Defence Express, у ніч з 14 на 15 квітня цього року відбувся перший епізод: в Азовському морі п’ять катерів та один корабель Берегової охорони ФСБ намагались завадити діям трьох МБАКів наших ВМС. Росіяни відступили лише після того, як наші моряки пригрозили застосувати озброєння своїх катерів.

Катер BG-110 "Любомир" із складу Маріупольського загону Морської охорони

Другий епізод - 30 квітня цього року флагман Чорноморського флоту РФ ракетний крейсер "Москва" провів ракетні стрільби своїм "головним калібром" - ракетою П-1000 комплексу "Базальт", що має дальність пуску до 600 кілометрів.

Акваторія для таких стрільб була перекрита ще з 27 квітня цього року, дальність фактичної стрільби ракетою склала 30 кілометрів.

До цього моменту флагман ЧФ РФ не проводив ракетних стрільб комплексом П-1000 саме в акваторії Чорного моря

Третій епізод - 8 травня цього року проходу до Одеси американського корабля Берегової охорони USCG Hamilton та корабля Морської охорони ДПСУ "Григорій Куроп’ятников" намагались завадити два сторожові кораблі Берегової охорони російського ФСБ проекту 22460 "Охотник" та неназваний корабель ЧФ РФ.

USCG Hamilton відбивається від агресивних дій росіян, на задньому тлі - корвет Чорноморського флоту РФ "Павел Державин"

Четвертий епізод - 12 травня буквально в 30 кілометрах від порту "Чорноморськ" знову ж був помічений російський корвет "Павел Державин". Як припустили у Державній прикордонній службі України, корабель країни-агресора стежив за виходом у море американського корабля Берегової охорони USCG Hamilton.

Корвет "Павел Державин" увійшов до складу Чорноморського флоту РФ в листопаді 2020 року, може нести до восьми ПКР Х-35

Також варто наголосити і на такому факті: 18 травня РФ цього року вперше провела демонстративний політ над Чорним морем двох стратегічних бомбардувальників Ту-95МС.

Останній схожий епізод був восени 2020 року: тоді, після польотів 4 та 14 вересня американських стратегічних бомбардувальників B-52, 16 травня демонстративний політ над Чорним морем виконали протичовнові літаки Ту-142 та дальні бомбардувальники Ту-22М3.

Пара російських протичовнових літаків Ту-142
Читайте також: Британія відправила у похід авіаносну групу, її кораблі прийдуть на захист України