xcounter
#

​Ракетні есмінці ВМС США поки не заходять у Чорне море на фоні істерики Кремля, який направив кораблі на зустріч (оновлено)

Есмінець класу Arleigh Burke проходить Босфор
Есмінець класу Arleigh Burke проходить Босфор
11350

ВМС США розмістили Aegis-есмінців класу Arleigh Burke поблизу Чорного моря

USS Roosevelt (DDG-80), Aegis-есмінець класу Arleigh Burke, мав 14 квітня увійти до Чорного моря у рамках стримування агресивних намірів РФ та підтримки територіальної цілісності України.

Слідом за Roosevelt, наступного дня 15 квітня, пройти Босфор мав ще один ракетний есмінець - USS Donald Cook (DDG-75). Відповідно до раніше оголошеного плана обидва кораблі мали перебувати поблизу берегів України до 4 та 5 травня, відповідно конвенції Монтре, яка накладає обмеження на присутність в регіоні військових кораблів нечерноморських держав.

Читайте також: Армія США перекидає в Європу два підрозділи, їх зброя - ракетні установки та засоби кібер-війни
USS Donald Cook (DDG-75)
USS Donald Cook (DDG-75)

Проте у ніч на 15 квітня турецькі ЗМІ з посиланням на дипломатичні джерела повідомили, що поки США відкликали своє повідомлення щодо заходу двох Aegis-есмінців.

А ВМС США опублікували фото з USS Roosevelt (DDG 80) та USS Donald Cook (DDG 75) на базі Суда (Souda Bay) у Греції на острові Крит.

USS Roosevelt (DDG 80) USS Donald Cook (DDG 75)
USS Roosevelt (DDG 80) та USS Donald Cook (DDG 75) на базі Souda Bay

На цій базі кораблі мають пройти матеріальне-технічне забезпечення та технічне обслуговування. Строки цих операцій не розголошуються.

USS Roosevelt (DDG 80)
USS Roosevelt (DDG 80) на Криті

Таким чином, ВМС США поки тримають групу з двох ракетних есмінців на Криті. Ці кораблі доволі сильно змінюють баланс сил у регіоні, завдяки можливості утворити так звану A2AD зону - заборони доступу/закриття території. Тобто утворюють простір, в якому противник не може пересуватися без вагомих втрат.

Кожен есмінець має до 96 пускових установок, що дозволяє самостійно на відстані до 1500 км знищувати цілі ракетами Tomahawk та збивати літаки противника на відстані до 240 км зенітними ракетами RIM-174.

Tomahawk
Пуск Tomahawk з есмінця класу Arleigh Burke

Але слід підкреслити, що перевага Aegis-есмінців не тільки у своїх власних можливостях. А скоріше - в автоматизованій взаємодії з іншими силами та засобами армії та флоту США, а також сил країн НАТО та союзників.

USS Ross (DDG 71) Гетьман Сагайдачний
Aegis-есмінець ВМС США Ross та фрегат ВМСУ "Гетьман Сагайдачний"

Наприклад, ці кораблі можуть наводити на цілі бомбардувальники B-1B, які вже відпрацьовували знищення кораблів у Чорному морі, "диригувати" винищувальною авіацією, відіграючи роль "надводного AWACS".

Arleigh Burke
Есмінці Arleigh Burke - це не тільки ударний корабель, а ще і "надводний AWACS"

А також слугувати флагманом для інших військових кораблів, координуючи їх дії. Самостійно завдавати удари ракетами по об'єктах, які розвідали RC-135W та стратегічні БПЛА RQ-4 Global Hawk, які на постійній основі здійснюють польоти вздовж Криму та Донбасу, тощо.

Водночас у Кремлі вже зробили агресивну заяву, яка межує з істеричним станом. "Ми попереджаємо США, що їм краще триматися подалі від Криму, від нашого Чорноморського узбережжя. Це для їх же блага буде", - заявив заступник глави МЗС Росії Сергєй Рябков.

А командування Чорноморського флоту РФ 14 квітня повідомило, що направило в море загін кораблів у складі фрегата "Адмирал Макаров", малих ракетних кораблів "Грайворон" і "Вышний Волочек", ракетний корабель на повітряній подушці "Самум" та тральщик "Иван Голубец".

Також міноборони РФ повідомило про початок навчань авіації Чорноморського флоту, під час яких Су-27СМ, Су-30СМ, Су-24М і Су-34 мають "підтвердити здатність виконати польоти в складних метеоумовах, а також здійснювати політ на надзвичайно низькій висоті над водною поверхнею".

Су-24М ЧФ РФ
Су-24М морської авіації ЧФ РФ

До того ж у березні Кремль похизувався ракетними пусками з унікального та морально застарілого 50-річного "Объект-100", який розміщений біля Балаклави. Проте слід зазначити, що у окупованому Криму армія РФ вже розгорнула значно сучасніші берегові ракетні комплекси "Бал" та "Бастион".

Відео пусків комплексу "Объект-100" у 2019 році

Водночас основною особливістю Aegis-есмінців є якраз і здатність вести бойові операції у сучасних конфліктах високої інтенсивності, коли противник активно використовує авіацію, кораблі, підводні човни та берегові ракетні комплекси.

Aegis-есмінці
Aegis-есмінці є однією з основних ударних сил флоту США

Озброєння есмінця знаходиться 90-96 універсальних пускових шахтах, з протиповітряними, протичовновими та крилатими ракетами, пропорції яких можуть комбінуватися в залежності від задачі корабля.

Наприклад, для ударних місій збільшується кількість BGM-109 Tomahawk, які здатні знищувати цілі на відстані до 1,5 тисяч км. А для оборонних задач - кількість протичовнових ракет RUM-139 VL-Asroc та зенітних ракет, включно із SM-6, яка здатна збивати літаки на дальності до 240 км та перехоплювати балістичні ракети.

Додамо, що протиповітряна оборона Aegis-есмінців також спирається на комплекси Mark 15 Phalanx CIWS та ЗРК RIM-116. Також деякі кораблі цього класу озброєнні протикорабельними ракетами Mk 141 Harpoon, а до штатного озброєння також включені торпеди, які здебільшого слугують для знищення підводних човнів.

Можливості ракетного озброєння есмінців класу Arleigh Burke спираються на розвинені бортові радіоелектронні системи, включно із РЛС AN/SPY-1, яка відповідає за виявлення цілей на відстані до 320 км. А їх взаємозв’язок реалізується через бойову інформаційно-керуючу систему Aegis, яка дала назву цілому класу кораблів та є однією з найсучасніших автоматизованих систем управління у світі.

Arleigh Burke  БІУС
Есмінці класу Arleigh Burke мають надрозвинену БІУС

Також ці кораблі мають розвинені комплекси радіотехнічної розвідки, гідроакустичні станції, а також комплекси РЕБ. До того ж есмінець Donald Kook нещодавно пройшов модернізацію та отримав найсучасніший американський комплекс радіоелектронної боротьби AN/SLQ-32(V)6 SEWIP Block III, а також систему постановки перешкод для протикорабельних систем AN/SLQ-62 TEWM-STF.

Така модернізація пов’язана із бажанням ВМС США краще захистити свої кораблі від російських протикорабельних ракет.

Arleigh Burke SM 2
Пуск зенітної ракети SM 2 з есмінця класу Arleigh Burke

Також додамо, що Aegis-есмінці мають власну протичовнову авіацію з двох вертольотів SH-60 Sea Hawk, які можуть самостійно атакувати надводні кораблі противника протикорабельними ракетами Penguin та підводні човни - торпедами Mk.50.

SH-60 Sea Hawk
SH-60 Sea Hawk

Таким чином, ВМС США поки тримають біля Чорного моря доволі потужну силу, яка завдяки своїм гнучким можливостям якісно змінює баланс сил завдяки високоточним крилатим ракетам BGM-109 Tomahawk, протиповітряній та протиракетній обороні та здатності координувати дії інших підрозділів.

Зазначимо, що Aegis-есмінців класу Arleigh Burke для ВМС США є наймасовішим типом ударних надводних кораблів з високоточним ракетним озброєнням. Всього їх побудовано 68 одиниць із планом розширити їхню кількість до 89.

USS Fitzgerald (DDG 62)
Пуск ПКР Harpoon з USS Fitzgerald (DDG 62)
Читайте також: ​Державний кордон під пильним оком: У ДПСУ перевіряли майстерність операторів БАК Spectator-М