xcounter
#

Без шансу сховатись: як НАТО майже цілодобово з неба слідкує за діями РФ у Криму та Донбасі

RC-135W - літак радіотехнічної розвідки країн НАТО
RC-135W - літак радіотехнічної розвідки країн НАТО
3641

Розвідувальні літаки та БПЛА Великобританії та США здійснюють польоти у небі України на постійній основі

На фоні стягування армією РФ додаткових сил до кордону з Україною країни НАТО розгорнули постійний моніторинг території Криму та Донбасу.

Наприклад, вчора 12 квітня вздовж Криму здійснював політ протичовновий P8 Poseidon ВМС США, що, скоріш за все, пов'язано із тим, що дням до Чорного моря зайдуть одразу два американські ракетні есмінці.

Читайте також: Дев’ять есмінців ВМС США отримають бойові лазери: одна з цих систем буде збивати ракети
P8 Poseidon україна
Маршрут P8 Poseidon 12 квітня відобразився на сервісі Flightradar лише частково

Зазначимо, що P8 Poseidon, окрім виявлення підводних човнів та надводних кораблів противника також оснащений системою радіотехнічної розвідки Raytheon AN/APY-10, яка дозволяє відстежувати й наземні цілі.

P8 Poseidon
P8 Poseidon створений на базі Boeing 737-800

Майже одночасно з ним свій 8-годинний політ вздовж Криму та Донбасу здійснив стратегічний розвідувальний БПЛА RQ-4 Global Hawk, який діяв на висоті 16 км.

RQ-4 Global Hawk україна
Маршрут RQ-4 Global Hawk 12 квітня

Бортова РЛС цього дрона дозволяє на відстані до 110 км виявляти наземні цілі противника. Окрім того, він також оснащений чутливими оптичними та тепловізійними сенсорами.

RQ-4 Global Hawk
RQ-4 Global Hawk

А 13 квітня навколо Криму "чергував" британський RC-135W, який належить до класу літаків радіотехнічної розвідки та може "виявляти" повітряні та наземні об’єкти, перехоплювати інформацію та класифікувати цілі.

RC-135W україна
Маршрут RC-135W

Загалом такі регулярні польоти є продовженням відсічі можливої агресії РФ, що дозволяє НАТО отримувати повну картину розташування та переміщення російських військ.

RC-135W
RC-135W ВПС США

Зазначимо, що також до цих польотів долучають британські Sentinel R1, американські ЕР-3Е Aries, італійський Br.1150 Atlantic та інші літаки.

Читайте також: Майже як Бе-12: Франція хоче продати Німеччині 40-річні протичовнові літаки