xcounter
#

ВМС США повідомили де знаходяться ракетні есмінці Roosevelt та Donald Cook, які прямували до Чорного моря

USS Roosevelt (DDG 80) на базі Суда (Souda Bay) у Греції
USS Roosevelt (DDG 80) на базі Суда (Souda Bay) у Греції
5438

USS Roosevelt (DDG 80) та USS Donald Cook (DDG 75) поки не заходять у Чорне море

Військово-морські сили США опублікували фотографії двох ракетних есмінців класу Arleigh Burke, які, відповідно до попередніх планів мали 14 та 15 березня увійти до Чорного моря.

Зараз USS Roosevelt (DDG 80) та USS Donald Cook (DDG 75) знаходяться на базі Суда (Souda Bay) у Греції на острові Крит. Та проходять матеріальне-технічне забезпечення та технічне обслуговування. ВМС США не розголосило строки проведення цих операцій та не повідомило про подальші плани щодо цих кораблів.

Читайте також: СБУ, ЗСУ та Нацгвардія розпочинають антитерористичні навчання поблизу кордонів у Херсонській та Харківській областях
USS Roosevelt (DDG 80) та USS Donald Cook (DDG 75) на базі Souda Bay
USS Roosevelt (DDG 80) та USS Donald Cook (DDG 75) на базі Souda Bay

У повідомленні зазначено, що Souda Bay - це оперативна берегова база, "яка дозволяє США та державам-партнерам забезпечувати безпеку та стабільність в Європі, Африці та Південно-Західній Азії".

Souda Bay
Місцезнаходження бази Souda Bay

З боку Defense Express зазначимо, що у ніч на 15 квітня турецькі ЗМІ з посиланням на дипломатичні джерела повідомили, що поки США відкликали своє повідомлення щодо заходу двох Aegis-есмінців у Чорне море. Причини такого рішення не повідомляються.

USS Donald Cook (DDG 75)
USS Donald Cook (DDG 75), фото датоване 14 квітня

Таким чином, поки ВМС США тримають групу з двох ракетних есмінців на Криті. Водночас у Чорному морі ці кораблі мали доволі сильно змінити баланс сил у регіоні, завдяки можливості утворити так звану A2AD зону - заборони доступу/закриття території.

USS Roosevelt (DDG 80)
USS Roosevelt (DDG 80), фото датоване 14 квітня

Детальніше про можливості Aegis-есмінців класу Arleigh Burke - в окремому матеріалі Defense Express.

Читайте також: Втрата зв’язку із реальністю: міністр оборони РФ Сергій Шойгу очікує наступу НАТО на лінії Брянськ-Курськ-Воронеж