xcounter
#

Втрата зв’язку із реальністю: міністр оборони РФ Сергій Шойгу очікує наступу НАТО на лінії Брянськ-Курськ-Воронеж

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу
Міністр оборони РФ Сергій Шойгу
2552

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу звинуватив НАТО в агресивних діях

Поки армія РФ розгортає бойові порядки на українському кордоні, у Кремлі вже звинуватили США у підбурюванні України, яка нібито має розгорнути бойові дії на окупованому РФ Донбасі та істерично вимагають триматися подалі від анексованого Криму.

Але тепер міністр оборони РФ Сергій Шойгу, заявив, що підняття армій РФ на навчання - це захист від агресії НАТО, яка переміщує значні сили до російських кордонів.

Читайте також: Поки чекають на Abrams: у Польщі гальмує програма модернізації Т-72
Міністр оборони РФ Сергій Шойгу
Сергій Шойгу зробив таку заяву під час відвідування бази російського флоту у Североморску

"Реагуючи на загрозливу для РФ військову діяльність НАТО, ми вжили відповідних заходів. У рамках контрольних заходів і занять за зимовий період навчання проведена раптова перевірка бойової готовності військ Західного і Південного військових округів", - заявив міністр оборони РФ Сергій Шойгу. Додамо, що лише декілька днів тому, цю перевірку називали плановою, а не раптовою.

(Заява Сергія Шойгу з 2:55)

За його словами, для протидії загрози Альянсу на сьогодні піднято "на навчання", тобто, знаходиться у фактичній бойовій готовності, дві армії (приблизно по 18-24 тисячі військових у кожній) та три з’єднання повітряно-десантних військ (до 35 тисяч сумарно), тобто понад 75 тисяч військових.

Водночас, відповідно до інформації Головного управління розвідки міноборони, зараз на кордоні з Україною армія РФ саме з цих сил формує 53 батальонно-тактичних груп, що складає 69% з 77 БТГ Західного та Південного військових округів.

Тобто, якщо слідувати за "логікою" Шойгу, Кремль стягнув боєготові війська до кордону з Україною для того, щоб дати відсіч НАТО на лінії Брянськ-Курськ-Воронеж.

армія РФ Україна
Розміщення БТГ армії РФ навколо України у 2019-2020 роках, посилення угрупувань сьогодні йде на аналогічних напрямах

А це вже повна втрата зв’язку із реальністю, на фоні якого у Москві відкидають будь-які перемовини. Наприклад, навіть пропозицію провести зустріч Байдена та Путіна, у Кремлі фактично відкинули, мовляв, "передчасно говорити про цю зустріч в плані конкретики".

І, на жаль, такий формат світоуявлення відкриває для влади РФ абсолютно логічні в їх "системі координат" речі, наприклад - влаштувати провокацію на захопленому Донбасі для створення штучного приводу, який дозволить "зеленим чоловічкам" натягнути сині каски "миротворців" та вдертися до України.

армія рф миротворці
У армії РФ перетворення у "миротворців" займає декілька хвилин

"Росія здатна планувати для України повторення грузинського сценарію 2008-го року. Для цього можуть бути використані провокації для звинувачення Збройних Сил України у нападі на мирне населення, тим більше, що вже понад 400-м тисячам осіб на окупованих територіях видано російські паспорти", - заявив міністр оборони України Андрій Таран під час зустрічі із послом Франції Етьєном де Понсеном.

армія РФ
Кремль може влаштувати провокацію на Донбасі

Тому США та НАТО переходять до практичних кроків з підтримки України та недопущення російської агресії. І першим епізодом є розміщення

двох Aegis-есмінців класу Arleigh Burke

у Чорному морі, які здатні утворити у ньому так звану A2AD зону - заборони доступу/закриття території. Тобто створити простір, в якому противник не може пересуватися без вагомих втрат.

Arleigh Burke
Есмінець класу Arleigh Burke

Слід зазначити, що поки це єдиний маневр поблизу України, якщо не рахувати постійні розвідувальні польоти літаків та БПЛА НАТО вздовж Криму та Донбасу.

Але можливості країн Альянсу діяти спільно з Україною вже неодноразово відпрацьовували, наприклад, під час польотів стратегічних бомбардувальників США, чи під час навчань "Об'єднані зусилля".

Читайте також: На "Океані" готуються до початку будівництва корветів для ВМСУ: почалися роботи над модернізацією сухого доку (фото)