xcounter
#

Поки чекають на Abrams: у Польщі гальмує програма модернізації Т-72

7306
Вартість програми – 118 мільйонів злотих, або ж майже 1 мільярд гривень
Вартість програми – 118 мільйонів злотих, або ж майже 1 мільярд гривень

За планом, у 2020 році польська армія мала отримати 19 модернізованих танків Т-72, по факту – перші 15 таких машин були передані у війська уже в березні поточного року

Армія Польщі у першому кварталі 2021 року отримала від заводу "Bumar-Łabędy" 15 модернізованих танків Т-72.

Ще чотири таких танки підприємство передасть у війська до кінця квітня поточного року, пише польський портал Defence 24.

Читайте також: У Польщі пропонують швидку відсіч танковій навалі РФ: чи згодиться цей "рецепт" Україні
Танки Т-72 польської армії на маневрах

Вартість робіт по модернізації цих танків складає загалом 118 мільйонів злотих, або ж близько 1 мільярда гривень. Під час робіт на танки ставились нові приціли та тепловізори, і також – пристрої цифрового зв’язку.

Модернізовані бойові машини будуть "розпорошені" між різними частинами польської армії: в переліку отримувачів – 20 механізована бригада, новостворений батальйон 19 механізованої бригади та підрозділи 16 Поморської механізованої дивізії.

Колонна танків PT-91 Twardy армії Польщі

Але нюанс в тому, що ці 19 модернізованих танків Т-72 польське військо мало отримати за своїм замовленням ще до кінця 2020 року: на підприємстві бідкаються, що пандемія Covid-19 загальмувала виконання усіх робіт по танкам.

Варто нагадати, що в складі польської армії лишаються ще близько 380 танків Т-72 та 232 танків PT-91 Twardy.

При цьому на озброєнні польських бронетанкових частин залишились навіть такі доволі "екзотичні" екземпляри навчальних танків Т-72

Як раніше розповідав Defence Express, воєнно-політичне керівництво Польщі шукає таким танкам заміну: в якості одного із варіантів розглядається американський танк Abrams, поставка якого може бути запропоновані у рамках американського міжурядового режиму продажу озброєння Foreign Military Sales.

Щоправда, програма по оновленню парку танків Wilk стартувала ще в кінці 2017 року, але свій остаточний вибір воєнно-політичне керівництво Польщі досі не зробило.

Американський танк M1A2 Abrams та польський танк PT-91 Twardy під час маневрів підрозділів НАТО у Латвії, 2017 рік
Читайте також: ​60-річні "Малютки" у строю: в армії Польщі відстрілялись з ПТРК першого покоління (фото)