xcounter
#

На "Океані" готуються до початку будівництва корветів для ВМСУ: почалися роботи над модернізацією сухого доку (фото)

12127
Сухий док "Океану" – один з найбільших в Європі й наразі єдиний з доступних в Україні / Фото: прес-служба Суднобудівного заводу "Океан"
Сухий док "Океану" – один з найбільших в Європі й наразі єдиний з доступних в Україні / Фото: прес-служба Суднобудівного заводу "Океан"

Наразі працівники працюють над створенням нового затвору єдиного в Україні сухого доку

Як відзначили у прес-службі Миколаївського суднобудівного заводу "Океан", по завершенню цих робіт підприємство зможе будувати великовантажні судна та кораблі.

"Відновлення працездатності сухого доку дає можливість Суднобудівному заводу "Океан" повернутися на ринок великовантажного суднобудування, а також виконувати судноремонт теплоходів довжиною до 300 м", - відзначили у прес-службі заводу.

Читайте також: Оголошено оснащення корветів Ada для України: Міноборони визначились з ПКР та ЗРК
Океан
На Миколаєвському Суднобудівному заводі "Океан" розпочаті роботи зі створення нового затвору сухого доку / Фото: прес-служба Суднобудівного заводу "Океан"

На сьогодні працівники суднобудівного підприємства вже почали роботи над новим затвором, який буде складатися з восьми секцій вагою близько 100 тонн кожна. 800-тонний сталевий затвор забезпечить надійне перекриття камери й можливість штатного використання сухого доку.

Океан
На Миколаєвському Суднобудівному заводі "Океан" розпочаті роботи зі створення нового затвору сухого доку / Фото: прес-служба Суднобудівного заводу "Океан"

На підприємстві нагадали, що заводський сухий док на сьогодні є єдиним "з доступних в Україні" та одним з найбільших в Європі.

Океан
Загалом буде побудовано вісім секцій по 100 вагою / Фото: прес-служба Суднобудівного заводу "Океан"

Довжину сухого доку – 355 метрів, ширина 60, а глибина 17,1 метра. Переддоковий майданчик має площу 35 тис. кв.м. Він обладнаний двома козловими кранами вантажністю 320 тонн кожен та чотирма монтажними кранами по 80 тонн вантажності.

Океан
На новий затвор піде близько 800 тонн сталі / Фото: прес-служба Суднобудівного заводу "Океан"

"Завершення роботи по відновленню затвору сухого доку планується у четвертому кварталі 2021 року", - повідомила прес-служба підприємства.

Океан
Після завершення робіт українське підприємство буде здатне будувати кораблі та судна океанського класу / Фото: прес-служба Суднобудівного заводу "Океан"

Нагадаємо, наприкінці 2020 року стало відомо про укладення меморандуму між Суднобудівним заводом "Океан" та Державним оборонним концерном Турецької Республіки щодо спільної діяльності з реалізації проекту будівництва серії кораблів класу корвет для ВМСУ. Документ був підписаний в рамках виконання Рамкової військової угоди, підписаної в жовтні 2020 року під час зустрічі президентів України та Туреччини, а також відповідного контракту на будівництво корветів, підписаного сторонами 14 грудня минулого року в Києві.

Таран
Міністр оборони Андрій Таран та Президент Директорату оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїл Демір

За планом, головний корабель (адаптований корвет типу Ada) буде побудований в Туреччині, а інші три (за деякими даними чотири) корвети на українському заводі.

Ada
Інфографіка з ТТХ турецького корвета проекту Ada

Миколаївське підприємство, яке ще кілька років тому було на межі закриття, обрали після проведення аудиту технічних спроможностей суднобудівних підприємств України турецькою стороною.

Ada
Основним озброєнням турецьких корветів є протикорабельні крилаті ракети "Гарпун" (2х4 RGM-84 Harpoon)

Своєю чергою, у лютому цього року, начальник управління маркетингу Суднобудівного заводу "Океан" Микола Гапеєв повідомив, що на підприємстві очікують на підписання основного договору з турецьким замовником та початок активної співпраці в будівництві корветів для ВМСУ у квітні 2021 року.

Читайте також: Британські ракетні катери: навіщо вони взагалі, якщо будуть корвети