xcounter
#

Контракт підпишуть до квітня: на заводі "Океан" готуються будувати турецькі корвети для ВМСУ

15313
Третій корвет типу Ada ВМС Туреччини F-513 "Бургазада" (Burgazada)
Третій корвет типу Ada ВМС Туреччини F-513 "Бургазада" (Burgazada)

Мова йде про локалізоване будівництво турецьких корветів типу Ada проєкту MILGEM для ВМСУ

Таку інформацію оприлюднив під час стратегічної сесії Морського кластера України (МКУ) "Пріоритетні проєкти розвитку морської галузі 2021-23", що проходила 3 лютого у Миколаєві начальник управління маркетингу Суднобудівного заводу "Океан" Микола Гапеєв.

"Як всім відомо, ми до Нового року дали новину про те, що завод "Океан" підписав меморандум з турецьким оборонним концерном про будівництво корветів на території заводу "Океан". Нині ця робота триває і до квітня-місяця ми розраховуємо на те, що в нас вже буде підписано основний договір з турецьким замовником та ми розпочнемо активну співпрацю в будівництві", - повідомив представник приватного суднобудівного підприємства.

Читайте також: "Поматросили и бросили": якою буде доля "Володимира Великого" на тлі закупівлі для ВМС України турецьких корветів

Також Микола Гапеєв заторкнув питання про співпрацю з іншими українськими виробниками в цьому проекті.

"В цей процес (будівництва) буде залучено якомога більше підприємств України. В тому числі, як вже казав Міністр стратегічних галузей промисловості Уруський, це буде можливість залучення "Зорі-Машпроекту" до цих питань. І минулого тижня ми як раз мали нараду з керівництвом "Зорі-Машпроекту", - відзначив він.

Ada
Корвети Ada ВМС Туреччини, мають комбіновану силову установку: газотурбінний двигун від Ceneral Electric та два німецькі дизельні двигуни MTU 16V595TE90

Окремо, начальник управління маркетингу заводу "Океан" підкреслив й побажання керівництва суднобудівного підприємства про співпрацю з науковими компаніями та конструкторськими бюро Суднобудівного кластеру в будівництві корветів, оскільки завод не має достатнього досвіду в такій роботі.

Ada
Основним озброєнням турецьких корветів є протикорабельні крилаті ракети "Гарпун" (2х4 RGM-84 Harpoon). Таким чином, питання доцільності корабельної версії українських ПКР "Нептун" ставиться під велике питання

Варто також додати, що Микола Гапеєв повідомив, що "ще досі уточнюється кількість корветів, які будуть будуватися". Вирішується буде їх чотири, чи п'ять (раніше повідомлялося про чотири корвети).

Ada
Інфографіка з ТТХ турецького корвета проекту Ada

Нагадаємо, у жовтні минулого року Міністр оборони України Андрій Таран та голова Державного агентства з питань оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїл Демір підписали Меморандум про співробітництво, в якому зокрема визначалися плани щодо спільного будівництва бойових кораблів.

Таран
Міністр оборони Андрій Таран та Президент Директорату оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїл Демір

Своєю чергою, 14 грудня 2020 року був начебто підписаний контракт на будівництво корветів (за інформацією "Океану") в якому вирішено, що головний корвет типу Ada буде побудовано в Туреччині, а ще три кораблі на українському підприємстві. А 21 грудня минулого року прес-служба заводу "Океан" повідомила про підписання меморандуму з Державним оборонним концерном Турецької Республіки про спільну діяльність з реалізації проекту будівництва серії кораблів класу корвет.

Читайте також: ​"Мотор Січ" розробляє корабельний вертоліт для українських корветів типу Ada: деталі проекту