xcounter
#

США оприлюднили кількість своїх ядерних боєзарядів: Росія поки мовчить

Випробування F-35 як носія ядерної зброї
Випробування F-35 як носія ядерної зброї
1293

​США опублікували детальну інформацію про свої ядерні запаси. В останнє такий публичний звіт оголошувався у вересні 2017 року.

Станом на вересень 2020 року запас ядерних боєголовок у США складає 3750 одиниць. Нові дані повідомив Держдепартамент США у своєму звіті. Цей показник демонструє значне, понад 80-відсоткове скорочення від того часу, коли впала Берлінська стіна наприкінці 1989 року (тоді запаси ядерної зброї США становили 22,217 одиниць).

З 1994 по 2020 рік США демонтували 11683 ядерних боєголовок. Ще приблизно 2000 ядерних боєголовок зараз виведені з бойового складу і будуть утилізовані.

Читайте також: ​Кремль заявив про заміну стратегічних ракет: що ховається за "Авангардом", "Сарматом" та "Ярсом"

Кількість нестратегічної - або тактичної - ядерної зброї США з 30 вересня 1991 року скоротилася більш, ніж на 90 відсотків. Стверджується, що під час холодної війни Сполучені Штати володіли значною кількістю та широким асортиментом нестратегічної ядерної зброї, проте з 1991 року майже всі запаси тактичної ядерної зброї виведеніі з бойового складу, утилізовані або заплановані до утилізації.

Як можна зрозуміти зі звіту, загальна кількість боєголовок, яку оприлюднили у США, стосується як стратегічних, так і тактичних ядерних боєприпасів (розгорнутих та нерозгорнутих).

"Збільшення прозорості ядерних запасів держав є важливим для зусиль у галузі нерозповсюдження та роззброєння, включаючи зобов’язання за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї, та зусиль щодо усіх видів ядерної зброї, включаючи розгорнуту та нерозгорнуту, а також стратегічну та нестратегічну", - стверджується у американському звіті.

Разом з тим, кількість ядерних запасів Російської Федерації - особливо у контексті запасів тактичної ядерної зброї - залишається втаємниченою. При цьому російське військове керівництво опрацювало варінати застосування ядерних тактичних боєприпасів як один з важливих елементів стримуванням переваг країн НАТО на европейському театрі військових дій.

Кремль вже попередив, що готовий використати ядерну зброю у неядерному конфлікті
Кремль вже попередив, що готовий першим використати ядерну зброю у збройовому конфлікті з НАТО
Читайте також: У Міноборони РФ заговорили про необхідність превентивного удару по НАТО