xcounter
#

ВМС США розпочали масштабну заміну всіх Tomahawk на нову версію - Block V

Tomahawk - основна крилата ракета ВМС США
Tomahawk - основна крилата ракета ВМС США
3943

Tomahawk Block V мають замінити всі інші версії цієї крилатої ракети у США

Військово-морські сили США отримали від Raytheon першу партію ракет Tomahawk у конфігурації Block V. Саме ця версія стане для США основною на найближчі роки.

Окрім виробництва нових Block V, до її рівня будуть модернізовані всі Tomahawk Block IV, а наявні Block III - списані та утилізовані.

Читайте також: ​У РФ похизувались ракетними пусками з унікального 50-річного "Объект-100" у окупованому Криму

У порівнянні із минулою версією, яка була продемонстрована у 2006 році, Tomahawk Block V має більшу дальність - понад 1600 км проти 1200 км (з фугасними бойовими частинами), а також нові засоби наведення та зв’язку.

"Модернізація гарантує, що Tomahawk буде затребуваний зараз і в майбутньому … Ця остання поставка знаменує собою наступний великий крок у програмі", - заявив Кім Ернзен, віце-президент "морського" підрозділу Raytheon Missiles & Defense.

Tomahawk
Tomahawk на постійній основі використовується у більшості операцій ВМС США з 1991 року

Загалом відомо про наявність двох версій виконання Tomahawk Block V, які призначені для знищення різних типів цілей. Крилата ракета з індексом Va, яку також називають Maritime Strike, призначена для знищення рухомих цілей та отримала нову головку самонаведення.

Відповідно до вкрай обмеженої офіційної інформації від Пентагону, ГСН Tomahawk Block Va буде працювати у кількох режимах та самостійно "розрізняти цілі". Крім того, ракету тепер можливо перенацілити прямо у повітрі.

Якщо під час польоту, який на максимальну дальність може тривати понад 1,5 години, змінилась оперативна обстановка, наприклад, було знайдено більш пріоритетну ціль, то ракета отримає нове завдання.

Інша версія ракети, Tomahawk Block Vb призначена для знищення стаціонарних цілей та отримала головну частину Joint Multi-Effects Warhead System, яка була розроблена у 2010 році та вже встановлювалсь на Block IV. Відомо, що вона має високі пробивні можливості для знищення фортифікаційних споруд, наприклад, підземних бункерів.

Tomahawk
Tomahawk також використовується повітряними силами США

Для ВМС США оновлення Tomahawk має величезне значення через те, що саме ця ракета є однією з основних ударних сил флоту. Саме нею озброєні ракетні крейсери класу Ticonderoga, Aegis-есмінці класу Arleigh Burke, а також підводні човни Ohio, Seawolf та Los Angeles.

ВМС США
Для ВМС США оновлення Tomahawk має велике значення

Попередньо оголошена вартість контракту на виготовлення Tomahawk Block V, включно із модернізацією Block IV, як раніше повідомляв Defense Express, становить 641,3 млн доларів.

Читайте також: Миколаївський суднобудівний завод відремонтує "Прилуки": чи поставлять на катер морський "Нептун"