xcounter
#

Миколаївський суднобудівний завод відремонтує "Прилуки": чи поставлять на катер морський "Нептун"

13542
Зараз Військово-Морські Сили України не мають корабля, на якому можна було б випробувати корабельну версію комплексу "Нептун"
Зараз Військово-Морські Сили України не мають корабля, на якому можна було б випробувати корабельну версію комплексу "Нептун"

Також доковий ремонт в Миколаєві пройде рейдовий тральник "Генічеськ"

Державне підприємство "Миколаївський суднобудівний завод" у квітні цього року почне доковий ремонт кораблів Військово-Морських Сил України – катера "Прилуки" та рейдового тральника "Генічеськ".Такий висновок можна зробити з інформації, оприлюдненої на сайті Миколаївської міської ради.

"1 квітня з 12 до 13 години в Миколаєві розведуть Південнобузький та Інгульський мости. В акваторію ДП "Миколаївський суднобудівний завод" увійде Ракетний катер "Прилуки" і рейдовий тральщик "Генічеськ". Резервний час - 2 квітня з 12 до 13 години. Просимо миколаївців врахувати інформацію при плануванні свого маршруту", - йдеться у повідомленні на сайті міської ради Миколаєва.

Читайте також: ЗСУ відпрацьовували знищення БПЛА-порушників та пунктів їх дислокації в Криму (відео)
Рейдовий тральник ВМС України "Генічеськ"

За наявними даними, востаннє доковий ремонт рейдового тральника "Генічеськ" виконувався у 2015 році, тоді підрядником було приватне підприємство "Магістраль – Південь", розташоване в Миколаєві.

Катер "Прилуки" востаннє доковий ремонт проходив восени 2018 року. Тоді з цього корабля демонтували пускові установки застарілих ракет "Термит", а самі "Прилуки" - перекваліфікували із класу "ракетний катер" до класу "патрульний катер".

Катер "Прилуки": вигляд "до" та "після" ремонту, проведеного в 2018 році

Після цього ВМС України залишились без свого єдиного корабля, що мав пускові установки для протикорабельних ракет.

І такий аспект створює певні проблеми у розробці та постановці на озброєння Збройних Сил України корабельної версії ракетного комплексу "Нептун": корабель-дослідна платформа для проведення запусків буде потрібен.

Проект ракетного катера на повітряній подушці "Богомол", котрий розробили миколаївські корабели. Судячи з усього, цей катер розроблявся під наявні габарити "сухопутної" версії комплексу "Нептун"

Як уже розповідав Defence Express, "найближчий" варіант для озброєння корабельним "Нептупном" - турецькі корвети класу Ada, перший з яких має бути готовий на рівні 2023 року.

До того ж, саме тому в українському варіанті передбачено можливість використання різних протикорабельних ракет.

Якщо у базовому варіанті він озброюється американським Harpoon чи турецькою Atmaca, то його арсенал буде розширений норвезькою Naval Strike Missile, а після прийняття на озброєння - морським варіантом "Нептуна".

Ракета Р-360, що входить до складу комплексу "Нептун"

Проте, знову згадуючи про час, який необхідний для випробувань, скоріш за все, морська версія вітчизняної ракети не з’явиться раніше 2024-2025 року. Із якого корабля будуть проводить тестові пуски корабельного "Нептуна" - питання відкрите.

І тут виглядає доцільним, аби на той же катер "Прилуки" в перспективі було встановлено пускові установки для запуску "корабельної" ракети Р-360 із складу комплексу "Нептун".

На фото - есмінець ВМС Індії INS Ranvijay, котрий був збудований у 1988 році на Миколаївському суднобудівному заводі. В останні декілька років цей корабель використовувався для випробувальних пусків "корабельної" версії ракети BrahMos. В квітні 2021 році INS Ranvijay планують списати.
Читайте також: Подальші кроки "Нептуна": як буде розвиватися комплекс РК-360МЦ