xcounter
#

Сили нерівні: чи зможе Україна відремонтувати свої кораблі після можливих боїв на Чорному морі

2597
Наші ВМС готуються до морських боїв при відбитті десанту противника, а значить – бойові ушкодження неминучі
Наші ВМС готуються до морських боїв при відбитті десанту противника, а значить – бойові ушкодження неминучі

Аналогічне питання по здатності ремонтувати свої кораблі поставило навіть керівництво американських ВМС, яке готується до тривалих бойових дій у відриві від своїх берегів

Кораблі наших ВМС виходять у море не настільки часто, якби хотілось нашим громадянам. Але під час кожного виходу в море наш флот відпрацьовує в тому числі й ведення морського бою.

Наприклад, як розповідав Defence Express, 11 травня цього року наші Військово-Морські Сили провели навчання за наступним сценарієм: корабельно-катерна група відпрацювала ведення морського бою, боротьбу за живучість корабля та висадила десант на непідготовлене узбережжя.

Читайте також: Наші ВМС в Азовському морі може обслуговувати тільки один завод: його готують на приватизацію
Висадку десанту в фіналі цих навчань провів десантний катер "Сватове"

В свою чергу, 2 червня цього року наші ВМС відпрацювали застосування малих броньованих катерів для протидії десантним кораблям умовного противника.

Тут виникає цілком логічне питання: якщо наші кораблі готуються до ведення морського бою, чи зможе наша оборонна промисловість забезпечити ремонт наших кораблів після бойових ушкоджень?

Малі броньовані катери типу “Гюрза-М” - один із основних засобів протидесантної оборони нашого побережжя

Поки що у нашій воєнній історії останніх семи років був тільки один епізод, коли оборонна промисловість мусила ремонтувати бойові пошкодження одиниць наших ВМСУ – мова про ремонт МБАКів P176 "Нікополь" та Р175 "Бердянськ", які атакувала РФ в листопаді 2018 року, роботи проводило ДП "Миколаївський суднобудівний завод".

Але нюанс в тому, що у квітні цього року, як розповідав Defence Express, Господарський суд Миколаївської області почав розгляд справи про банкрутство державного підприємства "Миколаївський суднобудівний завод".

"Прилуки" та "Генічеськ" заходять в акваторію Миколаївського суднобудівного заводу для подального ремонту, 1 квітня 2021 року

Зараз це підприємство виконує ремонт двох одиниць ВМСУ - патрульного катеру "Прилуки" та рейдового тральника "Генічеськ". І як впливає на хід цих робіт судова тяганина щодо банкрутства заводу – зараз невідомо.

Врешті, останні три роки Миколаївський суднобудівний завод показує нестабільні темпи роботи, котрі звісно залежать від обсягів держзамовлення. Наприклад, у 2019 році підприємство відремонтувало 4 одиниці плавскладу для ВМСУ, у 2020 році – одразу 9 одиниць. Але от у 2021 році підряд на ремонт кораблів "Прилуки" та "Генічеськ" - це поки єдине замовлення, яке має "Миколаївський МСЗ".

Патрульний катер "Прилуки" та рейдовий тральник "Генічеськ", поставлені на ремонт в сухий док Миколаївського суднобудівного заводу

Відповідно, чи мають зараз миколаївські корабели "Укроборонпрому" належні компетенції, щоб у випадку "великої війни" з РФ на Чорноморському відтинку "поставити на потік" ремонт наших кораблів – питання відкрите.

Справедливості заради, такі наші військово-морські проблеми – не унікальні. Ось, американський портал USNI News пише, що американські ВМС також мають проблеми із ремонтом своїх кораблів, при чому ж – мова йде навіть про американські суперпотужні есмінці.

Американський есмінець USS Fitzgerald (DDG-62) після отриманого пошкодження біля берегів Японії

Якщо у двох словах передати суть публікації – після завершення "Холодної війни" сам процес ремонту бойових одиниць на флоті США розвалився на стільки, що повернення у стрій одного корабля після ушкодження іноді може коштувати сотні мільйонів доларів.

Причини дві – американський технічний персонал поволі губить необхідні навики, та й для ремонту кораблі доводиться доставляти на Батьківщину із усіх можливих куточків світу, Тихоокеанського регіону зокрема.

На фото - американський есмінець USS John S. McCain (DDG 56), доправлений у США для ремонту після інциденту, 2017 рік

Причина, яка змусила керівництво американських ВМС задуматись над проблемою з ремонтом кораблів – за нинішньою концепцію, флот США буде вимушений діяти біля берегів противника тривалий час, і повноцінне докове обслуговування може бути недоступним.

Тому, базова рекомендація – вчитись ремонтувати кораблі "в експедиційних умовах". А в "домашніх умовах" - залучати не тільки державних, але й приватних підрядників також для лагодження пошкоджень на кораблях національних ВМС.

Схоже, описані вище проблеми є реальною причиною того, чому США у квітні 2021 року не наважились посилати в Чорне свої два есмінці USS Roosevelt (DDG-80) та USS Donald Cook (DDG-75) на тлі ескалації агресії Кремля

У випадку України – початком вирішення проблеми буде бодай те, якщо керівництво "Укробонпрому" нарешті визначиться з долею того ж ДП "Миколаївський суднобудівний завод".

Як розповідав Defence Express, наприкінці квітня цього року керівник Концерну Юрій Гусєв заявляв, що є концепція перетворити Миколаївський МСЗ на "індустріальний парк".

Для проблеми із крейсером "Україна" Гусєв виголосив традиційне "вирішення" - перетворити корабель на "плавучий музей"

Уже початок червня, жодних новин по темі практичної реалізації ідеї "індустріального парку" на базі Миколаївського МСЗ поки нема.

Хоча визначення чіткої долі заводу могло би посприяти й збереженню компетенцій по "потоковому" ремонту кораблів, що можуть знадобитись Вітчизні у випадку "великої війни" з РФ на Чорному морі.

Надійність та стабільність обслуговування - запорука ефективності будь-якого виду зброї
Читайте також: Зброя незалежності: від Мінстратегпрому хочуть програму створення вітчизняної елементної бази 5 покоління