xcounter
#

Наші ВМС в Азовському морі може обслуговувати тільки один завод: його готують на приватизацію

2200
Ремонт корабля Морської охорони ДПС України "Донбас" на потужностях АСРЗ, 2018 рік
Ремонт корабля Морської охорони ДПС України "Донбас" на потужностях АСРЗ, 2018 рік

Хто надалі буде підрядником по обслуговуванню кораблів та катерів наших військово-морських сил – питання відкрите

Наша країна на Азовському морі має лише одну верф, що може виконувати суднобудівні та судноремонтні роботи – Азовський судноремонтний завод (АСРЗ), підприємство розташоване в Маріуполі.

До квітня цього року потужності АСРЗ використовувало приватне підприємство ТОВ "Азовський судноремонтний завод", котре виступало зокрема підрядником по ремонтним роботам по катерам і кораблям Військово-Морських Сил та Морської охорони України.

Читайте також: Забули про банкрутство: "Укроборонпром" розкрив суперечливі плани щодо Миколаївського суднобудівного заводу
Малі броньовані катери типу “Гюрза-М” ВМС України в порту "Бердянськ", квітень 2020 року

Але з 2016 року і по квітень 2021 року АСРЗ був "у підвішеному стані". Якщо детальніше: ТОВ "Азовський судноремонтний завод" мала права використовувати потужності підприємства на правах оренди, в 2016 році договір оренди не був продовжений, відповідно – і статус присутності ТОВ "Азовський судноремонтний завод" на АСРЗ не був урегульований.

Спуск на воду катера Морської охорони ДПС України "Арабат", який пройшов доковий ремонт на потужностях АСРЗ, жовтень 2019 року

Тепер же – Фонд державного майна оголосив, що АСРЗ як цілісний майновий комплекс буде виставлений на приватизацію, в рамках "малої приватизації" 2021 року.

Відповідна інформація уже розміщена в системі "Prozorro.Продажі", щоправда – не зазначено, на коли будуть призначені торги по приватизації цього заводу. І також – за яку вартість Фонд державного майна України готовий продати АСРЗ.

Корабель "Донбас", що виконує роль плавучого штабу для ВМС України в Азовському морі

Відповідно, лишається невідомим – якщо приватизація АСРЗ відбудеться, хто ж надалі буде підрядником по обслуговуванню катерів та кораблів ВМС та Морської охорони України.

І також – чи буде командування Військово-Морських Сил України втілювати у життя свій намір по переробці буксира проєкту 745 - A830 "Корець" на патрульний корабель. Нагадаємо, про існування такого плану деякі ЗМІ заявили на початку січня 2021 року.

Морський буксир "Корець" та МБАК "Аккерман" тактичної групи ВМС України в Азовському морі
Читайте також: На що здатний приватний ОПК України: "Ліга оборонних підприємств" презентувала свої напрацювання