xcounter
#

У ВМСУ хочуть зі старого радянського буксира зробити патрульний корабель

2688
Морський буксир "Корець" та МБАК "Аккерман" / Фото: Євген Силкін
Морський буксир "Корець" та МБАК "Аккерман" / Фото: Євген Силкін

Мова йде про морський буксир проєкту 745 - A830 "Корець"

За даними видання "Український міліарний портал" (з посиланням на власні джерела в ВМСУ) буксир "Корець" перетворять на патрульний корабель.

Для цього судно має бути переобладнане на одному з українських суднобудівних підприємств та дообладнане відповідним озброєнням та обладнанням.

Читайте також: Олег Уруський: Мінстратегпром наполягатиме, щоб корвети для ВМС України отримали газотурбінні двигуни саме від ДП "Зоря"-"Машпроект"
Корець
Морський буксир "Корець" під час переходу до Маріуполя у вересні 2018-го року
Зокрема, повідомляється, що майбутній патрульний корабель має отримати дві 30-мм шестиствольні автоматичні артилерійські установки АК-306 та кілька 25-мм артилерійських установок 2М-3М.
АК-306
Шестиствольна 30-мм автоматична корабельна артилерійська установка АК-306 та баштова 25-мм артилерійська установка 2М-3М

Додатково, за даними УМП, "Корець" отримає новий навігаційний комплекс для виявлення надводних і повітряних об’єктів.

Нагадаємо, наразі морський буксир ВМСУ знаходиться в Азовському морі. На цій території знаходиться лише одне цивільне судноремонтне підприємство (" Азовський судноремонтний завод" - без досвіду модернізації суден такого типу).

Крім того, не зовсім зрозумілі джерела надходження артустановок АК-306 для модернізації цього корабля (принаймні Defense Express не має відомостей про надлишкові запаси такого озброєння в Україні).

BGM-176B
На відміну від буксира "Корець" (навіть в модернізованому вигляді) американські катери мають на озброєнні ракетний комплекс малого радіуса дії Raytheon BGM-176B Griffin

Окремі питання викликає й загальна доцільність планів подібної модернізації. Адже в наступному році до ВМСУ мають надійти набагато більш сучасні американські катери Mark VI (а загалом, за попередніми планами, їх буде поставлено в Україну 16 одиниць), котрими, перш за все, збираються підсилити корабельну складову флоту на Азовському морі.

Mark VI
Патрульні катера Mark VI мають вагу близько 65 тонн й можуть бути доставлені на Азовське море суходолом, як свого часу були доставлені МБАК "Кременчук" та "Лубни"

При цьому, навіть попри набагато менші розміри катерів зі Сполучених Штатів, їх тактико-технічні характеристики та можливості набагато перевершують відповідні в модернізованого морського буксира.

Читайте також: Американські Mark VI та Island з ракетами й британські катери: стали відомі нові деталі постачань закордонної техніки ВМСУ