xcounter
#

Американські Mark VI та Island з ракетами й британські катери: стали відомі нові деталі постачань закордонної техніки ВМСУ

11455
Патрульні катери типу "Айленд" (Island) та Mark VI, рендер ракетного катера Ares 110 FAMB та ракетна система Raytheon BGM-176B Griffin
Патрульні катери типу "Айленд" (Island) та Mark VI, рендер ракетного катера Ares 110 FAMB та ракетна система Raytheon BGM-176B Griffin

Командування Військово-морських сил України уточнило терміни отримання флотом нових катерів та їх комплектацію

Як повідомив командувач ВМСУ контрадмірал Олексій Неїжпапа в новорічному інтерв'ю виданню "Радіо Свобода", першими Україна отримає три патрульних катери "Айленд" (Island).

"Очікуємо, що "Айленди" дійдуть до нас протягом наступного першого півріччя, а до кінця 2021 року набудуть всіх спроможностей – тоді матимемо дивізіон з п’яти катерів цього класу", - розповів Олексій Неїжпапа.

Читайте також: Радянські торпеди для американських "Айлендів": чи зроблять вони катери боєздатними
Айленд
Патрульні катери ВМСУ типу "Айленд" (Island) P190 "Слов'янськ" та Р191 "Старобільськ"

Наразі, за його словами, ці катери проходять відповідне технічне обслуговування й доозброєння на території США. Незабаром, (у цьому місяці) українські екіпажі майбутніх корабельних одиниць ВМСУ вирушать для проведення подальшого навчання в американське місто Балтимор, де під керівництвом місцевих інструкторів пройдуть10-тижневий курс навчання.

Айленд
Перші два "Айленди" ВМСУ до відправлення в Україну

Відомо, що нові "Айленди" передадуть українському флоту вже з бойовими модулями та встановленими на борту корабельними системами американського виробництва, перелік яких був узгоджений з Командуванням ВМСУ.

Айленд
Перші два "Айленди" ВМСУ озброєні радянськими 25-мм автоматичними гармати М-110 (зверху) встановленими на лафети від демонтованих 25-мм корабельних артилерійських установок Mk 38 Mod 0 Bushmaster

Так, за інформацією інформаційного агентства "Оборонно-промисловий кур’єр" (повідомлену джерелом в Міноборони) планується, що три нові "Айленди" будуть передані Україні з неназваними американськими ракетами малого радіуса дії.

BGM-176B
Ракетний комплекс малого радіуса дії Raytheon BGM-176B Griffin має невеликі розміри й може встановлюватись навіть на малі патрульні катери типу Mark VI або (теоретично) Island

Оскільки перелік такого озброєння досить невеликий, то можна припустити що патрульні катери озброять протикорабельними системами Raytheon BGM-176B Griffin з радіусом дії 8-10 км. Аналогічними комплексами мають бути озброєнні й катери Mark VI, які також очікує український флот.

Mark VI
Американські патрульні катери Mark VI можуть бути озброєні ракетними системами малого радіуса дії

"Підписано контракт на будівництво, адже їх (Mark VI) передадуть новими. Сподіваємось, за два найближчі роки (тобто до кінця 2022-го) перша партія дійде до ВМС України. Ми вже повністю визначились із системами озброєння, що встановлюватимуться як на Mark VI, так і на "Айлендах", - відзначив командувач ВМСУ.

Mark VI
Американські патрульні катери Mark VI

Також контрадмірал розповів і про продовження роботи над британським проектом, за яким для флоту України мають бути побудовані вісім ракетних катерів за кредитні кошти Великої Британії.

катер
Можливий вигляд британського проекту ракетного катера для ВМСУ

"Сподіваємось у січні (ц.р.) отримати фідбек (зворотний відгук) від британських колег, тоді терміни й інші деталі стануть більш зрозумілими", - зазначив Олексій Неїжпапа.

Читайте також: Командувач ВМСУ підтвердив плани щодо оснащення Морської піхоти БТР-4Е у 2021 році