xcounter
#

США поновлять регулярні польоти B-1B над Європою, бомбардувальники прилетять до Великої Британії

726
Зона дії цих літаків простиратиметься від Британських островів до "Африканського рогу"
Зона дії цих літаків простиратиметься від Британських островів до "Африканського рогу"

Понад півроку американські стратегічні бомбардувальники B-1B були "прикуті до землі" через проблеми із силовою установкою

Військово-повітряні сили США сформували так звану "бомбардувальну групу Європа" - Bomber Task Force-Europe в складі чотирьох стратегічних бомбардувальників B-1B Lancer.

Два літаки із складу цієї авіагрупи та 200 осіб допоміжного персоналу вже прибули до авіабази Fairford у Великій Британії, пише портал Air Force Magazine.

Читайте також: США оприлюднили кількість своїх ядерних боєзарядів: Росія поки мовчить
Бомбардувальник B-1B Lancer із складу Bomber Task Force-Europe виконує посадку на аеродромі Великої Британії, фото з відкритих джерел

Коли мають прибути інші два літаки – поки невідомо. Але відомо, які задачі виконуватиме Bomber Task Force-Europe: в загальних рисах – підтримка союзників США по НАТО, в конкретних – відпрацювання так званого "гнучкого розгортання" стратегічних бомбардувальників під час польотів на просторах від Британських островів до Африканського рогу.

Американський B-1B Lancer виконує патрулювання за Полярним колом, фото ілюстративне

Американські військові відзначають, що стан аеродромної інфраструктури та флот літаків ВПС союзників на Євразійському континенті – неоднорідний: деякі країни мають повноцінні летовища та персонал для обслуговування B-1B Lancer, інші – можуть виконати лише "піт-стоп" для американських стратегічних бомбардувальників.

Пара бомбардувальників B-1B Lancer із складу Bomber Task Force-Europe прямують до Європи, фото з відкритих джерел

В свою чергу, загроза від РФ для Європейського континенту – також достатньо широка в географічному плані: Середземне море, Чорне море та акваторія навколо окупованого Криму, Балтійське море та "Калінінградський анклав", регіон Арктики.

Відтак, ВПС США хочуть ще раз на практиці перевірити, наскільки "гнучким інструментом реагування на кризи" є стратегічні бомбардувальники B-1B Lancer.

Американські стратегічні бомбардувальники B-1B в супроводі F-16 польських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тут варто нагадати, що у лютому-березні 2021 року авіагрупа в складі чотирьох бомбардувальників B-1B Lancer виконала цикл польотів над Європою із летовища у Норвегії.

Але ці польоти були припинені у квітні 2021 року після виявлених проблем із силовими установками.

Американський стратегічний бомбардувальник B-1B Lancer виконує зліт з аеродрому в Норвегії, фото ілюстративне

Тут також варто зробити припущення, що вивід із строю 17 бомбардувальників B-1B Lancer створить достатній запас комплектуючих для інтенсивних польотів над Європою, і ці комплектуючі будуть отримуватись за принципом "канібалізму запчастин".

В строю ВПС США лишаються 47 стратегічних бомбардувальників B-1B Lancer
Читайте також: Морпіхи США отримають комлекс MADIS на шасі JLTV: "душити" дрони засобами РЕБ та "Стінгерами"