xcounter
#

ПС США списали майже два десятки B-1B Lancer: це дозволить "прокласти шлях для B-21 Raider"

3849
ПС США виконують намічений план зі списання літаків своєї бомбардувальної авіації
ПС США виконують намічений план зі списання літаків своєї бомбардувальної авіації

Причина списання літаків досить проста – на "кладовище" відправляються ті машини, відновлення яких обійдеться занадто дорого, до двох-трьох десятків мільйонів доларів за кожну машину

Командування глобального удару ПС США (AFGSC) завершило процес списання 17 бомбардувальників B-1B Lancer. Так, 23 вересня останній бомбардувальник залишив базу ПС США Едвардс, щоб долетіти до "кладовища" на авіабазі Девіс-Монтан.

B-1B Lancer бомбардувальники
Бомбардувальники B-1B Lancer разом із супроводом летять до Чорного моря. Травень 2020.

Після списання цих літаків парк бомбардувальників B-1B Lancer зменшився з 62 до 45 літаків.

Читайте також: Кремль стягує авіацію до Арктики: проти B-1B та F-35 кинули Су-35

З бомбардувальників, які " вийшли на пенсію", один відправився на авіабазу Тінкер як прототип для проведення ремонтних робіт, один – на авіабазу Едвардс для наземних випробувань, один – в Національний інститут досліджень для створення цифрових карт, і ще один – на авіабазу Барксдейл для статичної експозиції.

b-1b lancer
Тепер флот B-1B Lancer складатиметься з 45 літаків

Інші 13 літаків будуть зберігатися на "кладовищі 309-ї аерокосмічної групи технічного обслуговування та відновлення на авіабазі Девіс-Монтан. Чотири з цих літаків залишаться у придатному для повторного використання стані.

Як стверджують у AFGSC, тепер з меншою кількістю літаків B-1B Lancer спеціалісти з технічного обслуговування зможуть приділяти більше часу та уваги кожному літаку, що залишився у парку.

B-21 Raider
B-21 має якнайшвидше поповнити флот американських бомбардувальників

Водночас списання B-1B не має вплинути на летальність служби. "Вивід з експлуатації цих застарілих бомбардувальників дозволить нам прокласти шлях для B-21 Raider, – стверджують у AFGSC. – Безперервна експлуатація протягом останніх 20 років завдала шкоди нашому флоту B-1B і на літаки, які ми списали, треба було витратити від 10 до 30 млн доларів на кожен, щоб повернути статус-кво парку у короткостроковій перспективі, поки B-21 готується до виходу у світ".

Читайте також: "Старий" B-1 на пенсію не збирається: якою буде доля бомбардувальника у 2020-х роках