xcounter
#

Кремль стягує авіацію до Арктики: проти B-1B та F-35 кинули Су-35

У Кремлі намагаються знайти відповідь посиленню НАТО у Арктиці
У Кремлі намагаються знайти відповідь посиленню НАТО у Арктиці
7818

У РФ намагаються знайти відповіді проти авіації НАТО в арктичному небі

РФ намагається всіма силами знайти шляхи посилення своїх позицій в Арктиці. Попри розгортання численних військових баз, питання їхнього захисту від повітряних ударів залишається доволі дискусійним.

Раніше цю функцію виконували виключно перехоплювачі МиГ-31, яких у строю, приблизно, знаходиться близько 130 одиниць. З них на півночі не більше 100, а літаків, які пройшли модернізацію - декілька десятків.

Читайте також: ​Кораблі США в Чорному морі - в Південному військовому окрузі РФ готуються відбивати десанти
МиГ-31
МиГ-31 - вузькоспеціалізований перехоплювач, який був розроблений у 70-х роках

Тому віднедавна до них приєднались МиГ-29К - винищувачі корабельного базування. Їх перевели "на землю" з єдиного російського авіаносця "Адмирал Кузнецов", який знаходиться у перманентному ремонті на якому масово викрадають кошти.

МиГ-29К
Корабельну авіацію у РФ остаточно "приземлили"

Враховуючи те, що МиГ-29К у РФ всього два десятки, у Кремлі почали відпрацьовувати розгортання винищувачів Су-35 в умовах Арктики. Наразі заплановано провести "обкатку" винищувачів, які у ході тренувань мають довести можливість ефективно діяти у високих широтах.

Зазначимо, що цей літак, який є модернізацією Су-27, у РФ відносять до покоління 4++ та називають найкращим у своєму класі. Загалом у російських ВКС цих літаків близько 100 одиниць.

Су-35
Су-35 - модернізація Су-27

Також на Північний флот РФ перекинуть Су-34 2-го змішаного авіаполку з під Челябінська. Варто зазначити, що це посилення, скоріш за все, пов’язано із тим, що це найсучасныший російський літак, який може здійснювати безпосередню повітряну підтримку наземних підрозділів та використовувати керовані ракети "повітря-земля".

Су-34
У РФ, приблизно, 120 одиниць Су-34

А на Землі Франца-Йосифа вже почались випробування Бе-200, який поки має виконувати виключно пошуково-рятувальні операції, а після модернізації має стати протичовновим літаком.

Бе-200 вкс рф
Бе-200 ВКС РФ

Варто зазначити, що реальне функціонування російських винищувачів в умовах Арктики викликає певні побоювання серед військових.

"Зараз багато систем комп'ютеризовано, при сильних морозах можливі складнощі, зокрема з рідкокристалічними дисплеями. Керування озброєнням теж покладається на комп'ютери, і ці системи треба ретельно перевірити в північних широтах. Ще один важливий момент - в Заполяр'ї навігаційне обладнання працює трохи інакше через близькість полюса, тому пілот повинен вносити необхідні поправки", - цитують російські ЗМІ льотчика-випробувача полковника Ігоря Малікова.

рф арктика
У РФ зберігання літаків в умовах Арктики - традиційне, під відкритим небом

Нарощування авіаційної компоненти РФ за Полярним колом є прямою відповіддю на посилення присутності США та посилення країн НАТО у цьому регіоні. Цікаво, що раніше у Кремлі "победоносно" заявляли, що Арктика та Північний морський шлях надійно захищені від ударів з повітря завдяки МиГ-31 та зенітним ракетним комплексам С-300, С-400, "Панцирь" та "Тор".

панцирь арктика
У РФ спеціально модернізують техніку під арктичні умови

Але за останні роки відбулось значене посилення ВПС Норвегії винищувачами F-35 у спеціальній арктичній версії та збільшення кількості ударних літаків на авіабазах США на Алясці. А час від часу Пентагон тренується використовувати B-52 для ударів по базах РФ у Арктиці.

B-52
B-52 ВПС США у супроводі норвезьких F-35 та F-16

Щобільше, тепер американські "стратеги" B-1B розміщені у Норвегії та можуть використовувати декілька аеродромів, включно із заполярним Bodo Air Force Station.

B-1B Bodo Air Force Station
B-1B на Bodo Air Force Station
Читайте також: ​Армія РФ похизувалась навчальним захопленням міста листівками та SMS