xcounter
#

"Мотор Січ" та "КрАЗ" повертають у державну власність: багаторічні епопеї двох підприємств-гігантів

"Мотор Січ" - виробник двигунів на яких літала ледь не вся транспортна авіація та вертольоти СРСР
"Мотор Січ" - виробник двигунів на яких літала ледь не вся транспортна авіація та вертольоти СРСР
12067

"Мотор Січ" та "АвтоКрАЗ" - дві окремі історії, кожна з яких цілковита ілюстрація хаосу, який не помічали

Україна повертає державну власність над двома важливими оборонними підприємствами - АТ "Мотор Січ" та ПрАТ "АвтоКрАЗ". Відповідне рішення щодо забезпечення примусового відчуження у власність держави акцій цих компаній було прийнято Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на власні джерела у НКЦПФР, при цьому це рішення було прийнято 6 листопада. Водночас на сайті установи немає інформація відносно повернення держави повного контролю над АТ "Мотор Січ" та ПрАТ "АвтоКрАЗ".

Читайте також: Одне з найпотужніших підсилень для ПС ЗСУ – довгоочікувані ЗРК вже прибули в Україну
краз
Потужності "КрАЗа" дозволяли випускати по 25 тисяч вантажівок, мінімальна кількість для "підтримання на плаву" - 1000 одиниць

Згодом інформація підтвердилась:

"На виконання рішення Ставки Верховного головнокомандувача та у зв'язку з військовою необхідністю 6.11 відбулось відчуження 5 підприємств: Мотор Січ, Запоріжтрансформатор, АвтоКрАЗ, Укрнафта, Укртатнафта. Вилучені активи набули статусу військового майна, їх управління передано Міністерству оборони України", - цитує секретаря РНБО Олексія Данілова "Укрінформ".

Націоналізація "Мотор Січ"

Варто нагадати, що рішення щодо повернення АТ "Мотор Січ" у власність держави РНБО прийняла ще 11 березня 2021 року, а указом Президента України від 23 березня це рішення було введено у дію. Але у грудні 2021 року міністерство юстиції України заперечило, що "Мотор Січ" перейшла у власність держави.

Як писав тоді Defense Express, Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) при Мін’юсті не розпочало виконання своїх зобов'язань щодо майна та інших активів ПАТ "Мотор Січ" через те, що не змогло отримати рішення суду про долю майна та активів підприємства.

І це при умові, що СБУ ще 20 березня 2021 року через суд наклала арешт на цілісний майновий комплекс та 100% акцій "Мотор Січ". Варто зазначити, що причиною цього рішення був продаж акцій підприємства китайським структурам, зокрема, Skyrizon Aircraft Holdings Limited, що викликало доволі значне занепокоєння з боку США через загрозу витоку критичних технологій двигунобудування.

Таким чином епопея навколо націоналізації "Мотор Січ" схоже добігає кінця, особливо враховуючи арешт президента АТ "Мотор Січ" В'ячеслава Богуслаєва та начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності Олега Дзюби, яким інкримінують колабораційну діяльність та пособництво державі агресору.

Націоналізація "АвтоКрАЗ"

Відносно ПрАТ "АвтоКрАЗ", то ситуація з цим підприємством, яке знаходилось (чи ще знаходиться) у власності Константина Жеваго, що знаходиться у розшуку та підозрюється у відмиванні та розкраданні 2,5 млрд грн, то його доля була "туманною" вже декілька років поспіль, а підприємство перебувало у стані банкрутства, проте процедура ліквідації не призначалася.

До самого підприємства у Міноборони сформувались доволі вагомі претензії відносно якості продукції, імпортозаміщення, а також строків виконання робіт. Тим паче, що розміщення держзамовлень на підприємстві, власник якого у розшуку, а у будь-який момент "КрАЗ" може зачинитись - називати логічним було б важко. Саме тому у Міноборони було прийнято цілком логічне рішення перевести критичні оборонні проекти, на кшталт "Нептуна" з "кразівської" бази на чеську Tatra.

У березні 2020 року питання функціонування підприємства та розміщення на ньому державних замовлень вперлось у те, що Жеваго активно "просили вийти на зв'язок".

А станом на березень 2021 року підприємство вже заборгувало працівникам 66,8 млн грн. І вже тоді прямо говорились, що про націоналізацію підприємства мова не йде.

2021 рік підприємство умовно протрималось за рахунок доволі несподіваного замовлення партії вантажівок від США, яке, щоправда, згодом було призупинено, та постачання вантажівок до ЄС, поодинокі замовлення робились й для українських силових структур, наприклад, бронемашин Cougar для прикордонників, чи тягачів для важкої техніки ЗСУ.

Але при цьому станом на грудень 2021 року конвеєр КрАЗу був зупинений, хоча плани на 2022 рік були доволі амбітними - 1000 вантажівок. За тиждень до вторгнення РФ на підприємстві заявили про наявність адекватного портфелю замовлень та вирішення найголовнішої проблеми - використання російських та білоруських комплектуючих.

Таким чином передача "КрАЗа" у державну власність - це також цілком закономірне рішення. Хоча одне з питань, як відносно "Мотор Січ", так й відносно "АвтоКрАЗ" - чому лише зараз.

Додамо, що рішення про забезпечення примусового відчуження у власність держави акцій також, відповідно до наявної інформації, прийнято відносно ПАТ "Укрнафта", ПАТ "Укртатнафта" та ПрАТ "Запоріжтрансформатор".

Читайте також: ЗСУ б’ють рашистів 155-мм снарядами з Італії, знятими з озброєння у 90-х, але на вік можна не зважати