xcounter
#

Націоналізація "Мотор Січі" поки на паузі: АРМА не може отримати рішення суду про долю майна та активів підприємства

Цех заводу "Мотор Січ"
Цех заводу "Мотор Січ"
8390

Попри резонансність гучного рішення про націоналізацію приватного підприємства з виробництва авіційних двигунів "Мотор Січ", у своїх діях органи та структури державної влади демонструють або нескоординованість, або поспішність...

За інформацією Defense Express від джерел у Національному агентстві України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), ця структура й досі не може на правовій підставі розпочати виконання своїх зобов'язань щодо майна та інших активів ПАТ "Мотор Січ".

Мотор Січ
Як анонсував Секретар РНБО, аналогічне рішення про націоналізацію може бути прийняте й по іншим підприємствам ОПК, що перейшли із державної у приватну власність

Як раніше повідомлялось у ЗМІ, 20 березня Служба безпеки України через суд домоглася накладання арешту на цілісний майновий комплекс та 100% акцій "Мотор Січ". Відповідне рішення прийняв Шевченківський районний суд м. Києва.

Читайте також: "Мотор Січ" під арештом: СБУ розслідує диверсійну та підривну діяльність на користь РФ

За рішенням суду всі 100% акцій та майно "Мотор Січ" арештовано. Це рішення було прийнято у рамках досудового розслідування, яке веде Служба безпеки України щодо майна та власників підприємства.

"Мова йде не лише про долю одного підприємства, а про те, наскільки держава здатна захистити власні інтереси. Адже збереження української "Мотор Січі" - питання національної безпеки", - цитувала прес-служба СБУ очільника відомства Івана Баканова.

Але жорсткість та гучність заяв щодо необхідності захисту національних інтересів, як виявляється, дисонують з реальністю на тлі їхньої реалізації.

Після рішення Шевченківського суду мав би розпочатись процес передачі майна та акцій "Мотор Січ" державній управлінській компанії. Проте, як виявляється, повне текстове рішення суду про передачу акцій, об'єктів виробництва та нерухомості підприємства АРМА отримає не раніше квітня.

Мотор Січ
Майно "Мотор Січ" буде передано державі

"За попередньо виголошеним у ході засідання суду рішенню ні виконавча служба, ні АРМА діяти не можуть. А слідчий суддя Шевченківського суду, яка ухвалювала і має підписати повну текстову ухвалу суду, пішла на лікарняний щонайменше до 2 квітня. Повне судове рішення з приводу "Мотор Січі" вона ще не підписала.

Тож і АРМА, відповідно, зможе приступити до виконання своїх зобов'язань лише після отримання повного викладення судового рішення", - пояснили Defense Express.

Отже, фактично наразі заборона на арешт майна та акцій "Мотор Січі" не діє. Попри увесь медійний галас та заяви низки посадових осіб. Що виглядає, м'яко кажучи, дивним...

АРМА надалі має вирішити достатньо складне завдання з націоналізації підприємства. При цьому масштаб викликів та наслідки такого рішення у повній мірі насьогодні ще не зрозумілі.

Бо арешт майна та акцій підприємства, власне, як і його націоналізація, ще не свідчить про те, що у держави є стратегія розвитку підприємства. Насамперед - з огляду на пошук нових ринків збуту профільної продукції ПАТ "Мотор Січ" - авіадвигунів різного призначення.

Після закриття ринку Росії таким споживачем міг бути саме Китай. Проте нині цей напрямок теж закритий, а ситуація навколо "Мотор Січі" має ознаки тиску на керівництво України з боку США, які розгладають будь-які напрями технологічного посилення Китаю як загрозу власній національній безпеці.

З боку Defense Express нагадаємо, що у 2015 році "Мотор Січ" та китайська компанія Beijing Skyrizon Aviation домовились про створення виробництва авіаційних двигунів у китайському місті Чунцін.

У 2016 році китайська компанія сконцентрувала 76% акцій, які їй продав В'ячеслав Богуслаєв, багаторічний директор і основний акціонер підприємства.

В'ячеслав Богуслаєв

У 2017 році СБУ почала розслідування проти "Мотор Січ" щодо можливої диверсійної діяльності - спробу передати Beijing Skyrizon Aviation контрольний пакет акцій, що дозволяє повністю взяти підприємство під свій контроль. А надалі, як зазначали правоохоронці, вивезти обладнання та технології до Китаю. Для унеможливлення цього на 56% акцій "Мотор Січ" було накладено арешт.

Мотор Січ

Наприкінці 2020 року було повідомлено, що Beijing Skyrizon Aircraft та DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського подали позов до міжнародного арбітражу з метою відсудити 3,5 млрд доларів - з огляду на незаконність дій з боку українських державних структур.

Потім з боку України було запроваджено санкції проти китайських компаній та осіб, що мали стосунок до власності "Мотор Січ". А 11 березня 2021 року РНБО прийняла рішення про перехід у державну власність АТ "Мотор Січ". Секретар РНБР Олексій Данілов пояснив таке рішення інтересами національної безпеки, пообіцяв компенсації інвесторам та запевнив, що "жодне проблемне питання не залишиться невирішеним".

"Хотів би зауважити, якщо інвестиції відбували на Віргінські острови [ред. - офшор], то треба з Віргінськими островами з’ясовувати ці стосунки. Якщо гроші відкрито заходили в Україну на підприємство через наші банки, то цим інвестиціям буде надано 100% захист держави. Захищати "офшорні інвестиції" - такого завдання ми не маємо", - зазначив під час свого брифінгу 11 березня Олексій Данілов.

Секретар РНБО Олексій Данілов
Секретар РНБО Олексій Данілов

Він також додав: у межах механізму націоналізації буде утворена керуюча компанія, яка буде вирішувати питання призначення очільника підприємства та врегульовувати питання акціонерів.

АТ "Мотор Січ" включає в себе не лише потужності по виробництву авіаційних двигунів, але й також - однойменну авіакомпанію, що має дев'ять пасажирських та транспортних літаків

23 березня Президент України Володимир Зеленський підписав указ №108/2021 від 23 березня 2021 року "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року "Про стан виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 березня 2018 року "Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів держави у сфері авіадвигунобудування", введеного в дію Указом Президента України від 6 березня 2018 року № 58". За цим документом, підприємство "Мотор Січ" має повністю перейти у державну власність.

Цікаво, що очільник "Укроборонпрому" Юрій Гусєв заявив, що Концерн готовий взяти в управління активи "Мотор Січі", і що АРМА уже отримала відповідного листа.

Довідково:

Станом на 3 квартал 2020 року структура основних власників "Мотор Січ" виглядала наступним чином: 17,3% - Business House Helena, AG (Панама).9,9% - Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Віргінські острови).9,9% - "Лікатрон Ентерпрайзес Лімітед" (Кіпр).9,7% - ТОВ "Мотор-Інкотермс" (Україна).9,2% - ПАТ "Торговий дім "Олена" (Україна).9,2% - Granum Corporation (Панама).6.2% - "Твінстар холдінгс С.А" (Беліз).5% - громадянин Китаю - Ван Сіньлей.

Читайте також: Президент України підписав указ про перехід "Мотор Січі" у державну власність: хронологія подій