xcounter
#

Президент України підписав указ про перехід "Мотор Січі" у державну власність: хронологія подій

1444
В суботу 20 березня усі 100% акцій та майна "Мотор Січі" були арештовані за рішенням суду
В суботу 20 березня усі 100% акцій та майна "Мотор Січі" були арештовані за рішенням суду

Рішення про перехід "Мотор Січі" у власність держави РНБО прийняла ще 11 березня цього року.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ №108/2021 від 23 березня 2021 року "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року "Про стан виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 березня 2018 року "Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів держави у сфері авіадвигунобудування", введеного в дію Указом Президента України від 6 березня 2018 року № 58".

За цим документом, підприємство "Мотор Січ" має повністю перейти у державну власність.

Читайте також: Гелікоптери, які роблять в Україні: огляд проєктів
Яка саме державна установа управлятиме в подальшому роботою АТ "Мотор Січ" - питання досі не вирішене

Нагадаємо всю хронологію подій. 11 березня цього року РНБО прийняла рішення про перехід у державну власність АТ "Мотор Січ".

Секретар РНБР Олексій Данілов пояснив таке рішення інтересами національної безпеки, пообіцяв компенсації інвесторам та запевнив, що "жодне проблемне питання не залишиться невирішеним".

Секретар РНБО Олексій Данілов

"Хотів би зауважити, якщо інвестиції відбували на Віргінські острови [ред. - офшор], то треба з Віргінськими островами з’ясовувати ці стосунки. Якщо гроші відкрито заходили в Україну на підприємство через наші банки, то цим інвестиціям буде надано 100% захист держави. Захищати "офшорні інвестиції" - такого завдання ми не маємо", - зазначив під час свого брифінгу 11 березня Олексій Данілов.

Він також додав: у межах механізму націоналізації буде утворена керуюча компанія, яка буде вирішувати питання призначення очільника підприємства та врегульовувати питання акціонерів.

АТ "Мотор Січ" включає в себе не лише потужності по виробництву авіаційних двигунів, але й також - однойменну авіакомпанію, що має дев'ять пасажирських та транспортних літаків

Станом на 3 квартал 2020 року структура основних власників "Мотор Січ" виглядала наступним чином:

17,3% - Business House Helena, AG (Панама).9,9% - Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Віргінські острови).9,9% - "Лікатрон Ентерпрайзес Лімітед" (Кіпр).9,7% - ТОВ "Мотор-Інкотермс" (Україна).9,2% - ПАТ "Торговий дім "Олена" (Україна).9,2% - Granum Corporation (Панама).6.2% - "Твінстар холдінгс С.А" (Беліз).5% - громадянин Китаю - Ван Сіньлей.

В'ячеслав Богуслаєв, багаторічний директор і основний акціонер підприємства "Мотор Січ"

В суботу 20 березня цього року Служба безпеки України добилась накладання арешту на цілісний майновий комплекс та 100% акцій "Мотор Січ".Відповідне рішення прийняв Шевченківський районний суд м. Києва,

котрий передав майно

в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Це рішення було прийнято у рамках досудового розслідування, яке веде Служба безпеки України за двома напрямами: статтями 111 та 113, а також статтями 209, 212, 233 та 364. У першому випадку - мова про підозру в державній зраді та диверсійній діяльності на користь РФ, проте в СБУ не уточнили - в якій саме формі.

Деякі ЗМІ підозрюють участь "Мотор Січі" у виконанні ремонтів для військово-транспортних літаків Ан-124-100 для збройних сил РФ

У другому випадку - мова про підозру в одержанні майна злочинним шляхом, ухиленні від сплати податків, незаконній приватизації державного майна, а також зловживання владою або службовим становищем.

Зазначено, що досліджуються можливі порушення законодавства під час первинної приватизації і подальшої незаконної концентрації акцій "Мотор Січ".

За день до рішення РНБО про перехід "Мотор Січі" в державну власність В'ячеслав Богуслаєв виражав намір взяти в оренду потужності ХДАВП, щоб реанімувати виробництво літаків Ан-74 в Харкові

Того ж дня очільник "Укроборонпрому" Юрій Гусєв заявив, що Концерн готовий взяти в управління активи "Мотор Січі", і що АРМА уже отримала відповідного листа.

На таке звернення поки що не було жодної публічної реакції.

Тим більш, що до кінця 2021 року "Укроборонпром" має сам припинити своє існування, а замість Концерну мають з'явитись декілька галузевих холдингів, зокрема - аерокосмічний
Читайте також: "Скринька Пандори" відкрилась: чому "Укроборонпром" таємничив UH-1 Iroquois на "Одеському авіаційному заводі"