xcounter
#

ЗСУ б’ють рашистів 155-мм снарядами з Італії, знятими з озброєння у 90-х, але на вік можна не зважати

28890
Постріл з САУ
Постріл з САУ

Польські САУ Krab б’ють рашистів італійськими 155-мм боєприпасами

Українські артилеристи випускають з САУ Krab 155-мм артилерійські снаряди, що використовувалися ще знятою з озброєння у 1990-х роках італійською гаубицею. Таку "заплутану" історію розповідає Twitter-акаунт Ukraine Weapons Tracker.

Так, у мережі засвітилося фото польської САУ зі 155-мм артилерійськими снарядами M107, які виготовлялися у рамках "Програми взаємної оборонної допомоги США" спеціально для італійської армії.

Читайте також: Таємний шлях боєприпасів з КНДР до РФ: для якої несподіваної системи могли попросити снаряди у Північної Кореї

Найцікавіше, що снаряди, які "засвітилися" на фото, були виготовлені ще у середині 1960-х роках – вони призначалися передусім для італійських гаубиць M114, які серійно виготовлялися у 1942-1945 роках і були зняті з озброєння в Італії на початку 1990-х років.

гаубиця m114
Гаубиця M114 армії США, фото ілюстративне

Боєприпаси M107, ймовірно, були зняті з озброєння разом з гаубицями, але не утилізовані й зрештою передані Італією для Збройних Сил України у рамках оборонної допомоги.

Окремо відзначається, що попри "поважний" вік, снаряди мають нові підривачі та метальні заряди, що значно мінімізує ймовірність несправності боєприпаси.

Водночас якщо говорити про 155-мм снаряди в цілому, то сьогодні, як відзначав міністр оборони України Олексій Резніков, ЗСУ поки що вистачає "натівських" боєприпасів, щоб нищити російську армію.

152-мм боєприпаси
ЗСУ також потрібні 152-мм снаряди, щоб бити рашистів з власних та трофейних артилерійських систем

Крім того, наразі відомо, що в Україні вдалося налагодити виробництво 122-мм та 152-мм артилерійських боєприпасів, а також 120-мм мінометних мін – вони вже пройшли випробування і працюють на полі бою.

Читайте також: Скільки боєприпасів передала Білорусь армії РФ за сім місяців: мова про десятки тисяч тонн