xcounter
#

Конвеєр КрАЗу досі зупинений, всупереч анoнсам прo масштабні замовлення (відео)

7964
Центральний вхід до ПрАТ "АвтоКрАЗ" / Фото: Апостроф TV
Центральний вхід до ПрАТ "АвтоКрАЗ" / Фото: Апостроф TV

Попри раніше анонсоване формування портфелю замовлень на вантажні автомобілі на рівні у тисячу одиниць на 2022 рік, наразі в цехах підприємства особливої роботи не помітно

Основний складальний цех єдиного вітчизняного виробника вантажівок ПрАТ "АвтоКрАЗ" й досі практично не працює, а головний конвеєр - зупинений.

Прo це йдеться в сюжеті програми "Security talks з Валентином Бадраком", знімальна група якої нещодавно відвідала автомобільний завод в Кременчуці.

Читайте також: В США несподівано вирішили закупити партію вантажівок КрАЗ

"Знайомтеся – технічний директор "АвтоКрАЗ" Сергій Дунь. Нашій знімальній групі він показує складальний цех, де є унікальний конвеєр довжиною пару сотень метрів. Нині він зупинений, адже нових масштабних замовлень немає", - зазначають автoри сюжету.

АвтоКрАЗ
На Кразі офіційно працює 1 427 осіб, однак, в головному складальному цеху помітно лише декілька робітників / Фото: Апостроф TV

Судячи з відео, основний цех пустий, роботи не ведуться, а робітників підприємства майже не помітно.

При цьому на початку грудня цього року гендиректор "АвтоКрАЗу" Роман Черняк повідомив місцевому виданню "Кременчуцька газета", що підприємство начебто має вагомий пакет замовлень й планує повноцінно працювати.

АвтоКрАЗ
Величезне приміщення складального цеху майже повністю пусте - не помітно ні робітників, ні нових вантажівок / Фото: Апостроф TV

"Завдяки головному акціонеру Костянтину Жеваго, компанії Ferrexpo, завдяки виграним тендерам та конкурсам в Україні та за її межами ми отримали вагомий пакет замовлень, який дозволяє повноцінно працювати й здійснювати всі виплати, що передбачені бізнес-планом, зокрема і зарплату", - повідомив він.

АвтоКрАЗ
Якась праця в цьому році на АвтоКрАЗі все ж йде. Так, борг по зарплаті, який станом на березень 2021 року становив 66,8 млн грн наразі зменшився до 38 млн грн

"Ми впевнено формуємо портфель замовлень на 2022 рік і бачимо його загалом в обсязі на рік до 1000 автівок різних моделей та модифікацій", - додав Роман Черняк.

АвтоКрАЗ
Експериментальний цех "АвтоКрАЗ" з новими розробками теж практично пустий / Фото: Апостроф TV

Ще раніше (у вересні 2021 року), в цьому ж виданні повідомлялося, що зараз "АвтоКрАЗ" щомісяця випускає близько 20 автомобілів, а до кінця поточного року підприємство має намір збільшити показник до 50 автомобілів на місяць.

АвтоКрАЗ
В основному складальному цеху помітні лише два зібрані тягачі КрАЗ-6510TE й кілька робітників / Фото: Апостроф TV

Однак, поки в мережі інформації про масштабні постачання в цьому році знайти не вдається. Відомо лише про виконання заводом одиничних замовлень (принаймні по Україні).

АвтоКрАЗ
Єдиний цех де помітні працюючи робітники це ливарний / Фото: Апостроф TV

Так, наприклад, нещодавно Державна спеціальна служба транспорту Міноборони придбала два бронеавтомобілі КрАЗ Cougar у дизельній версії за 14,928 млн гривень.

КрАЗ Cougar
Дизельний варіант бронемашини КрАЗ Cougar, який закупила ДССТ

А днями, одному з машинобудівних підприємств ОПК України, відправили шасі КрАЗ-63221 6х6, яке згодом потрапить до Збройних сил України у складі техніки військового та спеціального призначення.

Також за останні місяці можна знайти інформацію про замовлення від цивільного сектору, але й вони не вражають масштабами (кілька замовлень на 3-4 вантажівки).

Читайте також: Питання з банкрутством "АвтоКрАЗ" обіцяють вирішити: названо строк відновлення роботи заводу