xcounter
#

Питання з банкрутством "АвтоКрАЗ" обіцяють вирішити: названо строк відновлення роботи заводу

17281
Військові вантажні автомобілі на шасі КрАЗ-6322 6х6
Військові вантажні автомобілі на шасі КрАЗ-6322 6х6

Для подальшої підтримки КрАЗа "на плаву" та задовільнення власних потреб не виключається й відновлення замовлень від Міноборони України

ПАТ "АвтоКрАЗ" з 2022 року можливо відновить нормальну роботу й знову почне виготовляти й постачати вантажні автомобілі.

Для початку цього процесу необхідно завершити певні процеси, що пов’язані з процедурою банкрутства.

Читайте також: Перші дві станції загоризонтного наведення для комплексу "Нептун" на шасі Tatra мають бути готові до кінця 2021 року (відео)

"Банкрутство ПАТ "АвтоКрАЗ" є відповіддю на загрози його рейдерського захоплення. Наскільки мені відомо, до кінця поточного року всі процеси, пов'язані з цією процедурою, повинні бути завершені", - пояснив Віце-прем'єр-міністр - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський агентству "Інтерфакс-Україна".

КрАЗ
Вантажівки та спецмашини на шасі КрАЗ-6322 6х6 та КрАЗ-5233 найбільш поширені нові автомобілі в ЗСУ

"Це важливо, адже, і я це неодноразово підкреслював, поточний правове становище підприємства негативно впливає на процес оборонних закупівель. Сподіваюся, це питання незабаром буде зняте акціонерами з порядку денного і "АвтоКрАЗ" буде нормально працювати", - додав він.

Водночас очільник Мінстратегпрому сподівається, що під час вирішення цих процесів (зокрема продаж пулу кредитів неплатоспроможних банків "Фінанси та кредит" й "Дельта Банку" з запорукою підприємств групи КрАЗ) не відбудеться ускладнення майбутнього становища підприємства і його подальшої роботи.

Tatra
Чеська Tatra вже почала претендувати на свою нішу в заміні певних моделей КрАЗів у ЗСУ

Також Олег Уруський повідомив, що він вважає наразі недоречною ідею націоналізації ПАТ "АвтоКрАЗ", але не виключає можливості подальшого входження приватного підприємства в один з нових оборонних холдингів, які мають бути створені на базі підприємств ДК "Укроборонпром".

За словами Віце-прем'єр-міністра, для більш-менш нормальної роботи "АвтоКрАЗ" потрібно щорічно виготовляти близько тисячі вантажівок. Мінімальна кількість, при якій підприємство буде працювати в "нуль", складає 500 одиниць на рік.

Богдан-6317
Після початку проблем з КрАЗом ЗСУ декілька років активно закупали вантажівки МАЗ-Богдан, однак політична ситуація внесла свої коригування

Теоретично Міністерство оборони цілком може самостійно замовляти таку кількість (наприклад у 2014 році для ЗСУ було замовлено близько 600 вантажівок). Оскільки Збройні сили мають досить велику потребу (хоч і не першочергову) у нових вантажівках на уніфікованій платформі (від одного виробника).

Однак, таки замовлення українські військові будуть робити лише за гарантій відповідної якості продукції з якою у "АвтоКрАЗ" були певні проблеми наприкінці минулого десятиріччя.

Автомобілі першого дослідного зразка берегової версії протикорабельного комплексу "Нептун" базуються на шасі КрАЗ, але серійна версія буде на Tatra

Нагадаємо, через процедуру банкрутства ЗСУ певний час взагалі не замовляло автомобілі КрАЗ, при цьому кілька надважливих проектів (протикорабельний комплекс РК-360МЦ "Нептун", САУ "Богдана" тощо) були побудовані саме на цьому шасі.

Богдана
Перспективна 155-мм САУ "Богдана, яка нещодавно почала вогневі випробування також поки-що монтується на шасі КрАЗ-6322 6х6

Така ситуація ставила під загрозу майбутнє постачання новітніх зразків озброєння в рамках держзамовлення й щоб частково розв’язати це питання в ЗСУ вирішили деякі з нових видів техніки перевести на іншу базу – Tatra. Проте заміна всього наявного численного автопарку вантажівок КрАЗ в ЗСУ на інше шасі закордонного виробництва є досить дорогим й проблемним.

АвтоКрАЗ
Андрій Таран та Олег Уруський на "АвтоКрАЗ"

Варто також додати, що всередині травня ц. р., несподівано з’явилася інформація, що американські військові через компанію US21 уклали трирічний контракт на постачання вантажівок КрАЗ 4х4. Майже в той самий час на підприємстві з візитом побували Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський та Міністр оборони України Андрій Таран.

Під час цього візиту були обговорені питання щодо можливостей виходу із кризи автовиробника.

Читайте також: Велика партія нових пожежних машин АЦ-12-100-252М вже готова для відправки в ЗСУ (відео)