xcounter
#

В США несподівано вирішили закупити партію вантажівок КрАЗ

8038
Вантажівки КрАЗ Збройних сил України
Вантажівки КрАЗ Збройних сил України

Автомобілі замовило начебто командування армії Сполучених Штатів Америки

Принаймні так стверджують у відомому західному виданні, що освічує питання військової промисловості, ArmyRecognition.

За їх інформацією, невідома кількість українських військових вантажівок та запасних частин до них має бути поставлена армії США впродовж трьох років. Це дає змогу припустити, що контракт буде доволі великий.

Читайте також: ЗСУ невдовзі можуть перейти на чеські шасі Tatra

Відзначається, що мова йде про автомобілі з колісною формулою 4х4 (скоріш за все на платформі КрАЗ-5233), серед яких будуть як вантажівки для перевезення особового складу, так і спецмашини, на кшталт автоцистерн для транспортування палива або води.

КрАЗ-5233
КрАЗ 5233ВЕ "Спецназ" 4х4

Постачання начебто буде здійснюватися через компанію US21, яка позиціює себе як провідний постачальник інтегрованих продуктів, послуг і логістики для Міністерства оборони (США), агентств національної безпеки, федеральних цивільних агентств, основних підрядників і некомерційних організацій по всьому світу.

КрАЗ-5233
Військовий вантажний автомобіль КрАЗ 5233 4х4 є платформою для багатьох видів спецтехніки

Журналісти ArmyRecognition припускають, що власне американські військові замовлені в ПрАТ "АвтоКрАЗ" транспортні засоби використовувати не будуть, а передадуть їх своїм союзникам або підрозділам, що залучені в миротворчих завданнях ООН.

КрАЗ-5233
Автоцистерна АЦП 5,0 на шасі КрАЗ-5233НЕ

Сам же "дещо несподіваний контракт" пов'язують с бажанням США допомогти Україні в її протистоянні з РФ та "сепаратистами", яких вона підтримує.

Варто додати, що ця інформація збіглася з візитом (відбувся 18 травня ц.р.) Віце-прем’єр-міністра – Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського та Міністра оборони України Андрія Тарана на "АвтоКрАЗ".

АвтоКрАЗ
Олег Уруський та Андрій Таран на полігоні ПрАТ "АвтоКрАЗ"

Українські високопосадовці прибули на територію єдиного в Україні виробника вітчизняних вантажних автомобілів та до недавнього часу основного постачальника військових авто для Збройних сил України для вирішення накопичених на цьому підприємстві проблем.

КрАЗ-5233
Шасі КрАЗ-5233ВЕ широко використовується в Збройних силах України

Нагадаємо, через низку фінансових проблем в останні роки ПрАТ "АвтоКрАЗ" фактично повністю припинило свою роботу й знаходиться в стані банкрутства, що поставило під загрозу як нормальне обслуговування чи не більшої частини вантажного автопарку ЗСУ так і постачання багатьох надважливих нових зразків техніки, як то комплекс "Нептун", САУ "Богдана" та інші спецавтівки, які використовують як базу шасі КрАЗ.

Нептун
УСПУ-360 "Нептун" на шасі КрАЗ-7634НЕ 8х8 та шасі Tatra T 815-7T3R41 8х8 1R у колісній формулі 8x8, яке власне й розглядається як заміна "КрАЗ"

Через відсутність можливості постачання вітчизняних платформ, ЗСУ було вимушено переставити деякі з найбільш потрібних комплексів на шасі від чеського виробника Tatra. Проте повна подальша заміна всього численного парку КрАЗів в українській армії на інше шасі потребує багато часу та фінансових ресурсів й ставить під загрозу обороноздатність нашої країни та ускладнює процес оборонних закупівель.

Богдана
Дослідний зразок САУ "Богдана" на шасі КрАЗ-63221

"Відверто, з нашого боку існує низка питань до якості техніки, що випускається підприємством, та його здатності виконувати оборонні контракти в обумовлені терміни. Разом з тим, очевидно, що потреба в автомобілях і шасі від КрАЗ є значною і обраховується десятками тисяч. Щоб не змушувати ЗСУ шукати закордонні альтернативи, необхідно забезпечити тут стабільну, сучасну і потужну базу виробництва", - зазначив Міністр оборони України Андрій Таран під час візиту на підприємство.

КрАЗ-5233
Паливозаправник на шасі КрАЗ-5233НЕ

Своєю чергою, Олег Урський в рамках відвідання "АвтоКрАЗ" наголосив, що вітчизняні Збройні сили мають бути оснащені якісними українськими вантажівками, виготовленими на виробничих потужностях в Україні з максимальним залученням місцевої складової. І це має бути в пріоритеті.

Читайте також: Новий дивізіон РК-360МЦ "Нептун" для ВМСУ на шасі Tatra: перші зразки мають бути готові вже до Дня Незалежності