xcounter
#

CV90, як основна БМП ЗСУ: у чому головна особливість, чи є альтернативи, включно з вітчизняними зразками

CV90 Mk IV (всі фото: BAE Systems)
CV90 Mk IV (всі фото: BAE Systems)
9075

Серед альтернатив CV90 звісно є інші машини, наприклад, Ascod чи Lynx KF41 та навіть AS21 Redback​, також не треба забувати й про вітчизняні розробки, але до цього треба підходити з точки зору реальних оцінок машин, які дещо ширші ніж порівняння цифр з ТТХ

Україна у перспективі переозброїться на БМП CV90, при цьому мова йде про позначки у 1000 машин і це дійсно вкрай позитивна новина. Бо мова йде про одну із найсучасніших бойових машин піхоти у світі, яка себе добре зарекомендувала, постійно розвивається, оновлюється та буде у строю ще десятки років. При цьому, якщо умови контракту будуть аналогічні тим, які отримали Чехія та Словаччина, мова йде про локалізацію 40% виробництва.

З боку Defense Express доволі правильно присвятити окремий матеріал саме цій БМП, яка виробляється гігантом BAE Systems, який вже оголосив про заходження в Україну, а також звернути увагу на можливі альтернативи, включно із вітчизняними варіантами. А це необхідно для того, щоб реально оцінити правильність вибору.

Читайте також: Франція хоче від 40 до 28 місяців скоротити цикл виробництва ракет Aster зокрема до ЗРК SAMP/T
CV90
CV90 - це в першу чергу платформа

Традиційне, але революційне шасі CV90 з технологіями "Формули-1"

Й коли мова йде про CV90, то зазвичай розповідається про бронювання, вогневі можливості, містикість десанту, але насправді ключовим для кожної машини взагалі є сама платформа, тобто шасі. І саме від його можливостей залежить вже все - рівень бронювання, озброєння, маневреність тощо.

Й на перший погляд CV90 - це абсолютно класичне шасі для БМП - двигун у передній частині зміщений вправо, башта по середині, десантне відділення у кормі. Але головне - це підвіска, яка розрахована, наразі, бо розвиток продовжується, на вагу близько 40 тонн.

Саме ця позначка й гарантує можливість встановлення високого рівня захисту, включно від 30-мм автоматичних гармат, потужного бойового модуля, хоч зі 120-мм гарматою та великого десантного відділення на 8 бійців.

Але головна інновація - це використання активного демпфірування на торсіонній підвісці - Active Damping. Вперше ця технологія була використана на болідах "Формули-1", й мова йде про те, що підвіска адаптується до покриття, швидкості машини та заздалегідь адаптує жорсткість в залежності від потреби. У реальності це виглядає наступним чином:

Й на практиці дозволяє значно збільшити плавність руху на бездоріжжі, збільшити середню швидкість на 40%, підвищити точність вогню на ходу та комфорт екіпажу та десанту. І це при 1000-сильному двигуну та питомій потужності у 27 к.с/т для CV90 MkIV з вагою у 37 тонн.

А вже після цього можливо говорити й про все інше, зокрема рівень захисту, який відповідає іншим сучасним БМП та про вогневі можливості, які виключно залежать від бажання клієнта встановити те чи інше озброєння.

Іноземні альтернативи CV90

Тобто, якщо не говорити про шасі CV90, то мова буде йти про класичну сучасну БМП. Й таких на ринку насправді доволі багато. Наприклад, Чехія та Словаччина у спільному конкурсі обирали між CV90, Ascod від General Dynamics та двома німецькими - Puma S1, яка розроблена Rheinmetall спільно з Krauss-Maffei Wegmann, а також вже самим Rheinmetall - Lynx KF41.

Після скандалу з Puma, цю машину взагалі можливо не розглядати, до речі вона взагалі не брала участь у порівняльних випробуваннях.

Водночас Ascod, який виробляється у Європі та є шасі для таких БМП, як австрійський Ulan, іспанський Pizarro, британський Ajax та нового легкого танка для армії США M10 Booker. Шасі машини розраховано на вагу до 42 тонн, більше того Ascod обіграв CV90 у Британії та став Ajax.

Але назвати британське замовлення безпроблемним важко й мова йшла ледь не про припинення закупівлі машин через ряд проблем. А на початку 2023 року стало відомо, про збільшення вартості програми до 5,5 млрд фунтів з 3,5 млрд фунтів за 589 машин.

Також дуже добрий показник - це кількість операторів у світі. У Ascod чотири країни, у CV90 - сім поточних та ще три перспективні, включно з Чехією, Словаччиною та Україною

Серед можливих альтернатив треба зазначити й Lynx KF41 від Rheinmetall, який також заходить до України, але серед всіх твердих замовників цієї БМП лише Угорщина, яка за 2 млрд євро замовила 218 БМП, з яких 172 будуть локалізовані.

Цінник на Lynx KF41 за цим контрактом 2020 року становить 9,17 млн євро за одиницю, за контрактом 2022 року з Чехією - 10,12 млн євро за одну CV90 при замовленні 246 машин. Враховуючи інфляційні та курсові різниці (чехи оголосили вартість у кронах) фактично можливо говорити про тотожність.

Але для України може бути важливішою сумісність та уніфікація техніки з найближчими сусідами, а також саме загальна спільна кооперація, що з Угорщиною досягти наразі, враховуючи позицію офіційного Будапешта, вкрай важко.

В теорії необхідно додати ще корейську БМП К21 (чи AS21 Redback у варіанті для експорту), але схоже, що ця країна поки не дуже зацікавлена у входженні на український ринок.

Вітчизняні альтернативи CV90

Чи має українська промисловість щось альтернативне на рівні CV90, Ascod чи Lynx KF41, можливо дискутувати доволі довго. Але маємо нагадати про те, що плани ЗСУ замінити радянські БМП-1 та БМП-2 на щось адекватніше були оголошені ще на рівні 2020 року.

Тоді Defense Express підготував доволі детальну публікацію з оглядом основних вітчизняних проектів нових бойових машин для ЗСУ. Серед яких були БМП-У із загальною бойовою вагою 25-27 тонн, яку ще у 2018 році показало "Харківське конструкторське бюро ім. Морозова".

БМП-У
БМП-У

Проект від "Української бронетехніки" продемонстрований у 2019 році на виставці "Зброя та Безпека" із вагою до 25 тонн за своїми характеристиками та можливостями в цілому подібний до БМП-У.

БМП
БМП від "Української бронетехніки"

Серед кандидатів також можливо було оцінювати глибокі модернізації наявних БМП, або створення машини на базі шасі САУ 2C1 "Гвоздика", яка своєю чергою є модернізацією МТ-ЛБ. Оцінку цих проектів, особливо нових, які ще необхідно довести до дослідних зразків, після чого розгорнути їх масове виробництво, залишаємо на розгляд читачів.

Читайте також: Португалія виділила для України вже 60 БТР M113 і три Leopard 2A6, але що із Ка-32, які пропонували в жовтні