xcounter
#

Португалія виділила для України вже 60 БТР M113 і три Leopard 2A6, але що із Ка-32, які пропонували в жовтні

6259
Бронетранспортер М113 португальської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Бронетранспортер М113 португальської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Навіть якщо ці машини придатні лише як "донори запчастин", вони теж потрібні для ЗСУ

Міноборони Португалії оголосило, що готує новий пакет військової допомоги для України, який передбачатиме поставку ще 14 гусеничних бронетранспортерів M113 та батареї 105-мм гаубиць. Скільки саме гаубиць і який тип – не зазначається, португальська армія має на озброєнні два типи таких артсистем – L119 (17 одиниць станом на 2022 рік) та M101A1 (21 одиниця станом на 2022 рік).

До цього моменту було відомо, що Португалія в рамках кількох пакетів військової допомоги для ЗСУ виділила зокрема орієнтовно три танки Leopard 2A6, 45 гусеничних бронетранспортерів M113 та 7 командно-штабних машин M577. І так уже можемо узагальнювати, що Португалія поставила нашій країні еквівалент танкового взводу на західних ОБТ і двох механізованих батальйонів на M113.

Читайте також: Контракти на виробництво західної зброї в Україні можуть бути підписані вже найближчими місяцями
Leopard 2A6 Збройних Сил Португалії, всі фото Exército Português

Це насправді достатньо багато, якщо зважати на обмежені можливості самої Португалії, сухопутні війська якої налічують всього 13,5 тисяч "багнетів", зведених в 2 механізовані та одну аеромобільну бригаду.

Також до цього варто "доплюсувати", що Португалія також долучилась до "авіаційної коаліції" F-16 для України, ця держава готова дати свої потужності для навчання своїх пілотів, хоч і не може виділити винищувачі через їх обмежену кількість - 26 літаків F-16AM та чотири навчально-бойові F-16BM.

Але якщо продовжувати про "авіаційну компоненту", то варто згадати й ще про такий момент. У жовтні 2022 року після чергового засідання в форматі "Рамштайн" Португалія заявляла про готовність передати Україні шість пошуково-рятувальних Ка-32А11ВС.

На перший погляд, це виглядало як пропозиція "взяти чемодан без ручки", бо ці гелікоптери уже кілька років не здіймались у повітря, а їх технічне обслуговування не проводилось через санкції Заходу проти РФ.

Але якщо поглянути з іншої сторони, Ка-32 створений як одна з "цивільних" версій палубного Ка-27. І можливо, португальський "презент" варто було б розглядати саме в такому ключі – розібрати несправні Ка-32 на запчастини до Ка-27.

Португальський Ка-32А11BC, архівне фото з відкритих джерел

Тим більш, тут варто пригадати одне з повідомлень, яке прозвучало ще наприкінці 2021 року – ВМСУ хочуть нарешті замінити радянські Ка-27 зокрема через постійний дефіцит комплектуючих.

Цілком ймовірно, що саме в такій ролі португальські Ка-32А11ВС й могли бути використані. І якщо це підтвердиться, то це буде дуже гарна новина. Оскільки РФ регулярно погрожує виходом із "зернової угоди", Україні потрібні засоби для ведення війни не тільки на суходолі, але й на морі також.

Палубний Ка-27 ВМС України, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: У Міноборони розповіли про надважливу річ в експлуатації західної техніки: як організовано ремонт зброї від союзників