xcounter
#

ВМС України хочуть нарешті відмовитись від радянських Бе-12 та Ка-27

22611
Формально, Морська авіація ВМСУ має два Бе-12, фактично - не літає жоден
Формально, Морська авіація ВМСУ має два Бе-12, фактично - не літає жоден

Отримати новий патрульний літак та заміну радянських гвинтокрилам наш флот має в наступне п’ятиріччя

Військово-Морські Сили України в наступні п’ять років планують отримати новий морський патрульний літак, для розвитку спроможностей Морської авіації ВМСУ.

Окрім того, наш флот шукає рішення по заміні радянських вертольотів палубної авіації Ка-27 та Ка-29. Про це розповів Командувач ВМС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа, пише портал АрміяInform.

Читайте також: Неїжпапа розповів, яке саме американське озброєння отримають українські "Айленди"
За деякими даними, Морська авіація ВМСУ має у своєму розпорядженні до чотирьох Ка-29, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як пояснив Неїжпапа, запасні частини до Ка-27 та Ка-29 зараз виготовляють тільки в РФ, тому ВМС України шукають альтернативу – або вітчизняні гвинтокрили, або ж машини іноземного виробництва.

При цьому триває робота по відновленню парку протичовнових вертольотів М-14, а в наступному році Морська авіація ВМСУ планує отримати додаткові літаки транспортної авіації.

"Парадний" проліт двох Мі-14 Морської авіації ВМС України, фото ілюстративне

Як розповідав Defense Express, видання FlightGlobal опублікувало новий довідник про військову авіацію країн світу World Air Forces 2022. За даними цього довідника, Морська авіація ВМС України має два патрульні літаки Бе-12, два транспортні літаки Ан-26, чотири гвинтокрили Ка-27, чотири гвинтокрили Мі-14 та один Ка-226.

Ан-26 Морської авіації ВМСУ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Хоча ці дані не можна вважати повними. Зокрема, у цих зведеннях відсутні Ка-29, про який говорив Неїжпапа.

Окрім того, Бе-12 в строю Морської авіації ВМСУ фактично не літають, один із цих літаків з 2019 року стоїть на перманентному ремонті на потужностях ДП "НАРП".

Палубний Ка-27 ВМС України, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ЛДАРЗ відклав завершення державних випробувань МіГ-29МУ2 на 2022 рік