xcounter
#

Неїжпапа розповів, яке саме американське озброєння отримають українські "Айленди"

3617
Наявні в складі ВМС України катери типу Island зараз оснащені тільки радянською автоматичною артустановкою 2М-3М
Наявні в складі ВМС України катери типу Island зараз оснащені тільки радянською автоматичною артустановкою 2М-3М

Установку нових систем озброєння на катери Island в строю ВМС України мають почати в 2022 році

У 2022 році Військово-Морські Сили України та оборонна промисловість нашої країни планують почати монтаж систем озброєння американського виробництва на всі наявні патрульні катери типу Island в строю українського флоту. Про це розповів Командувач ВМС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа, пише портал АрміяInform.

Спуск на воду патрульного катера Р192 "Суми" типу Island, що був доставлений в Україну без встановленого озброєння, фото - прес-служба АМПУ

За словами Неїжпапи, мова про установку артсистем калібру 30 мм та "ракети різної дії".

Читайте також: ​Яким озброєнням хочуть оснастити бойові бригади Сухопутних військ ЗСУ

"Наразі маємо остаточне рішення щодо їх доукомплектування, деякі боєприпаси уже отримані, тож наступного року ми приступимо до установки цих систем на всі 5 катерів", - розповів Командувач ВМС України.

Артустановка Bushmaster II Mk44 калібром 30 мм, яку планують можуть поставити на "Айленди" в строю ВМС України, ілюстративне фото з відкритих джерел

Defense Express в одній із своїх публікацій розповідав, що для озброєння катерів типу Island в строю ВМС України є одразу декілька варіантів.

Один із них має позначення "американський", або ж "безкоштовний" та передбачає установку артсистем Bushmaster II Mk44 калібром 30 мм та ракетної системи APKWS, що базується на керованій ракеті з лазерним наведенням Hydra 70. Але чи саме такий варіант озброєння буде в підсумку постановлений на українські "Айленди" - достеменно невідомо.

Керована ракета Hydra 70 в складі системи APKWS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Також Командувач ВМС України розповів, що в 2022 році США почнуть передачу нашому флоту перших патрульних бойових катерів Mark VI. На ці бойові катери, за словами Неїжпапи, "можуть бути встановлені невеликі протимінні комплекси, для підтримання сприятливого оперативного режиму для забезпечення основних дій флоту".

Патрульний катер типу Mark VI, фото ілюстративне

Загалом, як каже Командувач ВМСУ Неїжпапа, український флот має отримати п’ять катерів типу Island та 12 патрульних катерів типу Mark VI, які будуть використовуватись в рамках концепції Sea Control - для забезпеченння ефективного контролю над прибережними водами, захисту акваторій та інфраструктури морських портів, для оборони гирл річок, що впадають у Чорне море тощо.

Зокрема, майбутній дивізіон "Айлендів", що базуватиметься в порту "Південний", буде забезпечувати свободу мореплавства у ближній та прибережній морських зонах, захищатиме комунікації та морські торгівельні шляхи, оборонятиме порти Чорного моря та води навколо острова Зміїний.

Патрульні катери P190 "Слов’янськ" й P191 "Старобільськ" типу Island ВМС України в "парадному строю", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Якщо РФ піде в наступ з Криму, на Одесу та Чернігів - як діятимуть Збройні Сили України