xcounter
#

Їх залишилось троє: визначені компанїї, які воюватимуть за постачання 210 нових БМП для армії Чехії

БМП Lynx від Rheinmetall
БМП Lynx від Rheinmetall
3846

1 вересня добіг кінця крайній термін на подання пропозицій з боку виробників та потенційних постачальників нових бойових машин піхоти для переоснащення сухопутних військ Чехії.

Міністерство оборони Чехії повідомило, що воно отримало пропозиції від трьох закордонних компаній щодо придбання 210 бойових машин піхоти (БМП).

BVP-2
Чеська BVP-2, ліцензійна версія БМП-2 (фото: Rene Stecker). 2019 році міноборони Чехії оголосило намір замінити свої застарілі BVP-2 - ліцензійні версії радянської БМП-2, яка вироблялась у країні з 1984 року.

"Повнота пропозицій та їх зміст тепер буде детально оцінений комісією, що складається з представників Міністерства оборони та армії Чехії", наголошується у повідомленні.

Читайте також: В Україні почалась "війна" БМП: основні проекти нових бойових машин для ЗСУ
CV90
Одним зі світових бестселерів на ринку БМП безперечно є шведська CV90 від Hägglunds та Bofors, які зараз входять до оборонного гіганта BAE Systems. З 1993 року таких БМП виробили понад 1300 одиниц

Серед цих трьох підсумкових учасників бронеперегонів - британська компанія BAE Systems зі шведським CV90, європейське відділення General Dynamics European Land Systems (GDELS) з Ascod та німецька компанію Rheinmetall з Lynx.

Четвертий потенційний постачальник, спільне підприємство між німецькими компаніями Krauss-Maffei Wegmann та Rheinmetall, що виробляє Puma, відмовився від участі у конкурсі і не подав свою пропозицію.

Ascod
Ascod 42 від General Dynamics Land Systems. Як і CV90 австрійсько-іспанський Ascod від європейського підрозділу американського General Dynamics також може похвалитися доволі потужним портфелем замовлень. Мова йде про майже 1000 машин, які мають різні назви, але використовують цю машину, як базу: британський Ajax, австрійський Ulan та іспанський Pizarro.

Закупівля нових БМП на заміну застарілих BVP-2 може стати найбільшим оборонним контрактом в історії Чехії. Прага має намір витратити на цей проєкт близько 52 мільярдів чеських крон (або 2,4 мільярди доларів США).

Одна з вимог тендеру передбачає, що потенційні постачальники мають гарантувати, що чеська оборонна промисловість має брати учать у роботах з виготовлення та обслуговування машин у обсязі, який у фінансовому вимірі має становити щонайменше 40 відсотків вартості контракту на придбання нових БМП.

Це стимулювало партнерство між BAE Systems та чеською державною оборонною компанією VOP CZ, тоді як GDELS та Rheinmetall налагодили співпрацю, зокрема, з місцевим приватним оборонним холдингом Czechoslovak Group.

До речі, до складу холдингу Czechoslovak Group входить і чеська компанія Excalibur Army spol. s.r.o, яка постачає артбоєприпаси до України і все ще сподівається підписати контракт на постачання САУ Dana до Збройних Сил України, а також компанія Tatra Trucks - платформи якої закуповуються для українських РСЗО та протикорабельного комплексу "Нептун".

CV90, Ascod 42 чи Lynx KF41
Бойова"тріця" для Чехії: CV90, Lynx KF41 та Ascod 42

Представники Міністерства оборони Чехії заявили, що контракт з переможцем на закупівлю нових БМП буде укладено лише після завершення парламентських виборів у країні, які заплановані на 8-9 жовтня.

Читайте також: Нові подробиці поставки САУ Dana-M2 до ЗСУ: виробництво в Україні, передача технологій та справжня ціна