xcounter
#

Проти Puma та Strayker: на навчаннях "Запад-2021" Росія хоче вперше застосувати БМП-3 з 57-мм гарматою

Або намагається переконати, що саме так і буде
БМП-3 з бойовим модулем "Эпоха"
БМП-3 з бойовим модулем "Эпоха"
4035

МО РФ прагне завчасно переконати всіх, що на полі бою їхнї модернізовані БМП переможують і німців з "Пумою", і американців зі "Страйкерами"...

На навчаннях, що минулого тижня пройшли у Нижньогородській області як складова підготовки до широкомасштабних манерів "Запад-21", була застосована новітня бойова техніка, серед якої - модифікація БМП-3 з бойовим модулем "Епоха".

БМП-3 з ДКБМ
Фото з навчань у Нижньогородській області з БМП-3

Цей зразок був помічений на фото, оприлюднених пресс-службою Західного військового округу армії РФ. Фото зроблено з відстані, проте у повідомленні на сторінці міноборони Росії однозначно стверджується, що це - "новітня модифікація БМП-3 з бойовим модулем "Епоха".

Читайте також: Ідентифікація ворога: російські дистанційно керовані вогневі модулі. Ч. 2
БМП-3 з ДКБМ
Збільшений фрагмент фото з БМП-3 з ДКБМ "Епоха"

Якщо вірити повідомленню МО РФ, то фактично це перше підтвердження, що штатні підрозділи армії РФ отримали БМП-3 з новим бойовим модулем. Щоправда, аналіз урлів фото говорить про те, що насправді воно датується ще 2019 роком. А відтак, є сумніви, що лінійні підрозділи сухопутних військ армії РФ дійсно мають на озброєнні БМП-3 з "Епохою". Тож маневри "Запад-2021" зможуть пролити світло на цю подробицю.

БМП-3 з ДКБМ
Макет БМП-3 з ДКБМ "Епоха"

Разом з тим, слід визнати, що потенціал дистанційно керованого бойвого модулю "Епоха" заслуговує на увагу як дійсно загрозливий зразок.

Він оснащений автоматичною гарматою ЛШО-57 ("Легкое штумовое орудие, 57 мм"), створеної у ЦНДІ "Буревесник". Нова гармата ЛШО-57 перевершує можливості звичної 2А42 калібру 30 мм як за дальністю стрільби, так і за могутністю боєприпасів.

БМП-3
Снаряд до 57 мм гармати, вага - 3,1 кг., ВВ - 600 гр. А-IХ-2. Початкова швидкість 300 м/с.

Для неї розроблені унітарні постріли декількох типів з укороченою гільзою. Зокрема, є осколково-фугасний і бронебійний боєприпаси. Бронебійний снаряд забезпечує ураження бронецілей, захищених від 30-мм гармат.

Ураження живої сили та інших цілей на збільшених дальностях проводиться осколково-фугасним снарядом. Дальність стрільби у деяких джерелах вказана у 6 кілометрів (ймовірно, вказана дальність при стрільбі навісною траєкторією).

БДКМ "Епоха" на БМП "Курганец-25"

Для ураження живої сили і незахищеної техніки в радіусі сотень метрів використовується кулемет ПКТМ калібру 7,62 мм. На бортах ДКБМ знаходяться 4 пускові установки керованих ракет "Корнет" і димові гранатомети.

БМП-3 з модулем
БМП-3 з модулем "Епоха", скан з відео

Ракети ПТРК "Корнет" з різним бойовим оснащенням забезпечують знищення броньованих та захищених цілей, такі як танки або окремі споруди, на максимальних дальностях до 8 кілометрів ( в РФ заявляють і про 10 кілометрів).

БМП-3
Ракеты до ПТРК "Корнет" та ""Булат, а також снаряд до 57 мм гармати

Ще цікава відміність модулю "Епоха" - у кормовій частині башти передбачена ніша для пускової установки легкого ракетного комплексу "Булат", що висувається. Ця ПУ має 8 транспортно-пускових контейнерів. ПТРК "Булат" призначений для знищення легкоброньованої (БМП, БТР, САУ, ЗСУ) та неброньованої техніки (автомобілі, буксирована артилерія та її розрахунки, пускові установки РСЗВ, літаки і вертольоти) та вогневих точок противника. Дальність стрільби - до 2 кілометрів.

Ракетний комплекс "Булат" пропонується у якості доповнення до "Корнет" і ЛШО-57 і займає проміжну нішу між цими системами. Малогабаритна ракета має переваги перед 57-мм снарядом у вигляді можливості наведення, більшої потужності бойової частини.

БМП-3 з модулем
БМП-3 з модулем "Епоха"

ДУБМ має два приціли, для навідника і командира. На робочих місцях екіпажу монтуються уніфіковані пульти управління з приладовими блоками, моніторами і рукоятками управління Система управління вогнем дозволє вести автоматичний пошук цілей одночасно в різних спектральних діапазонах в пасивному та активному режимах. Є можливість одночасного обстрілу двох цілей. Передбачається і обстріл за зовнішнім цілевказанням

Поза сумнівом, новий модуль якісно підвищить вогневу міць бойових машин агресора при масовому поширені ДКБМ "Епоха" на такі зразки як БМП-3, яких значно більше, ніж нових БМП "Курганець-25".

M1296 Stryker Dragoon з 30-мм гарматою
M1296 Stryker Dragoon з 30-мм гарматою. Пентагон замовив нові бронетранспортери Stryker у версії Double V-Hull A1, які призначені для 4-ої піхотної дивізії. Саме цей підрозділ бере участь в операції Atlantic Resolve (Атлантична рішучість), яка направлена на стримування Росії та відповіді на її можливу агресію у Європі.

Висновок з цього такий: при розробці вимог до нових бойових модулів для бронетехніки для ЗС України слід врахувати перспективи оновлення бойового потенціалу зразків техніки РФ, яким доведеться протистояти на полі бою.

Як відомо, зараз Міністерство оборони України розглядає декілька проєктів модернізації бойових машин піхоти з застосуванням нових бойових модулів. Проте всі вони є достатньо схожими щодо бойового потенціалу і можливостей.

БМП-1 бойові модулі
Бойові модулі "Парус", "Спис", "Шквал" та "Стилет", які пропонуються для посилення українських БМП-1

Як раніше заявляли у Генштабі ЗСУ, таж глибоко модернізована БМП-1 буде актуальною ще 20 років, тому українські підприємства продовжують продукувати різні варіанти того, як можна посилити цю бойову машину піхоти. Але треба дивитися набагато далі...

Читайте також: Aselsan пропонує Збройним Силам України бойові модулі з дистанційним керуванням, які пройшли випробування